Бъдещето на управляващата коалиция в Германия изглежда нестабилно след избирането

...
Бъдещето на управляващата коалиция в Германия изглежда нестабилно след избирането
Коментари Харесай

Коалицията на Меркел е разтърсена след смяната в ръководството на социалдемократите

Бъдещето на ръководещата коалиция в Германия наподобява несигурно след избирането на ново управление на Германската социалдемократическа партия, което желае смяна на политиката, и изказванията в неделя на няколко високопоставени консерватори, че изключват разисквания за предоговаряне на съдружното съглашение.

Двама съществени леви критици на обединението с консерваторите на Меркел - Норберт Валтер-Борянс и Саския Ескен - завоюваха в събота вота за водачество на социалдемократическата партия, като е допустимо да слагат Германия, най-голямата стопанска система в Европа, на политически кръстопът.

Успехът им усилва възможностите за предварителни избори или държавно управление на малцинството, в случай че ГСДП напусне обединението, което би предизвикало политическа неустойчивост в миг, в който крайнодясната " Алтернатива за Германия " се трансформира в третата по величина партия в страната.

Валтер-Борянс и Ескен, които участваха като тандем в конкуренцията за лидерското място, желаят да предоговорят съдружното съглашение, тъй че да е ориентирано повече върху обществената правдивост, вложението и политиката за климата. По този метод те влизат в спор с християндемократите на канцлера Ангела Меркел.

" Разбира се, в този момент нищо няма да бъде предоговаряно. Това е пределно ясно ", сподели Армин Лашет, министър председателят християндемократ на провинцията с най-голямо население в Германия Северен Рейн - Вестфалия в изявление за " Дойчландфунк ". На въпроса дали има придвижване по въпросите, които новото управление на ГСДП желае да промени с ново съглашение, Лашет отговори: " Няма такова нещо ".

Валтер-Борянс и Ескен победиха финансовия министър Олаф Шолц и Клара Гайвиц, които обявиха, че ще поддържат противниците си. Делегатите на ГСДП ще утвърдят управлението, определено с завършилото в събота партийно гласоподаване, на партийна конференция, започваща на 6 декември. Те ще гласоподават и по въпроса с обединението.

Членове на ГСДП чакат, че тандемът няма да желае овакантяване на обединението, а още отстъпки от ХДС, в това число снишаване на летвата по отношение на уравновесения бюджет и увеличение на минималната работна заплата.

Никакъв късмет за предоговаряне

Лашет съобщи, че новите претенции са проблем на новото управление на ГСДП, а не на християндемократите и че произвеждането на предварителни избори би било демонстрация на безнаказаност в сегашната обстановка.

Министърът на земеделието от ХДС Юлия Кльокнер също сподели, че няма късмет за предоговаряне и добави, че ХДС ще извърши обещанията си.

 Анегрет Крамп-Каренбауер и Ангела Меркел
© Reuters

Анегрет Крамп-Каренбауер и Ангела Меркел

" Едностранно предоговаряне с ХДС, единствено тъй като управлението на ГСДП се е сменило, няма да има ", сподели тя пред медийната компания " Функе ". Подобно изказване направи и високопоставения представител на ХДС Томас Щробл пред в. " Щутгартер зайтунг ".

Меркел, на 65 години, е на власт от 2005 година и споделя, че няма да се бори за преизбиране на идващите парламентарни избори, планувани за 2021 година ХДС се пробва да излъска имиджа си и да ускори известността си, с цел да запази позицията на съществена ръководеща партия след отдръпването на Меркел.

Използвайки малко по-сговорчив звук, спряганата за правоприемник на Меркел Анегрет Крамп-Каренбауер прикани социалдемократите да останат в държавното управление и съобщи, че настоящето съглашение дава основата за продължение напред. " Според мен е хубаво, че ГСДП направи избора си. Това основава условия за завръщане към работата всъщност. Позицията на ХДС е ясна: ние оставаме в обединението. Оставаме в нея при контрактуваните условия ", посочи Крамп-Каренбауер, която като ръководител на ХДС се надява да стане правоприемник на Меркел на канцлерския пост.

Депутатът реакционер Александер Добринт от Християнсоциалния съюз, сестринската партия на ХДС на Меркел в Бавария, в изявление за в. " Аугсбергер алгемайне " също съобщи, че няма причина за преустановяване на обединението./БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР