Азербайджан с гордост показа произведени в Турция дронове по време

...
Азербайджан с гордост показа произведени в Турция дронове по време
Коментари Харесай

Азербайджан показа турските дронове, празнувайки победата си над Армения

Азербайджан с горделивост сподели създадени в Турция дронове по време на днешния боен церемониал в Баку, с който отпразнува успеха си над Армения в спора за противоречивия регион Нагорни Карабах, съобщи ДПА.

Смята се, че точно бойните дронове " Байрактар ТБ2 ", импортирани от азербайджанската войска, са дали предимство на Азербайджан в борбата за Нагорни Карабах, добавя Българска телеграфна агенция.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган произнесе тирада на излъченото по малкия екран честване, в която назова азербайджанския президент Илхам Алиев собствен брат.

" Днес е ден на победа и горделивост за турския свят ", сподели Ердоган на парада, в който участваха и турски военни. По думите му Турция и Азербайджан ще продължат да се поддържат взаимно.

Армения упреква Турция в директна интервенция в спора. Анкара отхвърля.

Азербайджан принуди Армения да отстъпи контрола над забележителна територия в Нагорни Карабах според реализирано с съветско ходатайство съглашение от 9 ноември за прекъсване на бойните дейности.

Нагорни Карабах, който от десетилетия бе значително следен от арменски войски, е считан от Организация на обединените нации за част от Азербайджан.

В речта си на парада Алиев съобщи, че Азербайджан е " унищожил " арменската войска за 44 дни. Армения " се съобщи и беше принудена да капитулира ", сподели той. Според него азербайджанската войска е била като " стоманен пестник ", който е " смазал главата на врага ".

Конфликтът, избухнал в края на септември, лиши по досегашни данни живота на над 4000 души и беше най-смъртоносният сред Азербайджан и Армения от десетилетия.

Ердоган поздрави Азербайджан за неговия " боен и дипломатически триумф ", " обединил Карабах с родината след 30 години ".

Азербайджан загуби огромна част от Нагорни Карабах във войната в Армения в края на 80-те и началото на 90-те години на 20 век. Тогава и двете страни получиха самостоятелност при разпадането на Съветския съюз.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР