Бабата и дядото на Мануел Ередиа Халкон са засадили маслиновите

...
Бабата и дядото на Мануел Ередиа Халкон са засадили маслиновите
Коментари Харесай

Най-тежката суша в Европа застрашава доставките на зехтин в света

Бабата и дядото на Мануел Ередиа Халкон са засадили маслиновите дръвчета в тяхна горичка в Андалусия, Испания, преди съвсем век. Дърветата са известни със способността си да порастват даже в най-сухите почви, само че тази година изгарящите температури и острата липса на превалявания в района взеха маслините жертва.

" Много сме загрижени ", споделя Халкон пред CNN Business, като добавя, че просто " не можете да замените маслиновото дърво с друго дърво или артикул ".

Подобно на доста от европейските фермери, този мъж се бори с рисковата суша това лято и пресмята, че реколтата от зехтин от неговата плантация ще намалее с към 40% тази година поради изключителните метеорологични условия.

През юли температурите счупиха върхове до над 40 градуса по Целзий в елементи от Франция, Испания, Италия и Португалия. До началото на август жегата и неналичието на превалявания са довели съвсем две трети от плодородната земя в Европейския съюз до условия на суша, съгласно Европейската обсерватория за засушаване.

Производителите на зехтин са мощно наранени

Кайл Холанд е ценообразуващ анализатор за маслодайни семена и зърнени култури в Mintec - компания за данни за артикули. Експертът чака " трагично понижение " сред 33% и 38% в реколтата от зехтин в Испания, която стартира през октомври.

Испания е най-големият производител на зехтин в света, като предлага повече от две пети от международното предложение през предходната година. Гърция, Италия и Португалия също са огромни производители.

Потребителите към този момент заплащат повече за зехтин

Цените на дребно в Европейския съюз скочиха с 14% през годината до юли. Лошата вест е, че цените се чака да се повишат още повече през идващите месеци, обявиха производители и купувачи пред CNN Business.

Сушата в действителност е огромна. Някои дървета дават доста малко плодове, а други въобще не дават годишна продукция. Това се случва единствено тогава, когато равнищата на влага в почвата са сериозно ниски. Това е сигнален изстрел за промишленост, която разчита на предвидим витален цикъл на маслиновите дървета. Производителите са привикнали с огромни съмнения в реколтата за интервал от 24 месеца, само че изменението на климата към този момент нарушава този древен темп.

Производството на зехтин зависи от времето. Дърветата стартират да напъпват през март, преди цветята да се отворят през май. Маслините порастват през летните месеци, преди беритбата през есента.

Андалусия - най-южният район на Испания, доставя към една трета от международния зехтин. Районът е привикнал с температури, които постоянно доближават 40 градуса по Целзий, само че не и през май, когато цветята стартират да цъфтят.Така беше тази година.

" В този миг може би сме изгубили до 20% от реколтата ", споделя Халкон, който чака да продава тазгодишната годишна продукция по 4 евро на кг на своите купувачи, в това число вносители от Азия и Америка. Това е нарастване от 30% по отношение на предходната година.

Горещата вълна съответства с трета поредна година на малко превалявания в Европа.

" Следващата година ще бъде още по-лоша, тъй като язовирите ще бъдат изцяло празни ", предвижда испанският производител.

На доста места в Южна Европа изискванията на суша също са предизвикали големи главоболия на фермерите. Филипо Берио продава производството си в 72 страни, като доставя множеството от реколтата на снабдители в Италия, Испания и Гърция. Той създава личен зехтин, с помощта на 25 000 дървета, които има в Италия.

Тази горичка горичка е " суха като прахуляк " това лято. В края на юли горски пожар избухна доста покрай единствената фабрика на компанията - там където всички нейни масла се смесват, рафинират и бутилират, поглъщайки я в пушек и пепел.

" Преживели сме обстановки на суша, само че мисля, че в спомените си това е най-лошото, което някой в миналото е виждал ", споделя Занре пред CNN Business.

Ценови потрес

Колко неприятна ще бъде реколтата през 2022 година следва да забележим. Министерството на земеделието на Съединени американски щати предвижда през август спад от 14% в международното произвеждане, до момента в който други специалисти вършат прогноза за 30%. Референтните индустриални цени за испанския екстра върджин зехтин от Андалусия доближиха най-високото си равнище от над пет години в края на август. А през последните две години са скочили с съвсем 80% - от €2,19 за кг през август 2020 година до €3,93 през септември 2022 година.

Купувачите могат да чакат още и доста нарастване на цените през идващите четири месеца, когато търговците на дребно възобновят своите съглашения за доставка.

Каква е обстановката в Гърция?

Цената на една бутилка към този момент скочи на някои огромни пазари, в това число на гръцкия. Именно в южната ни съседка, както и в Нидерландия цените на дребно са се нараснали с повече от една четвърт през юли в съпоставяне със същото време на миналата година.

Производителите на зехтин са претърпели доста стихии в предишното, само че тази година комбинацията от рискови метеорологични условия, проблеми във веригата за доставки и скок на енергийните разноски, подклаждани от войната в Украйна, провокира невиждано стесняване.

Зехтинът към момента е относително дребна част от международния пазар на хранителни масла, само че той занапред ще пораства, категорични са специалистите. Ще порастват и цените.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР