Бъдещето без дим изглежда все по-реално да се реализира в

...
Бъдещето без дим изглежда все по-реално да се реализира в
Коментари Харесай

Филип Морис Интернешънъл: Продължаваме прогреса към бъдеще без дим | Само 1 от 10 пълнолетни пушачи се връща към цигарите след като е преминал към платформата за нагряване на тютюн на ФМИ

Бъдещето без пушек наподобява все по-реално да се осъществя в идващото десетилетие. След 15 години даже е допустимо горимите цигари трайно да останат в предишното, като бъдат сменени от новите бездимни алтернативи–устройствата за нагряване на тютюн и електронните цигари.

Глобалната визия на една от най-големите тютюневи компании в света - Филип Морис Интернешънъл, за създаване на бъдеще без пушек посредством по-малко рискови артикули без пушек, е ясно декларирана. Резултатите от научните проучвания на компанията, доказани и от самостоятелни проучвания и регулаторни организации, удостоверяват пониженото формиране и излагане на нездравословни субстанции.

Успоредно с развиването на науката зад тези платформи, нараства и тяхното разбиране от пълнолетните пушачи, които -в противоположен случай биха траял да пушат, на пазарите по света, на които се оферират от ФМИ: пoтpeбитeлитe нa водещата бездимна платформа на ФМИ, вeчe ca нaд 20,4 милиoнa пo цeлия cвят, като 73% ca пpeминaли изцялo нa устройството и ca cпpeли цигapитe, демонстрират последните финансови резултати на компанията за 3-тото тримесечие на 2021 година Платформата се предлага към този момент на 70 пазара по целия свят, от които последните 3 страни са Eгипeт, Hopвeгия и Иcлaндия.

„ Най-вероятно в света постоянно ще има дребен брой хора, които ще изберат да продължат да използват горими цигари. Но ние желаеме този брой да е допустимо минимален “, показа Мойра Гилкрист, вицепрезидент за стратегически и научни връзки във Филип Морис Интернешънъл, по време на онлайн среща с публицисти „ Отворената просвета във ФМИ “ () в отговор на медийния интерес към научните данни на ФМИ за продуктите без пушек. Компанията даже включва в амбициозната си визия прекъсване на предлагането на горимите цигари на някои пазари един ден, като ги размени изцяло с бездимни други възможности с понижен риск за всички тези пълнолетни пушачи, които в противоположен случай ще продължат да пушат.

Мойра Гилкрист, вицепрезидент за стратегически и научни връзки във Филип Морис Интернешънъл

„ Работим това да стане оптимално бързо, само че не са задоволителни единствено нашите старания. Наистина ни е нужна поддръжка и схващане от държавните управления, от гражданското общество, от специалистите по публично здраве, с които да обединим старания и да проведем диалог, който да докара до основаване на среда, която предизвиква пълнолетните пушачи да се откажат от цигарите. Тези, които няма да могат просто да спрат да пушат, би трябвало да имат опция да се пренасочат към опция с понижен риск. Готови сме да водим диалог с всички, тъй че тази промяна да бъде ускорена “, споделя още Гилкрист.

Само 1 от 10 пълнолетни пушачи се връща към цигарите след прекосяване на бездимни платформи

Могат ли бездимните други възможности да заменят потребността от пушене на цигари при пълнолетните пушачи?

Пиерпаоло Маняни от години работи по сходни проучвания и дава отговор за изследванията на поведенческите въпроси и публичното влияние на новите артикули във Филип Морис Интернешънъл. Категоричен е, че доста дребен брой от хората, които един път са отстранили цигарения пушек от всекидневието си посредством прекосяване към устройството за нагряване на тютюн, се връщат назад към цигарите. А преходът към бъдеще без пушек посредством другите възможности без горене е безусловно вероятен и към този момент даже има образци за това – в Япония 22% от пушачите са заменили пушенето на цигари с устройства за нагряване на тютюн и наклонността е трайна.

„ В Япония има голямо и внезапно понижение на предлагането на цигари, откакто устройствата за нагряване на тютюн се появиха на пазара – от 2% спад всяка година на тютюнопушенето преди този момент, в този момент достигнахме до спад от 10% след появяването на тези артикули. И това е още един индикатор за това, че замяната с бездимни други възможности действително се случва “, споделя Маняни. „ Разбира се, нашата цел е хората да преминат изцяло от цигари към приложимост единствено на бездимни артикули, тъй като се реализира оптимален резултат и това е най-хубавият избор след цялостното прекъсване на използването на никотин или тютюн “.

Делът на хората, които се връщат към цигарите след опит да ги заменят със устройство за нагряване на тютюн или електронни цигари е релативно невисок – сред 5 и 10%. Голямата част от потребителите съумяват да преминат напълно към тях и да спрат пушенето на цигари изцяло, а друга – употребява паралелно двата продукта, без обаче да се усилва използването, сочат още поведенческите изследвания.

„ Важно е да се означи, че връщането към цигарите е все по-рядко срещано при изцяло миналите на устройството за нагряване на тютюн на ФМИ. Случва се, въпреки и релативно рядко при консуматори, които не са приключили прехода от цигари на устройства с нагряване на тютюн и към момента ги използват по едно и също време. Но един път минали изцяло e мъчно още веднъж да възпламенят цигара - неприятно преживяване е “, показва още Маняни и добавя, че при другите пълнолетни пушачи преходът има друг период. Някои пушачи имат потребност от две седмици, до момента в който оставят изцяло цигарите, а други – стопират пушенето единствено дни откакто са минали на устройството за нагряване на тютюн.

Наблюденията: По-малко хора влизат в болница

Д-р Жизел Бейкър, вицепрезидент на ФМИ по научните въпроси споделя, че следва още доста научна работа по тематиката. Но е безапелационна, че няма по-вредна приложимост на никотин от пушенето на стандартни цигари, а прекосяването към бездимните други възможности като устройства за нагряване на тютюн демонстрира положителни резултати за пълнолетните пушачи спрямо продължаващото пушене:

„ Имаме изследване, в което се изследва протичащото откакто устройствата за нагряване на тютюн излизат на пазара във връзка с хоспитализациите за някои постоянно срещани болести. Анализираме и какво се случва след 2017 година, когато огромен брой пушачи минаха от цигари на устройства с нагряване на тютюн. Виждаме, че внезапно процентът на хоспитализации в страната стартира да спада. Това може да се чака, в случай че изделията дават резултат. Но явно това е връзка единствено във времето, не е причинно-следствена връзка. Тя обаче ни обнадеждава, че вървим в вярната посока “, споделя Бейкър във връзка с направено проучване от компанията в Япония.

И напомня, че знаем какво се случва, когато хората пушат година след една година - колкото повече пушат и колкото по-дълго пушат горими цигари, толкоз по-висок става рискът от развиване на болести, свързани с тютюнопушенето. Знае се също, че рискът не изчезва изцяло незабавно откакто пушачите спрат цигарите. Необходимо е време и според от типа на болестта, обвързвано с пушенето, може да са нужни 2-3 години, с цел да се понижи с 50% рискът от развиване на сърдечносъдови болести и от 10 до 15 години да се понижи риска от развиване на рак на белия дроб и ХОББ. Категорично най-хубавият избор е да прекъсване да тютюнопушенето и да прекратяване използването на никотин и тютюн, поучават учените. За тези пълнолетни пушачи, които не могат да откажат пушенето, обаче, съществуват по-малко рискови други възможности като устройства за нагряване на тютюн, демонстрират изследванията на компанията и самостоятелни проучвания.

Ползата за пасивните пушачи от неналичието на пушек

„ И двата типа артикули – нагреваемите тютюневи произведения и електронните цигари – са доста по-добри. Винаги ще е по-малко рисково да се използват тези артикули спрямо продължение на пушенето. “, споделя и старши научният съветник на компанията Морис Смит. Той показва и изгода от продуктите и за пасивните пушачи, които са изложени на цигарения пушек, постоянно близки, сътрудници или други, които се намират към пушачите.

„ Ако прекосяването на устройството за нагряване на тютюн е добър избор за пълнолетния пушач по отношение на това да продължи да пуши, ние доказахме, че то е и добър избор за хората към него или нея, като самите те може и да не използват продукта. Знаем от извършените от нас проби, както и от самостоятелни проучвания, че аерозолът се отделя единствено при издишване от потребителя на устройството за нагряване на тютюн. Знаем, че той се разсейва във въздуха и не остава под формата на облак като цигарения пушек, а и знаем, че концентрациите на нездравословните субстанции е доста понижено по отношение на цигарения пушек. Единствените субстанции, които можем да установим благодарение на доста чувствителни аналитични способи в стаи, където се употребява продуктът, са никотин, глицерол и известно количество ацеталдехид. Всички те са в концентрации, които са в интернационално признатите граници, което демонстрира, че те са допустими за хора и не утежняват качеството на въздуха “, споделя Морис Смит.

Повече информация може да се откри на

Материалът е направен с поддръжката на Филип Морис България.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР