Бъдещето на двигателите с вътрешно горене се превръща във френско-германска

...
Бъдещето на двигателите с вътрешно горене се превръща във френско-германска
Коментари Харесай

Франция и Германия на нож заради двигателите с вътрешно горене

Бъдещето на моторите с вътрешно горене се трансформира във френско-германска война, написа европейското издание на “Политико ”. Алианс от страни, другарски настроени към колите, воден от Германия, в понеделник се опълчи против законодателството на Европейски Съюз, което би изпратило колите с подобен мотор на бунището като част от напъните за понижаване на излъчванията на парникови газове от превоза.
Прочетете още
След среща в Страсбург министрите на превоза от Чехия, Германия, Италия, Полша, Румъния, Унгария и Словакия обявиха, че разпоредбите, прекратяващи продажбата на нови коли и микробуси с мотори с вътрешно горене до 2035 година, към този момент признати от Екологичен потенциал, се нуждаят от промени.

“Няма предложение, което да дава отговор на нашите упования, и по тази причина към момента не сме постигнали задачата си ”, съобщи немският министър на превоза Фолкер Висинг след срещата.

От друга страна, Франция възнамерява да се опълчи на новия европейски алианс. Париж и Мадрид алармираха, че ще застанат зад проекта на Европейски Съюз за нулеви излъчвания до 2035 година

“Готови сме да се борим за това, тъй като отлагането е екологична неточност, и също по този начин считам, че е икономическа неточност ”, съобщи френският министър на стопанската система Бруно льо Мер.

На другия полюс Германия дружно със съдружниците си Италия, Полша, България и Чехия упорства за малка врата, с цел да може колите да се движат с електронни горива - синтетична и малко по-екологична опция на изкопаемите, която да се употребява в стандартните мотори с вътрешно горене, отбелязва “Политико ”. Според изданието дружно тези страни имат задоволително тежест, с цел да наложат несъгласие на законодателството.

Според разнообразни източници Европейска комисия е била подготвена да предложи правна декларация, с която необвързващите формулировки в контрактувания текст за стандартите за CO2 за леки и лекотоварни коли до 2035 година да се трансфорат във малка врата за електронните горива.

Това обаче не се хареса на Берлин, където подкрепящата колите Свободна демократическа партия управлява транспортното министерство.

Германската политическата групировка счита, че е засегнала мощен политически проблем, като се възползва от страховете, свързани с смяната, която ще съпътства прехода към електрически транспортни средства. Тя се чака да бъде смъртоносна за стотици компании, профилирани в производството на съставни елементи за мотори с вътрешно горене, които нямат място в света на транспортните електрически средства.

Франция обаче не е заинтригувана да промени мярката, контрактувана вследствие на съвсем две години тежки договаряния, финализирана е от страните от Европейски Съюз по време на френското председателство на Европейския съвет предходната година и се нуждае единствено от публично утвърждение от министрите, с цел да се трансформира в закон.

“Не можем да кажем, че има изключителна обстановка в региона на климата – какъвто е казусът, който всички знаем в нашите градове, в нашите метрополиси, които към момента са прекомерно нечисти, – и по-късно да се оттеглим от задачата за прекосяване към електрически транспортни средства ”, разгласи Бруно льо Мер във връзка напъните за прекъсване на проекта. Той изиска европейските производители на коли бързо да преминат към електрически транспортни средства и поддържа напъните на Европейски Съюз да налее милиарди в основаването на лична промишленост за батерийни кафези.

Освен Франция другите страни, които поддържат задачата за “чисти ” коли до 2035 година, са Испания, Белгия, Швеция, Дания, Ирландия и Нидерландия.

Спорът подкопава претенциите на Европа да бъде световен водач в намаляването на излъчванията на парникови газове и също по този начин рискува да прерасне в по-широки диспути за салдото на силите в континенталната политика, написа “Политико ”.

Екологичен потенциал: България да намали емисиите с 10% до 2030 година

България би трябвало да понижи с 10% излъчванията си до 2030 година, разгласи Европейският парламент. Мярката ще важи за всички страни членки, само че ще бъде с друг % за всяка страна.

Преразглеждането на регламента усилва задачата за понижаване на излъчванията на парникови газове до 2030 година за целия Европейски Съюз от 30% на 40% спрямо равнищата от 2005 година За първи път всички страни от Европейски Съюз би трябвало да понижат своите излъчвания с сред 10 и 50%. Целите за 2030 година за всяка страна членка се основават на техния Брутният вътрешен продукт на глава от популацията и успеваемостта на разноските. Страните би трябвало да подсигуряват, че не надвишават своите годишни квоти за парникови газове.

Също по този начин Екологичен потенциал разгласи, че от 2028 година всички нови здания в блока следва да бъдат с нулеви излъчвания. Те би трябвало да бъдат оборудвани със слънчеви технологии, когато това е механически уместно и стопански осъществимо.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР