Багдад. Съветът на представителите на Ирак (парламентът) ще се събере

...
Багдад. Съветът на представителите на Ирак (парламентът) ще се събере
Коментари Харесай

ТАСС: Иракският парламент ще гласува оставката на премиера на 1 декември

Багдад. Съветът на представителите на Ирак (парламентът) ще се събере на 1 декември на изключително съвещание по отношение на оставката на премиера Адел Абдел Махди, заяви телевизионният канал Al Hadath, представен от TACC .
В събота президентът изпрати публично писмо за оставка до ръководителя на законодателната власт на страната.

Според иракската осведомителна организация INA това е станало след незабавно съвещание на кабинета. Премиерът е подчертал значимостта на " мирното прекачване на властта " и " отговарянето на ползите на хората и настояванията на стачкуващите ". Освен това държавното управление одобри оставката на ръководителя на канцеларията на държавното управление Абу Джихад ал Хашими и генералния секретар на държавното управление Хамид ал Гази, подадена в петък.

Според конституцията на страната болшинството от депутатите би трябвало да утвърди оставката на премиера. В случай на напускането му членовете на държавното управление ще продължат да извършват отговорностите си в продължение на 30 дни до назначението на нов началник на кабинета.
Писмото за оставка бе подадено след двумесечни митинги в Ирак, които бяха съпроводени от кървави конфликти и вълнения. През това време повече от 400 души починаха, жертви имаше както измежду стачкуващите, по този начин и измежду чиновниците на силите за сигурност. Ранени са над 15 хиляди души. Особено яростни конфликти има в южната част на страната.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР