Бактерии и паразити, които могат да доведат до увреда и

...
Бактерии и паразити, които могат да доведат до увреда и
Коментари Харесай

Защо суровите салами и необработеното месо са опасни за бременните?

Бактерии и паразити, които могат да доведат до увреда и аборт
В интервала на бременност дамата би трябвало да е изключително деликатна и да прави всичко допустимо да не се излага на риск от вирусни, бактериални, само че и паразитни инфекции. Докато медиите постоянно припомнят в есенно-зимния сезон от какво би трябвало да се пазим всички, доста малко се приказва за скритите опасности от хранителни болести, които освен могат да увредят плода, само че и да станат причина за спиране на бременност или импровизиран аборт.

Модерната кухня, привнесена от разнообразни райони на света, е постоянно прелъщение за бременната жена, която е научена от своите, най-често баби, да хапне от всичко, което й се прииска, с цел да не й станело нещо. Какво тъкмо? - митовете са разгръщат прекомерно необятно, с цел да обрисуват съответна картина. И въпреки всичко - суши със сурова риба, морски деликатеси, сурови наденици и салами, месо raw, al dente, medium rare, са риск, който е по-добре да не поемате. Ето за какво:
Паразити в месото
Едни от евентуалните паразити и червеи които могат да се открият в необработеното месо включват Toxoplasma gondii, Trichinella spp, Taenia solium. До какво могат да доведат те и по какъв начин да ги избегнем?

Токсоплазмозата е заболяване, породено от паразита Toxoplasma gondii. Този паразит се намира в разнообразни типове животни и човек може да бъде инфектиран, в случай че употребява инфектирано месо, изключително сурово или не добре приготвено, само че може и да се болести, в случай че средата е инфектирана, например от изпражненията на носещи паразита котки.

Важно е да се означи, че заразяването с Toxoplasma gondii може да премине дискретно, с доста леки симптомн при част от носителите. За бременните дами обаче инфекцията може да бъде по-сериозна и да съставлява риск за тях и за развиващия се плод. Освен прибързано раждане и поднормено тегло на плода, Токсоплазмозата може да аргументи тежки вътреутробни увреждания, изключително, в случай че майката се болести по време на първия триместър на бременността, изразени във вродени недостатъци на очите, слуховия уред, мозъка и други В случай на сериозна вътреутробна зараза, бактерията може да аргументи глухота, слепота и закъснение в умственото развиване на детето.

Профилактиката от Токсоплазмоза включва отбягване на потреблението на сурово или полу-сорово месо, регулярно миене на ръцете след допир с почва, котки или техните изпражнения.

Трихинелозата е заболяване, породено от зараза с паразитите от рода Trichinella, като най-често срещаният вирулентен тип е Trichinella spiralis. Трихинелозата се предава посредством консумация на сурово или недоготвено месо от инфектирани животни, по-специално от свинско месо.

Ефектите на трихинелозата по време на бременност включват: мускулни болки и отоци при бременната, само че при тежко протичане на заболяването, признаците при плода могат да се изразят в нарушаване на общата мускулна функционалност, мозъчни увреждания, прибързано раждане и гибел на плода.

Предпазването от трихинелоза включва готвенето на месото до задоволително висока температура, с цел да се унищожат ларвите на паразита. Месото е добре да се обработва до температура най-малко до 71 градуса Целзий, да се заобикаля потреблението на сурови колбаси, а в случай че приготвяте свинско месо, е добре да сте осведомени за източника му; в случай че е домашно, да мине преди този момент инспекция от ветеринар.

Свинската тения се предизвиква от глист Taenia solium. Заразяването на индивида се реализира при консумация на кулинарно недобре обработено месо, в което има цисти на тенията (от яйцата на тенията се излюпват ларви, които попадат в тъканите на гостоприемника - в тази ситуация свине, и образуват цисти, които попадат в индивида, който употребява месото необработено или не напълно приготвено.) Цистите могат да се разпространят по кръвен път до разнообразни органи и мускули, причинявайки Цистицеркоза - положение, извънредно рисково за бременните дами поради вероятните резултати на формиране на кистозни обединения в мускулната тъкан, нервната система, водещи до двигателни и неврологични проблеми, включително пристъп, главоболие и други

Минавайки посредством кръвта в плацентата, плодът може да се болести и това да докара до мозъчни кисти, хидроцефалия, увреждани на очите и мускулни проблеми. Тези вероятни вродени недостатъци се дължат на въздействието на цистите на тенията върху развиването на бебето, изключително в случай че инфекцията се случи по време на сериозен интервал от бременността. Въпреки това, въздействието на инфекцията може да варира, и не всички бебета, чиято майка е била инфектирана, ще проявят тези затруднения.

Предотвратяването на инфекцията включва отбягване на потреблението на сурово или недоготвено свинско месо, както и следване на санитарни и хигиенични практики в отглеждането на животни и при приготвянето на храната.
Бактерии в месото
Салмонелата най-често се свързва с недоготвено птиче месо или яйца, само че може да участва и в други типове месо. Причинява се от бактерията Salmonella и води до признаци като диария, стомашни болки и тресчица. Симптомите при бременната могат да доведат до прибързано раждане

Въпреки че множеството шамове на Escherichia coli (E. coli) са безвредни, някои могат да провокират съществени болести. Консумацията на сурово месо, в това число месо, което може да бъде инфектирано с бактерията Escherichia coli съставлява евентуален риск за бременните дами, тъй като някои шамове от E. coli могат да провокират инфекции и да имат съществени последици, както за тях, по този начин и за развиващия се плод.

Е. coli може да участва в суровото месо, изключително в случай че то не е било вярно обработено или сготвено. Инфекциите с E. coli могат да причинят разнообразни признаци, в това число диария, болки в стомаха и дехидратация.

По отношение на въздействието върху плода в утробата, инфекцията с E. coli по време на бременност може да докара до следните последици: прибързано раждане, по-ниско тегло на бебето, както и разнообразни проблеми свързани с развиването на бебето, включително проблеми със сърдечната, бъбречната или централната нервна система.

Поради тези опасности, бременните дами се предизвикват да заобикалят потреблението на сурово и недоготвено месо, както и други евентуално рискови храни като сурови яйца и необработени млечни артикули.

Campylobacter е бактерия, която може да аргументи инфекции в човешкия организъм, известна като кампилобактериоза. За бременните дами и разрастващите се в утробата им плод, инфекцията с Campylobacter може да провокира съществени проблеми.

Заразяването с Campylobacter нормално става посредством консумация на недоготвени или инфектирани храни, изключително месо (предимно пилешко), необработени млечни артикули, сурови яйца и незадоволително пречистени водни източници. Контактът със инфектирани животни - домашни и селскостопански, също може да съставлява риск за заразяване.

Рискът при бременните дами се показва в стомашно-чревни признаци - диария, болежка в стомаха, гадене и дехидратация и може да докара до прибързано раждане.

Campylobacter може да премине през плацентата и да болести плода, което да докара до респираторни проблеми.

Listeria monocytogenes е бактерия, която може да провокира сериозна зараза, наречена листериоза, изключително при бременни дами и лица със болести на имунната система.

Както при другите бактерии, контактът с Listeria и опцията за зараза се усилва при консумация на инфектирани храни. Листерия може да се откри в разнообразни артикули, в това число сурови меса, суши, необработени млечни артикули и сирена. Този тип бактерии може да преодолява ниски температури и да се развъжда даже в хладилни условия.

Бременните дами са по-уязвими от листериоза, тъй като имунната им система е подложена на промени по време на бременността, което прави сложна битката с инфекции. Инфекцията може да усили риска от прибързано раждане. Ако тя се съобщи на бебето по време на раждането, това може да докара до съществени затруднения и инфекции при новороденото. В редки случаи листериозата може да докара до аборт или мъртвородено дете.
Регулация на храните
В другите страни съществуват системи за надзор и инспекция на сигурността на храните, в това число на месото. Здравните инспекции и регулаторните органи нормално играят основна роля в този развой. Те откриват стандарти за произвеждане, обработка и търговия с храни, както и наблюдават за това дали производителите и търговците се придържат към тези стандарти.

В процеса на инспекция и ревизия на месото се наблюдават разнообразни аспекти, в това число съществуване на паразити, бактерии и други евентуални опасности за здравето на хората. Съответните стандарти нормално изискват готвене или обработка на месото по метод, който унищожава или понижава доста риска от паразитни или бактериални инфекции.

Въпреки строгия надзор обаче не може да се подсигурява, че всички храни са изцяло безвредни, изключително домашно приготвените. Отговорността остава наша, персонална.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР