Бъдни вечер (24 декември, в някои райони наричан Суха Коледа,

...
Бъдни вечер (24 декември, в някои райони наричан Суха Коледа,
Коментари Харесай

Бъдни вечер е! Да посрещнем с вяра Рождество Христово


Бъдни вечер (24 декември, в някои региони именуван Суха Коледа, Крачун, Малка Коледа, Детешка Коледа, Мали Божич, Наядка) се назовава денят преди Рождество Христово.

На този ден християните се приготвят духовно: посредством пост, изповед и молитва да одобряват Светото Причастие и по този начин почтено да посрещнат Христовото Рождество.

От православна позиция няма друго условие, с изключение на ястията на трапезата да са постни, защото е последният ден от Рождественския пост.

На този ден честват Евгени (означава благороден), Евгения, Женя, Жечка, Благородна, Бисер, Бистра, Божин, Божан, Божана.

Народни и езически традиции

Бъдни вечер е последният ден от коледните пости, по тази причина трапезата, въпреки и постна, би трябвало да е богата, с цел да е плодородна годината. Ястията би трябвало да са нечетен брой – нормално 7 (колкото са дните от седмицата) или 9 (колкото трае бременността при жената). В някои краища на страната обаче се подготвят 12 постни ястия – колкото са годишните месеци, с цел да има обилие и през новата година. За Бъдни вечер се вършат обредни хлябове, разнообразни по форма и декорация. Някои от тях са отдадени на празника (богова пита, боговица, божичняк, бъдник, погача), а други – на земята, нивите и стопанството и се украсяват с релефни фигури на животни, житен клас, дом и други.

Според българските обичаи на празничната софра би трябвало да участват наложително мед (за сладостен живот), чесън (да пази от зли сили), варива (символ на плодовитостта), лук и орехи (да се гадае по тях каква ще е годината). Слагат се също и сушени плодове.

За Бъдни вечер можете да приготвите постни пълнени пиперки, постни сарми, бобена яхния, кисело зеле, както и да изпечете тиква. По остарял бит, останал от едно време, в някои краища на страната подготвят зелева супа с нарязан в нея праз и лютива чушка (печена). Поверията гласят, че би трябвало да се опитат всички ястия, с цел да му върви на човек. Масата на Бъдни вечер не се раздига, с цел да се нагостят умрелите.

В националните традиции могат да се открият разнообразни обичаи.

Вечерта всички членове на фамилията сядат на масата. В четирите ъгъла на стаята се слага по един орех. Това се прави, с цел да се осветят четирите краища на света. При разчупване на обредния самун първото парче алегорично се оставя за Богородица и умрелите, след това за къщата, а идващите се раздават на всеки член от фамилията съгласно възрастта, както и на домашните животни. След привършване на вечерята трапезата се оставя неприбрана, в знак на упования посетител.

Под софрата се поставя плява, напомняща за Витлеемските ясли, в които е родила Дева Мария. Най-възрастният представител от рода прикадява с тамян трапезата и къщата и прочита молитва.

В огъня през цялата нощ би трябвало да гори дъбово или крушово дърво, наричано бъдник, което с топлината и светлината си символизира раждането в света на Христос. По традиция, най-старият мъж в фамилията гадае по бъдника каква ще е идната година. През нощта коледари потеглят по къщите и пеейки национални и църковни песни разнасят радостна новина за Христовото Рождество.

В езическите обичаи денят е обвързван с плодородието и с началото на повишаването на деня, надвиването на нощта. Затова се и празнува, като на трапезата се слагат храни, които при приготвянето набъбват. Извършват се вълшебен дейности (гадаене) за изобилие, за здраве и благоденствие на всеки член от фамилията.

Късмет и предсказания

Ако сребърната пара е в парчето, отделено за Богородица или за къщата, годината ще е доста добра за всички.
Мома или момък могат да узнаят името на годеника или годеницата си, с които им е отредено да бъдат. Затова би трябвало да съумеят да станат неусетно от трапезата и да подслушат какво си приказват съседите. Първото мъжко или женско име, което чуят, е името на индивида, който ще срещнат още по празниците.
Листата на бръшляна от трапезата, поставени под възглавницата, могат да предскажат здравето на този, който е преспал върху тях. Ако са останали свежи и зелени до сутринта, индивидът ще е здрав през годината.
Зад палешника (широкото остро желязо на ралото, ралник, лемеж) се оставят живи въглени, неречени за разнообразни селскостопански култури. На сутринта се гледа дали въглените са изгорели. Колкото повече пепел има, толкоз по-голямо ще е плодородието. Ако въглена е почернял, предсказанието не е положително.
На въглен може да се предскаже и времето през годината. Наричат се 12 въглена за 12-те месеца и още веднъж пепелта демонстрира дали ще бъдат удобни за реколтата и индивида.
За изобилието на месеците през годината се гадае и с лук и сол. След като всички си легнат, домакинята разрязва глава кромид лук и поставя в 12 люспи 2 – 3 щипки сол. Нарича ги на 12-те месеца и ги качва на покрива на къщата. На сутринта гледа дали солта се е стопила или не. Ако се е стопила, съответният месец ще е дъждовен и благодатен. Ако солта е останала и се е втвърдила, месецът ще е изсъхнал и неплодоносен.
Ако пепелта от бъдника на сутринта е доста, доста ще е и плодът по земята и стоката.
На Бъдни вечер се разчупват орехите, които са наречени на всеки още на Игнажден. Ако при счупването те останат цели, в случай че са бели и едри, индивидът ще е здрав и ще му върви през годината.

Метеорологични прогнози

Каквото е времето на Бъдни вечер, такова ще е и през юни
Ако на Бъдни вечер времето е облачно, пролетните култури ще са положителни и пчелите ще носят повече мед. Ако целият ден е заоблачен, ще има заболявания през годината.
Ако на Бъдни вечер вали сняг, пчелите ще се роят доста.
Ако времето е мъгливо, такова ще е то и през годината.

Забрани

Моми, на които им е време да се омъжват, не месят самун, тъй като се има вяра, че в случай че се омъжат през годината, ще изнесат плодородието от къщата.
Пепелта от бъдника и сламата не се изхвърля.
Който седне на трапезата, не трябва да се оглежда доста, тъй като рано ще му побелеят косите.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР