Babylon Berlin предприема едно запомнящо се пътуване през 1920-те на

...
Babylon Berlin предприема едно запомнящо се пътуване през 1920-те на
Коментари Харесай

Как продължава най-скъпият германски сериал досега? Това виждаме в трети сезон на Вавилон в Берлин

Babylon Berlin подхваща едно запаметяващо се пътешестване през 1920-те на Германия, в безредните години на Ваймарската република. В последния към този момент сезон контрольор Рат и Шарлоте Ритър проверяват убийството на актриса и до момента в който сриващият се фондов пазар раздрусва демокрацията радикално, тандемът осъзнава, че светът на киното е толкоз разяден, колкото подземния свят.
Сезон 3 на „ Вавилон в Берлин “ дебютира на 28 януари, четвъртък, в 22:00 часа по Epic Drama с повтаряне в неделя след 23:30 часа, а тук ни вълнува голямата арка на европейската продукция.
За да си представим мащаба на начинанието, би трябвало да се върнем в 2016 година, когато опитният немски продуцент Щефан Арнд (The White Ribbon, Cloud Atlas) стартира да изпада в суматоха: снимал е дългогодишната си фантазия, Babylon Berlin – който по първични проекти е трябвало да коства 40 млн. евро, само че се оказва 55 млн. евро, след нужните преснимания – тъкмо тогава му минава мисълта, че бидейки сниман на немски, сериалът ще е неосъществим за дистрибуция на интернационалния пазар.

За благополучие, Том Тиквер (Run Lola Run, Perfume: The Story of a Murderer), който също взе участие в режисирането и писането на сюжета, заплашва, че в случай че се отклонят от първичните си проекти, ще напусне. Арнд с принуда се съгласява, а за наслада опасенията му се оказват изцяло безпочвени: премиерата на двата по едно и също време снимани сезона от по 8 епизода е гледана от 8.5 млн фенове в Германия, а в следствие е излъчена в 100 страни.
Жанрът на Babylon Berlin е нео-ноар : макар многото вероломни герои, стимулирани от желанията си за секс, опиати и закононарушения, със заплетените си истории и билянтни разговори, сериалът трансформира в основен воин самия Берлин – в 20-те години на 20-ти век – един от най-модерните градове в света, който в следствие се поддава на хаоса, от който се ражда Третият райх.

Доказателство за изключителното въздействие на сериала, съгласно Лив Лиза Фрис, която е в ролята на Ритър, е това, че доста от приятелите й се обръщат към нея, с цел да попитат по какъв начин да си създадат прическата на Шарлоте;
Но това не е всичко: те са във екстаз от метода, по който нейната героиня си проправя път в свят, доминиран от мъже, което въодушевява доста дами.
Фолкер Брух , който играе контрольор Рат, е изключително удовлетворен, че ера, за която в учебниците нормално има по ред-два, е изобразена на екрана благодарение на толкоз доста специалисти – даже им взимат специфичен преподавател по Чарстон.

Продукцията е неповторима освен поради равнището на подробност, метода и размаха – снимана е на над 300 местоположения и включва над 150 герои с реплики и почти 5000 статисти; само че също и с пост-продукцията си.
Всеки епизод има трима режисьори (Tom Tykwer, Achim von Borries и Henk Handloegten), които работят на три разнообразни снимачни терена, само че по едно и също време. Окончателният артикул се сглобява по време на пост-продукцията. Тиквер практикува този жанр на дирижиране при работата си по „ Облакът Атлас “, където си партнира с режисьорското дуо на „ Матрицата “.
Третият сезон е сниман по същия метод (12-те му епизода са снимани в хода на 120 дни, което дава невероятна свобода; в днешно време множеството филми се снимат за 20-40 дни), само че този път води публиката в света на движещите се картини. Краят на 20-те довежда промени и в киното – тогава се появяват филмите с диалект, което раздрусва цялостен Холивуд, както и студио Babelsberg, един от огромните кандидати в бизнеса преди време.

Ето къде стартира новият сезон на „ Вавилон в Берлин “. И той е основан на книгите на Фолкер Кучер, само че до момента в който първите два сезона следват много прецизно Babylon Berlin, в продължението на сериала основателите странят от The Silent Death, с цел да могат по-добре да показват обществените и политически тематики на епохата, както и да създадат вълнуващата история по-лесна за разбиране от интернационална аудитория.
А историята е за убийството на новоизгряваща звезда, замаскирано като случай. Тази гибел не е единствено персонална покруса, защото тя заплашва да промени ориста на един филм, а може би и нацяло студио.
Ерата на немите филми е окончателно отминала – даже и мъртвите могат да приказват в трети сезон на „ Вавилон в Берлин “. По от 28 януари, четвъртък, в 22:00 часа, с повтаряне в неделя след 23:30 часа.

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР