Б ели знамена на "Ислямски емират Афганистан" с шахада (свидетелство

...
Б ели знамена на "Ислямски емират Афганистан" с шахада (свидетелство
Коментари Харесай

TOLO News: Талибаните налагат новите правила в Кабул

Б ели флагове на "Ислямски емират Афганистан " с шахада (свидетелство за вяра), изписани в черно, са издигнати върху държавните здания в Кабул вместо зелено-червено-черните републикански. Това заяви в понеделник афганистанският ефирен канал TOLO News, който излъчва онлайн от улиците на афганистанската столица, попаднала под контрола на талибаните.

Жени не се виждат по улиците, те побързаха да се скрият в къщите. Според телевизионния канал в столицата витрини и козметични салони с изображения на дами са били намазани с багра.

Радиото и малкия екран в по-голямата си част работят както нормално - вести, филми, спортни стратегии. Повечето поданици към момента имат достъп до сателитни канали. Но основната смяна към този момент е настъпила - по някои канали развлекателните стратегии са сменени с религиозни и четенето на сури от Корана, написа "Фокус ".



Съдейки по изявленията на локални поданици в обществените мрежи, хората се опасяват и изпитват яд към някогашните управляващи и американците, които "ги оставиха на ориста ".

Много млади афганистански дами се притесняват, че може да бъдат лишени от опцията да получат обучение и работа, както и да водят естествен живот.

"Вече няма да мога да чувам обичаната си музика, да се дръзвам на глас, да се срещам с другари в обичаното си кафене, да нося обичаната си жълта рокля и да слагам на устните си розово червило ", написа жителка на Афганистан в "Инстаграм ". Всичко, към което се стремях през последните години, работейки и получавайки тапия, ще отиде на вятъра, както всичко, което е издигнато от 2001 година след рухването на талибаните. "

Талибаните, които влязоха в столицата в неделя, още първоначално поеха контрола над университета в Кабул и постройката на Министерството на образованието. Те незабавно дадоха обещание, че дамите ще получат право да работят и учат, само че в понеделник множеството столични учебни заведения и университети бяха затворени.

Освен това талибаните обявиха в неделя, че няма да отмъщават на представителите на някогашните управляващи и силите за сигурност. Въпреки това в мрежата към този момент има известия, че има нападения против някогашни служители на реда, против афганистанци, работили със западни компании, както и против публицисти.

Междувременно най-напрегната остава обстановката на летището в Кабул, където всички търговски полети са анулирани, само че локалните се пробват да намерят способи да изоставен страната. Целият свят видя фрагменти, показващи по какъв начин хората се качват на шасито на самолета.

В същото време саудитският ефирен канал Al Ekhbariya популяризира и видео, в което евентуално двама души са паднали от аероплан, откакто той е изхвърчал. Съобщава се за смъртни случаи при вълнения и пукотевица на летището. То остава последната врата към Афганистан, откакто всички гранични пунктове са блокирани и следени от талибаните.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР