Азербайджан има най-голям интерес от разрешаването на конфликта. Нашата позиция

...
Азербайджан има най-голям интерес от разрешаването на конфликта. Нашата позиция
Коментари Харесай

Посланикът на Азербайджан: Интересува ни териториалната ни цялост

Азербайджан има максимален интерес от разрешаването на спора. Нашата позиция е ясна - тя се основава на 4 резолюции на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации.Това съобщи в изявление за БГНЕС Нейно превъзходителство Наргиз Гурбанова, дипломат на Азербайджан у нас.

C решението си от 5 юли 1921 година Кавказкото бюро на Руската комунистическа партия реши да остави Нагорни Карабах в Азербайджанската ССР, като несъмнено не го „ трансферира “ на Азербайджан, както претендира арменската страна. Това решение не е взето от самия Сталин, а по-скоро от групов орган, Кавказкото бюро, в чийто състав вземат участие единствено двама азербайджанци, няколко арменци, както и представители на други националности. Град Шуша е разгласен за административен център на някогашната НКАО, а през 1923 година същият е изместен в Ханкенди. Освен това административната граница на Нагорно-Карабахската самостоятелна област е избрана по подобен метод, с цел да отдели азербайджанските села и изкуствено да сътвори нова демографска обстановка в района.
Статутът на Нагорни Карабах като самостоятелна област (НKAO) на Азербайджанската ССР е открит в Конституциите на Съюз на съветските социалистически републики от 1936 и 1977 година Автономията има редица права, които на процедура подсигуряват, че характерните потребности на нейното население ще бъдат задоволени. Съгласно Конституцията на Съюз на съветските социалистически републики, НКАО е показана от петима депутати в Съвета на националностите на Висшия съвет на Съюз на съветските социалистически републики и от 12 депутати във Върховния съвет на Азербайджанската ССР. Арменският език е употребен в работата на всички държавни, административни и правосъдни органи и даже в прокуратурата, с цел да отразява езиковите права на болшинството от популацията в района. Арменският език се употребява също в образованието, локалната телевизия, радиопредаванията и във вестници и списания. НКАО относително високо се класира измежду районите на Азербайджан във връзка с броя на предлаганите заведения за предучилищно обучение. Така в интервала сред 1971 и 1985 година броят на заведения за предучилищно обучение на 10 000 поданици е бил 1,4 пъти по-голям от междинния за републиката. По същия метод, броят на междинните учебни заведения на 10 000 поданици е бил 1,6 пъти по-голям в НКАО, в сравнение с в останалата част на Азербайджан.

През образователната 1988-1989 година в НКАО има 136 междинни учебни заведения, употребяващи арменски като език за преподаване (16120 ученици). В Държавния педагогичен институт в Ханкенди се образоват над 2130 студенти, най-вече арменци, които следват в своите азербайджански, арменски и съветски отделения. В допълнение, НКАО има десетки профилирани междинни учебни заведения и институти за професионална подготовка, предлагащи образование на арменски и съветски език. На арменски език се издават 5 периодически издания. За разлика от други административни териториални единици на Азербайджан, ситуирани в планински региони, надалеч от столицата, НКАО е добре оборудвана с техническа инфраструктура, употребена за приемане на телевизионни и радиопрограми. По този метод, автономията на НКАО в Азербайджан отразява икономическия, обществения, културния метод на живот и националните характерности на популацията в самостоятелната област. Трябва да се означи, че арменската страна също не загатва обстоятелството, че същата привилегия е отказана на доста по-голямо от това азербайджанско население в Армения.
Кои външни фактори способстват за продължаващия към този момент три десетилетия спор сред Армения и Азербайджан за район Нагорни Карабах – Русия, Турция, Франция, Съединени американски щати?
Според мен активността на Минската група е чудесно разказана от президента на Република Азербайджан господин Илхам Алиев: „ В продължение на съвсем 30 години договарянията се организират в границите на Минската група и най-после Армения сковава преговорния развой, като постоянно прави военни провокации. Всъщност Армения изцяло пренебрегва нормите на интернационалното право и прави закононарушение. Съпредседателите на Минската група обаче не ги стопират. Изявленията на Минската група нямат съответен получател. "
Турция е приближен член на Минската група на ОССЕ и ние сме признателни на Турция за нейната позиция, която подхожда на позицията на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, отразена в неговите резолюции S/RES/822, S/RES/853, S/RES/874 и S/RES/884 от 1993 година
Ясно е, че за решение на спора основната роля е на Азербайджан и Армения. Какво желае Азербайджан от Армения и защо е подготвен да отстъпи пред настояванията на Ереван?
 Посланикът на Азербайджан: Територията ни е окупирана, интернационалната общественост да окаже напън върху Армения Посланикът на Азербайджан: Територията ни е окупирана, интернационалната общественост да окаже напън върху Армения
Съветът за сигурност на Организация на обединените нации насочи апели да се прекратят враждебните връзки сред двете страни и те да се върнат на масата за прочие..
Азербайджан има максимален интерес от разрешаването на спора. Нашата позиция е ясна - тя се основава на 4 резолюции на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, които загатнах нагоре, и на документи и решения на ОССЕ, които обезпечават основата за разрешаването на този спор. Тези документи и решения са открили поетапен метод при разрешаването на спорове и апропо те са утвърдени и от Армения. Този метод се основава на премахването на последствията от спора, започвайки от прекратяването на окупацията на азербайджански територии.
Първата стъпка ще бъде премахването на главните последствия от спора, като по този метод се обезпечи неотложно, цялостно и абсолютно евакуиране на арменските въоръжени сили от региона на Нагорни Карабах и други окупирани територии на Азербайджан, последвано от безвредното и почтено връщане на принудително изселеното азербайджанско население по домовете и парцелите им в тези територии, като се употребяват всички връзки в района за взаимно потребление и възобновяване и икономическо развиване на тези територии.

Следващият стадий от процеса на разрешаване на спора ще бъде създаването и определянето на статута на самоуправление за популацията на района Нагорни Карабах в границите на Азербайджан в сходство с Конституцията и законодателството на Азербайджан. Такъв статут би трябвало да обезпечи спокойно общуване на арменската и азербайджанската общности в района и да подсигурява цялостното практикуване на всички права на индивида и съществени свободи на равна и недискриминационна основа.
Определянето на статута ще се извърши в мирни условия посредством законен развой с директно, цялостно и равно присъединяване на популацията на района Нагорни Карабах в Азербайджан, а точно арменската и азербайджанската общности, и в тяхното взаимоотношение с държавното управление на Азербайджан извънредно в границите на легален и либерален развой.
 Твърдение: Конфликтът за Нагорни Карабах е изселил половината от популацията му (ВИДЕО) Твърдение: Конфликтът за Нагорни Карабах е изселил половината от популацията му (ВИДЕО)
Половината от популацията на отцепения анклав Нагорни Карабах е разселено, откакто преди повече от седмица избухнаха яростни боеве...
Азербайджан не преглежда политическо решение на спора отвън тази рамка и взе участие в процеса на разрешаване на спора въз основата на това схващане.
Как виждате ролята на Минската група в урегулирането на спора?
На първото в допълнение съвещание на Съвета на министрите на външните работи на Съвещанието по сигурност и съдействие в Европа (СССЕ, от 1 януари 1995 година ОССЕ) в Хелзинки на 24 март 1992 година е взето решение да се свика конференция по отношение на арменско-азербайджанския спор в Нагорни Карабах, която обезпечи конгрес за договаряния, учредени на правилата, отговорности и наредбите на СССЕ. На срещата на върха на държавните и държавните ръководители на СССЕ в Будапеща на 5-6 декември 1994 година е решено в границите на СССЕ да бъде основана институцията на съпредседателите на Минската конференция, която да координира всички старания за медиация. В решението от срещата на върха в Будапеща на съпредседателите на Минската конференция е дадена задача да реализират политическо съглашение, което да отстрани главните последствия от спора и да разреши свикването на Минската конференция. Вече загатнах незадоволителната активност на съпредседателите на Минската конференция в предходния Ви въпрос.
Противно на всевъзможни упования на интернационалната общественост, настоящето управление на Армения, още от първите дни след вдишване на властта, избра да продължи анексионистката политика на своите прародители. Армения обществено се отхвърли да следва логиката и разбиранията, които са в основата на преговорния развой, воден от Минската група в продължение на години, които плануват поетапно отдръпване на военните ѝ сили от окупираните територии на Азербайджан и по този метод подкопаване на договарянията. Както съобщи президентът на Азербайджан господин Илхам Алиев, „ тези политически опорочени и нездравословни изказвания не оставят място за договаряния “.

 Анализатор зададе няколко въпроса към хората, които поддържат Азербайджан за Нагорни Карабах Анализатор зададе няколко въпроса към хората, които поддържат Азербайджан за Нагорни Карабах
" Ето ви няколко въпроса, на които би трябвало да отговорят тези, които заемат страната на Азербайджан в спора за Нагорни-Карабах: - Ед...
Вместо това, Армения е приела военна теория и тактика за национална сигурност под управлението на Никол Пашинян, която планува концепцията за „ нова война за нови територии “ и дефинира стратегическата цел на страната в преговорния развой с желание да отбрани резултатите от войната. Заедно с усилената и разширена противозаконна активност в окупираните територии на Азербайджан, в това число противозаконното пренасяне на етнически арменци от Близкия изток към завзетите земи, настоящето управление на Армения на процедура потвърди, че организира анексионистка политика и употребява договарянията под управлението на Минската група на ОССЕ за тази цел.
С оглед на продължаващата военна атака на Армения, Азербайджан приканва интернационалната общественост, по-специално Минската група на ОССЕ и нейните съпредседатели да върнат Армения към здравия разсъдък и да упорстват тази страна да се въздържа от нова експанзия.
Арменското управление би трябвало да се разграничи от провокативните си изказвания, да приключи всички дестабилизиращи дейности и да съблюдава добросъвестно своите задължения за реализиране на политическо решение, параметрите на които към този момент са заложени в четири резолюции на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации и решенията и документите на ОССЕ. Докато не се случи това, изказванията на арменските представители по отношение на хипотетичната подготвеност на Армения за договаряния няма да заблудят нито Азербайджан, нито интернационалната общественост.
Според вас допустимо ли е посредством размяната на територии да се постави завършек на спора?
Тук имаме работа с деформиране на понятията. Нека да бъда ясна. Както сподели президентът на Азербайджан Илхам Алиев: „ Териториалната целокупност на страните не е предмет на разногласия. Следователно териториалната целокупност на Азербайджан също не е предмет на договаряния ”. Териториалната целокупност не може да бъде авансово изискване - тя е основата за разрешаване на спора, както е планувано в 4-те резолюции на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации. Самият мотив на Пашинян, че настояването на Азербайджан за териториална целокупност е авансово изискване, демонстрира какъв брой надалеч е Армения от готовността за разрешаване на спора с политически средства.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР