Багажът на пътниците се събира от роботи, а пък самите

...
Багажът на пътниците се събира от роботи, а пък самите
Коментари Харесай

Сканиране на лицето, роботи и градини: летищата на бъдещето

Багажът на пасажерите се събира от роботи, а пък самите пасажери чакат в зала с вътрешна градина преди лицата им да бъдат сканирани и да преминат през изцяло автоматизирания надзор: ето това би могло да наподобява на летището на бъдещето.

Тези нововъведения биха могли да станат действителност, защото новите технологии се развиват бързо по летищата. И по този начин дългото очакване на терминалите може да бъде изпълнено с доста по-приятни моменти.

Страните от азиатско-тихоокеанския район, които са напред в тази област, са в конкуренция с Близкия изток. Големи хъбове се стремят да привлекат от ден на ден пасажери, когато вършат избора си от кое място да минат по време на пътуванията си.

Тези региони на света са " двата съществени центъра на напредък в иновационните технологии, тъй като същински се конкурират, с цел да станат международни хъбове на въздушния превоз ", сподели пред Агенция Франс Прес Сет Йънг, шеф на Центъра за изследвания по аеронавтика в Университета в Охайо (САЩ). " Ако се кача на полет Ню Йорк - Бангалор, дали да мина през Абу Даби, Дубай или пък Хонконг? Това е голям пазар ", добавя той.

Промените обаче са в това време и голямо предизвикателство, тъй като задължават огромните летища да трансформират радикално метода си на действие, който са възприели от десетилетия, а това би могло да им излезе скъпо.

Летището " Ченги " в Сингапур, да вземем за пример, което е посочено за едно от най-хубавите в света, възнамерява да вкара технология за лицево различаване на новия терминал, който се възнамерява да бъде открит до края на годината. Лицето на пасажерите ще бъде цифровизирано при регистрацията, а това би трябвало да им разреши да минат бързо през целия развой (проверка от чиновниците по сигурността, паспортен контрол) без да имат работа и с един човек.

Европа и Съединени американски щати са на опашката

През юли Австралия разгласи инвестиция от 22.5 млн. австралийски $ (15.1 млн. евро) в технологията за лицево различаване, която възнамерява да вкара на всичките си летища. Аеропортът в Дубай възнамерява да направи същото.

Роботи се появяват в огромни хъбове, измежду които е летището " Инчон " в Сеул. Там те извършват разнообразни задания - превозване на багажите, почистване, а пък новият терминал в Сингапур ще бъде оборудван с роботи чистачи с униформи на икономи.

Самостоятелното вписване и отпечатването на бордни карти към този момент са необятно публикувани, като доста пътуващи отпечатват билетите си вкъщи или пък на самите летища.

Летищата също така се пробват да подобрят имиджа си, с цел да притеглят повече директни пасажери. Новият терминал в Сингапур е 10-етажен комплекс, наименуван Jewel (Бижу), има доста магазини и заведения за хранене, а основната му атракция ще бъде неестествен 10-метров водопад във вътрешна градина.

Някои хъбове вкарват към този момент независимо чекиране и на багажите, което разрешава на пътуващите да си отпечатат етикети и да ги сложат на багажа си, откакто е сканирана бордната им карта. След това те слагат багажа си на въртяща се лента.

И в случай че летищата в азиатско-тихоокеанския регион и в Близкия изток са напреднали в тази област, то в Съединени американски щати и Европа – изостават. " Европа и Съединените щати са водачите на авиационния пазар през последните 75 до 100 години, само че е доста мъчно да извършите гражданска война в инфструктура, чиито корени са на 75 години ", изяснява Йънг. Това е и въпрос на " политическа воля " - страните с нововъзникваща пазарна стопанска система се стремят да строят доста съвременни летища, с цел да подобрят статута си на интернационално ниво ", добавя той.

Някои летища в Европа и в Съединени американски щати са подготвени да влагат доста. Основното летище на Ню Йорк " Джон Ф. Кенеди ", възнамерява да вложи 10 милиарда $ (8.5 милиарда евро), с цел да обнови инфраструктурата си с вярата да увеличи репутацията, която не е доста ласкателна.

" Схипхол " в Амстердам има упоритостта да стане първото цифровизирано летище в света до 2019 година. То тества скенери за ръчния багаж, които ще разрешат на пътуващите да оставят портативните си компютри и течностите в чантите и изследва биометричната технология.

При все това измененията биха могли да лишават известно време, имайки поради компликациите, които срещат летищните компании при въвеждането на нови технологии като и съпротивата против нововъведенията и незадоволителните финансови средства, предизвестява Ксавие Емоно, специалист по превоза в Roland Berger./ БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР