Азиатски стършели, които все бръмчат, докато листата започват да пожълтяват,

...
Азиатски стършели, които все бръмчат, докато листата започват да пожълтяват,
Коментари Харесай

Глобалното затопляне прави някои насекоми устойчиви през есента

Азиатски стършели, които все бръмчат, до момента в който листата стартират да пожълтяват, тигрови комари, които към момента жилят при започване на октомври, зелени миризливки, нахлуващи в домовете - някои типове инсекти, комплицирани от климатичните промени, не престават да се роят и в разгара на есента, оповестява Българска телеграфна агенция. 

Подобно на други типове, виталният цикъл на насекомите се отмерва от смяната на естествените условия. По-високи температури, незадоволителна или несъразмерна мокрота, по-късна или по-ранна светлина, и не щеш ли те " губят мозъка и дума ". 

По този метод, въпреки интервалът им на интензивност обичайно да продължава от май до септември, някои от тях към този момент са налични до края на ноември.

Такъв е казусът с азиатските стършели. " Ясно е, че, климатът оказва въздействие върху устойчивостта на колониите. Тази есен, имайки поради, че времето е по-топло, азиатският стършел продължава да се развива, като че ли е лято ", споделя Давид Жирон от френския Национален център за научни проучвания (CNRS) и Института за проучване на биологията на насекомите (IRBI).

Друг образец е тигровият комар. Първоначално едва приспособено към столичния климат, насекомото последователно се популяризира в по-голямата част от Франция с помощта на стоплянето. Понастоящем целият му витален цикъл се приспособява към температури, които " полудяват " даже отвън летните месеци. 

И до момента в който изискванията са удобни, комарите не престават да се развиват обикновено, без да се приготвят за зимата. Така те стартират да се развъждат още веднъж. " Затова в този момент следим популации, които се резервират за по-дълго време ", прибавя Жирон. Това значи изключително неприятни ухапвания за хората, само че на първо място риск от увеличението на случаите на денга или чикунгуня, които този инвазивен тип придвижва.
       
Според уеб страницата Вижиланс мустик (Vigilance moustiques) към 17 октомври съвсем цяла континентална Франция е била в алената зона, което значи, че тигровият комар е разполагаем и деен.

Случаят със зелените миризливки - безвредни за хората, за разлика от братовчед им дървеницата, е напълно друг. Насекомите от семейство Pentatomidae нахлуха през последните седмици в доста градини и най-много домове, макар че сходно държание е по-вероятно да се следи през зимата, когато те се укриват в търсене на топлота. 

Ако световното стопляне продължи, можем ли да чакаме повече инсекти през цялата година?

" Нека си представим, че зимата изчезне, и в действителност времето е меко през цялата година. Това може да има два резултата - типове, които виждаме единствено през лятото, ще ги имаме целогодишно, като да вземем за пример случая с някои комари ", споделя господин Жирон.

От друга страна обаче има инсекти, като някои пеперуди, които се нуждаят от сън през зимата. За тях неналичието на зимни условия може да се окаже пагубна. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР