Баку очаква Ереван да се върне към преговорния процес за

...
Баку очаква Ереван да се върне към преговорния процес за
Коментари Харесай

Азербайджан очаква от Армения да се върне на масата на преговорите

Баку чака Ереван да се върне към преговорния развой за трайно споразумяване на спора двете страни, съобщи външният министър на Азербайджан Джейхун Байрамов, предадоха турските медии.

На обща конференция с френския си сътрудник Кетрин Колона в Баку, Байрамов съобщи, че е подготвен за по-нататъшен разговор за нормализиране на връзките с Армения.

Министърът добави, че е уведомил френската си колежка за " ясната позиция " на страната му по отношение на интервала след спора.

По думите на дипломата на срещата е била разисквана и обстановката в Лачинския кулоар, където Азербайджан е открил контролно-пропускателен пункт.

" Информирах сътрудника си за противозаконното потребление на Лачинския път, в това число за задачите на противозаконни визити на територията на нашата страна от жители на трети страни, както и за разграбването на естествените запаси на Азербайджан ", сподели той.

Байрамов съобщи, че Лачинското шосе се употребява за превозване на мини до Карабах, като означи, че 294 души са починали при детонации на мини от 2020 година насам, когато армено-азербайджанският спор завърши с подписването съглашение сред двете страни, с посредничеството на Русия.

" На фона на това, че Ереван пренебрегва апелите на Баку, Азербайджан в последна сметка реши да откри контролно-пропускателен пункт на пътя за Лачин, с цел да обезпечи бистрота на потреблението му. Лачинското шосе е отворено и ще продължи да бъде такова ", сподели той.

Байрамов обърна внимание и на " пристрастната " и " проарменска " позиция на Париж по въпроса, като напомни, че Франция в никакъв случай не се е обръщала към Армения по каквито и да било въпроси, свързани с нормализацията на връзките и деескалация. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР