Баба знае тази рецепта от времето, когато е била млада

...
Баба знае тази рецепта от времето, когато е била млада
Коментари Харесай

Страхотна домашна торта от баба

Баба знае тази рецепта от времето, когато е била млада младоженка

Необходими Продукти

За блатовете


● брашно - 18 с.л.
● захар - 18 с.л.
● кисело мляко - 18 с.л.
● олио - 12 с.л.
● амонячна сода - 3 ч.л.
● лимонена кора - 3 ч.л. настъргана
● какао - 2 ч.л. (само за едната кора)

За сиропа


● захар - 1 ч.ч.
● вода - 1 ч.ч.
● лимонен сок - 1 с.л.

За крема


● прясно мляко - 1 литър
● захар - 1 ч.ч.
● нишесте ванилия - 2 пакетчета
● жълтъци - 3 бр.
● масло - 125 г

За декорация


● течна сметана - 200 мл за намазване
● захарни пръчици - за поръсваме

Начин на подготвяне

Първо подготвяме блатовете. В купа смесваме захарта и киселото мляко и разрушаваме. Добавяме и останалите артикули без какаото и разрушаваме хубаво. Ако имате три кръгли тави с идентичен диаметър, разпределете сместа в трите по равно, като първо сипете двете бели смеси и към сместа, която ви остава, прибавете какаото, разбъркайте хубаво и сипете и тази примес в тавичка (тавичките би трябвало да са покрити с намаслена хартия за печене, в случай че не са с незалепващо покритие).

Ако не разполагате с три идентични тавички, изпечете блатовете поредно, като ползвате една тавичка, като за всеки блат използвайте нова хартия за печене. Блатовете се пекат на 180 градуса до подготвеност (пробвайте с съчка за зъби). След изпичане оставете блатовете да се охладят.

Приготвяме крема:

Сипваме прясното мляко в тенджера на котлона да се загрее, като авансово от него сме взели 1/2 ч.ч. В това отделено мляко си разтваряме нишестето и захарта. Жълтъци разрушаваме настрана дружно с маслото. Когато млякото кипне, сипваме в него разтвореното нишесте и бъркаме пламенно, с цел да не загори. Когато кремът се сгъсти, го отместваме от котлона и прибавяме към него разрушените яйца и масло. Разбъркваме добре и оставяме готовия крем встрани, като покриваме съда с фолио, с цел да не се получи коричка.

Приготвяме сиропа, като сипваме захарта, водата и лимоновия сок в дребна тенджерка на котлона и варим до приемане на гъст сироп.

Започваме да редим тортата:

Върху поставка за торта или огромна равна паница слагаме един от светлите блатове. Сиропираме го отмерено, мажем щедро от крема, от горната страна слагаме какаовия блат, сиропираме, мажем с крем, слагаме другия ярък блат и сиропираме. Тъй като той е финален, го мажем с крем, като внимаваме да е отмерено и естетично намазан.

Разбиваме сметаната и покриваме тортата с нея (върху другия крем).

Накрая поръсваме с шарени захарни пръчици.

Прибираме тортата в ледник за най-малко 4-5 часа преди сервиране.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР