Б. Н. Абрамов (1897~1972) бил човек с голяма култура и

...
Б. Н. Абрамов (1897~1972) бил човек с голяма култура и
Коментари Харесай

Напразни са усилията да се вземе не давайки нищо в замяна ♥ Борис АБРАМОВ

Б. Н. Абрамов (1897~1972) бил човек с огромна просвета и всестранно обучение: разбирал от техника, работил в химическа лаборатория, познавал добре музиката и литературата, като самият той свирел на пиано и пишел стихове. Негово непрекъснато въодушевление били познанията за предназначението на индивида, за неговото място и роля в мирозданието. По пътя на духовните си търсения Борис Николаевич се срещнал с разнообразни философско-религиозни системи. На него са били близки Ученията на Христос, Буда, Платон, Конфуций, Зороастър. Така се полагали основите на негови светоглед, който дефинитивно се формирал след срещата му с Николай Константинович Рьорих.

В сегашния му труд „ Светлините на Агни йога “ са поместени записите, направени от Борис Николаевич през 1964 година. Тяхното наличие оказва помощ да се разкрият нови страни от Агни йога и по-добре да се разбере и усвои Мъдростта, изложена в книгите на Живата нравственос, защото и всички те са дадени от Единния висок Източник.

(Б. Н. Абрамов. Харбин, Китай, 1920)

Светлините на Агни йога

1964 година 010

Мислени колета могат да се изпращат на далечни или на близки хора. Всяка мисъл, засягаща различен човек, е за него или благословия, или назад, т.е. носи му или светлина, или мрачевина и влияе на него изцяло действително. По-добре е напълно да не се мисли за другите, в сравнение с да им се изпращат недобри мисли, т.е. да се мисли за тях неприятно. Мислено индивидът може или да се възроди, или да се угасят огньовете в него. Мисълта може да наподобява или на пирон в ковчега, или да бъде благодетелна. Ще мислим в доброта. Силата на мисълта при другите хора е друга. Мисълта на сърцето е мощна. С мисъл може да се преобрази цяла страна. Насищането на пространството със силата на мисли, излизащи от сърцето, ще оплодотвори съзнанието на мнозина. Затова е добре да се мисли в доброта.

1964 година (13 януари)

Напразни са напъните да се вземе не давайки нищо в подмяна. Мярката на предоставяне е мярка на приемане. Само даващият получава. Самоотдаващият взема. Трудно е да вървиш без да чуваш и виждаш, а единствено вярвайки. Застани още по-близко, получаващ. Докосването до Наземното посредством Мен не е рисково, въпреки и да изисква напрежение. Разединението е ужасно. Угнетяването е знак за осъзнаване на пространственото неблагополучие и приобщаване към живота на пространството. Опасно е да се приписва това потисничество на себе си. Радостта ще пристигна. Най-трудната работа е тази над себе си. В лодката на самоотвержеността може да се отплува надалече. Как ще поддържате връзка с Мен, в случай че не отхвърлите себе си. Сферата на привличане на свръхличните огньове е ясно сияйна. Указвам да възлюбите не себе си, а другите, а целия свят, а зовящите и Позовалия. Любовта, устремена отвън рамките на ауричното яйце в сферите, лежащи отвън персоналните ползи, уголемява излъчванията на аурата и последната освен това пораства, привличайки се към разнообразни сфери на пространството и увеличавайки орбитата на микрокосмоса и съзнанието. Любовта към Далечните Светове вкарва съзнанието в тяхната сфера. Любовта е мощ, свързваща съзнанието с обекта на нейните желания. Магнитът на любовта може да бъде насочен към далечна звезда, приближавайки нейните благоприятни условия. Магнитната мощна мощ на любовта се схваща малко и напълно се лимитира в персоналната сфера, обрисувана от дребния и къс кръг на своята демонстрация. Може да се обича Слънцето и звездите, своята планета и пространството, Огнения Свят и Висшите Сфери, целият Космос, Самата Безпределност.

1964 година 009. (Гуру).

Зърната на началните благи дейности, целенасочено залагани в съзнанието, непроменяемо ще дадат резултат във времето. Това би трябвало постоянно да се помни, с цел да не се преуморите в делата. Целият живот на Земята може да се преглежда като посев на зърна, които ще дадат своите кълнове в Надземния Свят. Ще разбираме Закона за аргументите и следствията биполярно: повода се поражда в дейния свят, следствието произтича от нея в пасивния свят. Разбира се, в прочут смисъл и земният свят е свят на следствията от това, което е било по-рано, само че в Надземния Свят следствията се демонстрират надлежно на своите проекти: астралния, менталния и огнения. Там не могат да се проявят следствия от земен порядък, изискващи материални условия и физическо тяло, само че тънките се демонстрират непроменяемо и в сходство с природата и характера на подбудените аргументи.

Из: Светлините на Агни йога 1964 (Грани Агни йоги 1964 година - Записки на Борис Николаевич Абрамов от 1964 год.)
Снимка: Б. Н. Абрамов. Харбин, Китай. 1920; bg.wikipedia.org

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР