Бъдни вечер се посреща със содена питка - имаме рецепта

...
Бъдни вечер се посреща със содена питка - имаме рецепта
Коментари Харесай

Содена питка с хладка вода за Бъдни вечер

Бъдни вечер се посреща със содена питка - имаме рецепта за такава

Необходими Продукти

● сол - 1 ч.л.
● захар - 1 с.л.
● хладка вода - 650 мл
● бакпулвер - 10 г
● сода бикарбонат - 1 ч.л.
● оцет - 1 с.л.
● олио - 2 с.л.
● брашно - към 800 г

Начин на подготвяне

Подготвя се желязна паричка с пъпка дрян и червен конец. Може да се увие с фолио, с цел да е по-хигиенично. Брашното се пресява. В легенче се поставят захарта и солта.

Добавя се хладката вода, като тя не би трябвало да е нито студена, нито гореща. Добавят се бакпулвер и содата. Сместа втасва при всяка добавена съставна част. Разбърква се добре, с цел да се разтворят захарта и содата.

Добавят се оцет и олиото. Отново се разбърква добре. Започва последователно да се прибавя брашното. Омесва се меко тесто, като вътре се поставя паричката.

Оставя се в легенчете с малко брашно в профил и се покрива с фолио. Оставя се на топло към час да почине. Подготвя се тава с олио. Тестото се разточва с размера на тавата. Слага се в тавата.

Украсява се по избор. Аз използвах 2 вилици, като боцках и издърпвах нагоре. Оформих кръст и направих ръб на питката. Пече се в загрята на 180 градуса фурна за към 35 минути.

След като се изпече, се поръсва с вода и се покрива с вестник и месал. Оставя се за няколко минутки. Сервира се топла тази содена питка с хладка вода за Бъдни вечер.

Най-възрастният в къщата отчупва по парче за всеки, като се оставя парче и на госта Бог, който всеки кани на трапезата си. А паричката символизира триумф и здраве.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР