Бъдещето на т. нар. Дупка в центъра на Варна ще

...
Бъдещето на т. нар. Дупка в центъра на Варна ще
Коментари Харесай

Решават бъдещето на Дупката с международен архитектурен конкурс

Бъдещето на така наречен Дупка в центъра на Варна ще бъде решено след осъществяване на интернационален архитектурен конкурс. Подготвя се заданието за състезанието, посредством който би трябвало да се откри най-хубавото решение за унищожаване на Дупката. Това разгласи кметът на морската столица Иван Портних.

„ Аз персонално съм срещу създаване на здания там. Това би трябвало да е част от публичното пространство и естествена връзка сред пешеходната зона и Римските терми, Епископската базилика и пристанището, с експониране и на културно-историческото ни завещание ”, означи кметът.

Състезанието сред експерти по архитектура и градоустройство ще бъде по сходство на състезанието за план на новата библиотека. Нейното създаване може да стартира тази година, като сега се приготвя тръжната процедура за избор на реализатор на строителните действия. Варианти за финансирането има, като ще се разчита и на поддръжка от държавния бюджет.

Кметът на Варна посочи и непрекъснатото повишаване на общинският бюджет през последните 5 години. „ Спрямо 2013 година, когато влязох в мандат, нарастването е двойно. Тогава за някои общински съветници с дълготраен стаж опцията Варна да има бюджет от 300 млн. бе в областта на фантастиката. Ние доказахме, че това освен е допустимо, само че и изпълнимо. Бюджет 2019 е реален и уравновесен, със непокътнати всички обществени придобивки “, сподели кметът.

Общата макрорамка от 475 000 000 лева, от която европейските планове и стратегии са към 80 930 000 лева, може да търпи развиване, поради корекциите от преходни останки и обекти, които се преглеждат сега. Проектобюджетът следва да бъде импортиран за разглеждане в Общинския съвет.

Освен с максимален общ проектобюджет за последните 10 години, Варна посреща новата 2019 година и с най-ниска безработица за последното десетилетие. По данни на Регионалната работа по заетостта към 30 ноември нивото на безработицата в общината е 2,8%, което е най-ниско за последните 10 години.

През отминалата 2018 година се записва нарастване в броя на новородените във Варна – 5376 бебета при 5313 през 2017 година През новата 2019 година ще се развива още по-активно общинската ин витро стратегия. За нея в интервала 2015 – 2018 години са отпуснати 503 000 лева на 219 двойки с репродуктивни проблеми, родените деца са 40, добави кметът. /dariknews.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР