Бакшишите на сервитьори, таксиметрови шофьори и фризьори, както и всички

...
Бакшишите на сервитьори, таксиметрови шофьори и фризьори, както и всички
Коментари Харесай

Алибегов: В Италия знаете, отдолу пише 10% included tip, вътре в сметката, тоест при 100 евро сметка, вие плащате 110 евро. Ама това вече не е бакшиш

Бакшишите на сервитьори, таксиметрови водачи и фризьори, както и всички бонуси отвън заплатите - да се таксуват с 10% налог приход. Предложението е на финансовото министерство. 

Йоана Йорданова работи в заведения към този момент шест години. Казва, че бакшишът дава мотивация на сервитьорите и не желае да го заявява. " Аз персонално съм много срещу това, личният състав също, от това, което сме обсъждали. Все отново бакшишът е нещо, което е обвързвано с качеството на работа на сервитьора ", съобщи тя.

Облагането на бакшиша значи, че той ще влезе в цената на услугата и ще я оскъпи, споделят ресторантьори.

" В Италия знаете, изпод написа 10% included tip, вътре в сметката. Тоест при 100 евро сметка, вие плащате 110 евро. Ама това към този момент не е бакшиш. Ако вие, клиентът, решите да оставите някой лев, то не виждам за какво това нещо би трябвало да бъде облагано ", уточни пред NOVA Ричард Алибегов от Асоциацията на заведенията.

Според специалисти - концепцията налог върху бакшиша мъчно би могла да се осъществя. Стои и въпросът по какъв начин ще се открива какъв брой тъкмо е платено като бакшиш.

" Първо – това не виждам по какъв начин ще стане. Защото в случай че има такава догадка, то бакшишът би трябвало да бъде заплатен с карта ", означи финансистът Владимир Сираков.

Икономистът Красен Станчев го смята за неприложимо. " Но въпреки това е погрешно, тъй като това е ваш подарък за мен. Или противоположното, несъмнено ", споделя той.

Други обаче считат, че това е метод избрани браншове да се изсветлят. Но се слага и въпросът - за какво в даден отрасъл се заплаща налог върху всички приходи, а в ресторантьорския някои от парите се прибират непосредствено в джоба?

В Европа има и образци, при които данъкът върху бакшишите - работи. Например във Франция.

" Тук, за разлика от други страни в света, таксата за обслужване е включена в сметката. Понякога, бакшиш може да бъде и в допълнение даден, само че никога не е наложителен или закрепен като %, както е в Съединени американски щати, да вземем за пример ", изясни Тифани, шеф на заведение във Франция. Обикновено таксата за обслужване във Франция е към 10%. Но прави положително усещане, когато клиентът остави и спомагателен бакшиш, който обаче е освободен от налози.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР