Бъдещият оператор на газовата връзка между България и Гърция обяви

...
Бъдещият оператор на газовата връзка между България и Гърция обяви
Коментари Харесай

Газовата връзка с Гърция започва да се запълва на 13 юни

Бъдещият оператор на газовата връзка сред България и Гърция разгласи търг за запълването на тръбата от Комотини до Стара Загора с механически газ, което би трябвало да стартира на 13 юни. Това е една от последните стъпки към провеждането на проби преди въвеждането в употреба, за което всички старания са да стане преди към този момент оповестения финален период – през септември 2022 година Паралелно се работи по всички аспекти за завършването и комерсиалната употреба на оборудването. Миналата седмица енергийните регулатори на двете страни одобриха скоростно на плановата компания " Ай Си Джи Би ", чака се утвърждението и на Еврокомисията за взимане на решението.

В последните седмици е засилена работа по завършването на продължаващия 12 години градеж на интерконектора с Гърция, с цел да може по него България да стартира да получава цялостните размери суровина по контракта за доставки от азерското находище " Шах Дениз ІІ ", които сега са на цени много под тези на борсовите газови пазари.

Във вторник външният министър на Азербайджан Джейхун Байрамов, който се среща с българския си сътрудник Теодора Ганчовска в София, увери, че когато бъде въведен в употреба този газопровод, България ще получи цялостните размери по контракта. Преди седмици стана ясно, че Баку ще доставя на " Булгаргаз " спомагателни количества от 1 юли 2022 година, само че те ще са на цени към пазарните, а не по контракта.

От " Ай Си Джи Би " и " Газов хъб Балкан " оповестиха, че на 6 юни на държавната газова борса ще се организира търг за нужни количества за първичното запълване на газопровода. Компанията търси общо 42 667 Мвтч или над 4 млн. куб. м, които да бъдат доставени от 13 до 16 юни , в това число на точката на свързване на системата на интерконектора с тази на държавния газов оператор " Булгартрансгаз ". При потребност търгът ще продължи на 8 или 10 юни, показва се в изискванията на процедурата, оповестена от " Ай си Джи Би ". Оферти ще се одобряват за цялостното търсено количество за съответния от четирите дни, търговците могат да вземат участие с повече от една оферта. Началната цена на търговете ще бъде одобрената от енергийния регулатор цена за природния газ през юни, по която " Булгаргаз " ще продава на своите контрагенти. При повече предложения за даден ден, " наддаването " ще е в противоположна посока – претендентите ще понижават цената си, в случай че желаят да получат договорката.

Всичко това значи, че се работи за по-скорошно от септември въвеждане в употреба на газопровода.

Паралелно, от " Ай Си Джи Би " оповестиха, че качеството и техническата редовност на 182-километровия интерконектор, свързващ газопреносните мрежи на Гърция и България, е препотвърдено с инспекция с калибриращо инспекционно бутало по цялата дължина на оборудването.

Тази инспекция е последната стъпка преди финалното изсушаване на газопровода и тестването му с подаване на действителни количества газ по цялата дължина от Комотини към Стара Загора. Буталото разпознава възможни проблематични зони с разяждане или неравности отвътре на тръбите. Подобни проблеми или отклонения от стандартите не са открити при инспекцията.

Текат и довършителните действия по създаване и тестване на газоизмервателните станции при Стара Загора и Комотини, като оборудването при Стара Загора е изпълнено на 96% и следва да бъде тествано с природен газ. Станцията на българска територия към този момент е с изпълнени сполучливо хидротестове и пневматични проби. През юни същият развой ще се повтори за станцията при гръцкия град Комотини, която е съвсем двойна като мащаб и е приключена на 84%. Хидротестовете на станцията на гръцка територия към този момент също са изпълнени сполучливо.

Изпълнителят на контракта за планиране, строителство и доставки - гръцката компания " Авакс " - има ангажимент освен да приключи строителството във допустимо най-кратки периоди, съблюдавайки всички стандарти за качество, само че и да организира проби с действителни количества газ по цялото трасе на интерконектора, преди той да бъде изцяло одобрен като механически кадърен за употреба, показаха от компанията.

" Със завършването на интерконектора, което всички чакаме да стане по-скоро по-рано, в сравнение с по-късно през втората част от тази година, частта от съглашението, която се отнася до доставките на газ до България, ще бъде изпълнена ", съобщи във вторник външният министър на Азербайджан Джейхун Байрамов, който е в България във връзка 30-годишнината на дипломатическите връзки сред днете страни и се срещна с сътрудника си Теодора Генчовска.

Руската експанзия сътвори нова геополитическа действителност, която заплаши сигурността освен на района, само че и на цяла Европа. В този подтекст, разчитаме на приноса на Азербайджан за стабилността на енергийните доставки, което ще способства и за усилване на европейската и на евроатлантическата сигурност, разяснява на собствен ред Генчовска.

Байрамов означи, че Азербайджан съблюдава контракта за 25-годишната доставка на 1 милиарда куб. м годишно за България, който стартира да се извършва предходната година, само че " Булгаргаз " одобри понижаване на размерите, поради незавършването на интерконектора Комотини -Стара Загора и преместването на три пъти по-малките количества през различната работеща връзка Кулата-Сидирокастро до приключването на градежа на връзката. Това обаче води до по-високи цени на природния газ за страната, изключително в изискванията на спрените от края на април съветски доставки и незабавното търсене на различни количества от Гърция.

България е един от тримата получатели на азерски газ в Европа – това са Италия, Гърция, България, напомни азерският външен министър. " Така, както постановяваше договорът, Азербайджан реализира втората фаза от Южния газов кулоар, която е Трансадриатическият газопровод, и доставките на газ стартираха в последния ден на 2020 година Това е голям план – 3005 км газопровод, който минава през много сложни географски местоположения, само че Азербайджан приключи своя ангажимент, приключи построяването на газопровода, стартирайки доставките на газ. В края на 2020 година тази част от плана, която не е ангажимент на Азербайджан, не беше приключена ", напомни той и заявява, че при завършването на газовата връзка сред България и Гърция " частта от съглашението, която се отнася до доставките на газ до България, ще бъде изпълнена ", уточни той.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР