Азерското настъпление в Нагорни Карабах през 2020 г. беше прекратено

...
Азерското настъпление в Нагорни Карабах през 2020 г. беше прекратено
Коментари Харесай

Русия вече не е в състояние да защитава съюзниците си

Азерското нахлуване в Нагорни Карабах през 2020 година беше прекъснато с посредничеството на Русия, като арменският министър председател Никол Пашинян разреши на Москва да разшири наличие в Армения, като построи нови бази в страната в допълнение към разширената си роля в Нагорни Карабах. Поради усложнения в Украйна Русия беше принудена да изпрати на фронта свои военнослужещи, които до този миг са били ситуирани в Сирия и Таджикистан, а съгласно някои източници Москва е трансферирала в Украйна и бойци от 102-ра военна база в арменския град Гюмри, написа Foreign Policy.

Невъзможността на Русия да поддържа Армения окуражи Азербайджан, чиито сили предишния месец още веднъж навлязоха на арменска територия, което докара до някои от най-тежките конфликти сред двете страни след спора им от 2020 година
Липса на съветска поддръжка
След сраженията от 12-14 септември Армения се обърна към Организацията на контракта за групова сигурност (ОДКС), с цел да изиска директна интервенция. ОДКС работи сходно на НАТО, като член 4 от контракта за групова сигурност гласи, че експанзията против една страна членка се смята за експанзия и против другите и че по нейно искане всички останали членове са длъжни да ѝ обезпечат нужната помощ. През януари тази година организацията изпрати свои сили в Казахстан, откакто президентът Токаев изиска помощ от своите съдружници да стабилизира ситуацията в страната. Организацията обаче отхвърли да даде на Армения военна помощ, като вместо това избра да изпрати проверяваща задача.
Реклама
" За през днешния ден главната задача беше да посетим регионите, в които е имало конфликти: обекти, обитаеми места, позиции на арменската страна, които са били атакувани. Опитваме се да бъдем допустимо най-безпристрастни, по тази причина работим с обстоятелства и е прекомерно рано да вършим каквито и да било изводи. Като цяло то ще бъде включено в цялостното резюме на работата на задачата ", съобщи ръководителят на задачата генерал-полковник Анатолий Сидоров пред съветската организация ТАСС.

Това не е първият път, когато организацията отхвърля да поддържа Армения в конфликтите ѝ с Азербайджан. През 2020 година ОДКС още веднъж отхвърли да се намеси, като оправда своето решение с аргумента, че военните дейности не се организират на арменска територия. На 18 септември в арменската столица Ереван се организираха митинги, искащи страната да напусне организацията. Същия месец Таджикистан и Киргизстан, две други членки на ОДКС, влязоха в конфликт между тях.
Американска интервенция
Армения и Азербайджан договориха помирение на 14 септември, като съгласно арменските управляващи конфликтите са довели до гибелта на 155 военни от двете страни. В хода на сраженията Държавният департамент на Съединени американски щати прикани и двете страни да се въздържат от " военни дейности " и да се придържат към преустановяване на огъня, като акцентира, че " този спор не може да има военно решение ".

По време на своето посещаване в арменската столица Нанси Пелоси, която е най-високопоставеното длъжностно лице на Съединени американски щати, посетило страната от оповестяването на нейната самостоятелност през 1991 година, осъди " противозаконните " гранични набези на Азербайджан против Армения и употребява визитата си, с цел да обещае поддръжката на Съединени американски щати.
Реклама
" Остро осъждаме тези набези. Това беше инициирано от азербайджанците и това би трябвало да бъде прието ", съобщи Пелоси. Тя добави, че Съединени американски щати се вслушват в мнението на Армения по отношение на потребностите ѝ от защита и съобщи, че Вашингтон желае да поддържа страната в това, което тя дефинира като " световна битка сред демокрацията и автокрацията ".
Свързани публикации Петролните наказания против Русия повишиха напрежението сред Сърбия и Хърватия 10 октомври 2022, 10:15 Руските банки се огъват под натиска на глобите 7 октомври 2022, 06:05 Путин води три необявени войни, само че четвъртата може да е в Русия 5 септември 2022, 15:23 Война в свят, който не стои зад нищо 20 април 2022, 07:50 Войната в Украйна е катализатор за развой по приключване на мозъци от Русия 15 март 2022, 16:47 Беларус пробва да притиска Русия с импорт на норвежки нефт 21 януари 2020, 16:36 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Свят
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР