Българи, живеещи в чужбина, настояват за спешни промени в Изборния

...
Българи, живеещи в чужбина, настояват за спешни промени в Изборния
Коментари Харесай

Българи в чужбина искат спешна промяна в закона за повече секции зад граница

Българи, живеещи в чужбина, упорстват за незабавни промени в Изборния кодекс, които да облекчат гласуването зад граница на идните на 4 април парламентарни избори.

От " Мрежа на изборните доброволци в чужбина " са. Те упорстват депутатите да трансформират Изборния кодекс преди да е изминал мандатът им, с цел да отпадне или с цел да бъде смекчено законовото ограничаване в страни отвън Европейски Съюз да се откриват до 35 секции за гласоподаване. Конкретният мотив е излизането на Англия от Европейски Съюз, само че този режим затруднява вота и на българите в Канада и Съединени американски щати, тъй като страните са огромни и гласоподавателите постоянно би трябвало да пътуват дълго, с цел да стигнат до секциите.

Проблемът

По закон с цел да бъде открита секция зад граница, са нужни 60 заявки. Според " Мрежа на изборните доброволци в чужбина " се обрисуват " сред 70 и 100 места в Обединеното Кралство, за които ще бъдат подадени най-малко 60 заявки за гласоподаване ". Това обаче няма значение, тъй като Англия е отвън Европейски Съюз и попада в хипотезата с таван на секциите.

На последните парламентарни избори през 2017 година там имаше 58 изборни секции.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР