Baidu Inc, китайският лидер в интернет търсенето ще инвестира 1

...
Baidu Inc, китайският лидер в интернет търсенето ще инвестира 1
Коментари Харесай

Baidu ще инвестира 140 млн. долара в стартъпи в сферата на генеративният изкуствен интелект

Baidu Inc, китайският водач в интернет търсенето ще влага 1 милиард юана (140 милиона долара) в подпомагането на китайски стартъпи, които се концентрират върху генеративният изкуствен интелект. Както оповестява Bloomberg, този ход прави Baidu част от световната капиталова вълна, съсредоточена върху услуги, сходни на ChatGPT.

Според изказването, оповестено от Baidu, инвестицията ще бъде употребена за поощряване на планове, употребяващи нейният езиков модел Ernie AI, като финансирането може да доближи до 10 милиона юана (1,4 милиона долара) за всеки от тях. Рискови вложители, в това число IDG Capital ще правят оценка предложенията на създателите, които по-късно ще основат демонстрационни артикули, преди да се вземе решение за в началото финансиране.

Тази стратегия сплотява една от най-хубавите китайски капиталови компании за стартъпи с водещия състезател в региона на създаването на ИИ. Това съставлява още един скок напред в нападателната тактика на Китай за вложения в ИИ провокирана от медийния звук към дебюта на ChatGPT на OpenAI.

Baidu се опълчи на ChatGPT със собствен чатбот наименуван Ernie Bot, което провокира конкуренция сред противници като Alibaba, Tencent Holdings и SenseTime Group, които също показаха свои конкурентни платформи.

Ролята на Ernie AI в разрастващата се промишленост на ИИ в Китай

„ Големите езикови модели ще дадат началото на приложения, основани на ИИ. Baidu ще стане първата компания, която ще преработи всички свои артикули. Не става въпрос за консолидиране или достъп до ИИ, става въпрос за преправка и преструктуриране. “

заяви милиардерът и създател на Baidu Робин Ли по време на неотдавнашно събитие, на което разгласи обновяването на Ernie AI

Твърде рано да се каже дали Ernie Bot може да доближи статута на „ приложение-убиец “, сходно на вездесъщия WeChat на Tencent. Водещият китайски интернет регулатор съобщи, че генеративните принадлежности с ИИ би трябвало да преминат през прегледи за сигурност преди внедряването им. Освен това глобите на Съединени американски щати лишиха китайските софтуерни компании от най-хубавите чипове за образование на техните езикови модели, което може да усили пропастта сред услуги като Ernie Bot и неговите западни аналози.

Основателят на Baidu показа Ernie Bot през март посредством авансово записана проява, като остави вложителите и анализаторите леко неудовлетворени. Макар че китайският чатбот получи позитивни мнения измежду определени тестери, акциите на Baidu към момента регистрират към 20% спад по отношение на февруарския си връх. Въпреки тези провокации компанията остава оптимистично настроена и се ангажира да „ промени пейзажа “ на изкуственият разсъдък с последния си план.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР