Бъдещият премиер консерватор на Нова Зеландия Кристофър Лъксън (на снимката)

...
Бъдещият премиер консерватор на Нова Зеландия Кристофър Лъксън (на снимката)
Коментари Харесай

Тройна коалиция ще управлява Нова Зеландия

Бъдещият министър председател реакционер на Нова Зеландия Кристофър Лъксън (на снимката) разгласи през вчерашния ден за реализирано съглашение за сформиране на съдружно държавно управление от три партии, 40 дни след парламентарните избори, съобщи Агенция Франс Прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Лъксън, който е някогашен шеф на самолетна компания " Еър Ню Зийланд ", съобщи пред кореспонденти в Уелингтън, че формалната гала по полагане на клетва е планувана за понеделник.

Националната партия на Нова Зеландия на Лъксън, която завоюва 48 от 123-те места в Народното събрание, се нуждаеше от поддръжката на консервативната партия ACT Нова Зеландия и популистката партия " Нова Зеландия на първо място ".

" Продължителните договаряния бяха сполучливи и в този момент съглашението би трябвало да бъде утвърдено от тримата съдружни сътрудници ", изясни Лъксън.

" След това ще се срещна с генерал-губернатора Синди Киро и публично ще потвърдя, че сме в положение да съставим държавно управление ", добави той.

Лъксън  посочи, че формалното сключване на указа за назначение на новото държавно управление се чака да се състои на следващия ден сутринта.

Лъксън съобщи, че по-късно ще разкрие имената на министрите в новото си съдружно държавно управление.

Лидерът на " АСТ Нова Зеландия " Дейвид Сиймoр и водачът на " Нова Зеландия на първо място " Уинстън Питърс се кандидатират за постовете на вицепремиери.

Нова Зеландия има краткотрайно държавно управление, откакто на 14 октомври гласоподавателите сложиха завършек на шестгодишното ръководство на лейбъристите.

Лидерът на лейбъристите Крис Хипкинс, който смени Джасинда Ардърн на премиерския пост през януари, призна провалянето си няколко часа след затварянето на изборните секции.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР