Аз смятам че приоритетите, които бяха очертани на преговорите са

...
Аз смятам че приоритетите, които бяха очертани на преговорите са
Коментари Харесай

Милен Велчев: Никой не може да очаква от едно ново правителство да намали пенсиите

Аз считам че целите, които бяха обрисувани на договарянията са верни. Друг въпрос е дали те ще бъдат вместени в идващия бюджет и едно от нещата което прави усещане е, че дефицитът за следващата година ще бъде повишен по отношение на планувания за тази година. Не е краят на света един подобен недостиг, само че въпреки всичко в Европейски Съюз е признато, че през тези години могат да се вършат изключения. Според мен през тази година започнахме да излизаме от рецесията, само че не изглеждаше по този начин при започване на годината. Това сподели Милен Велчев в утринния блок на Българска национална телевизия " Денят стартира ".

Следва всяко държавно управление да постави старания по намаляването на недостига, стига стопанската система да продължи да излиза от рецесията. В тези условия да планираме продължаващ недостиг не е доста рационално, изясни Милен Велчев.

Никой не може да чака от едно ново държавно управление да понижи пенсиите. Увеличението на пенсиите през 2022 година е забележителен разход, който следва да бъде обезщетен с понижение на други разноски. Тези пари не идват от въздуха, тях ще ги заплащат един ден нашите деца, разясни Велчев.

Основният скелет на бюджета към този момент е направен в точния момент, до края на януари в него би трябвало да се впишат новите политики. Доста фини линии ще би трябвало да бъдат изменени или нанесени отначало. Не е проблем, че бюджетът не е признат, в случай че става дума единствено за един месец, тъй като в хода на месец могат да се създадат разноските по отношение на заложените в тазгодишния бюджет и нищо съответно няма потребност да бъде променено преди края на месеца, разяснява Милен Велчев.

Не зная какво мисли обществото за влизането ни в Еврозоната, само че в случай че съществено се замисли за плюсовете и минусите, то ще се съгласи с мнението и на политическия хайлайф и на всички наши сътрудници от еврозоната, сподели Велчев. Той съобщи още, че инфлацията не е обвързвана с влизането в еврозоната. Предимствата са доста по-големи, това ще помогне на стопанската система ни още по-добре да се интегрира в сърцевината на Европейски Съюз и ще ни подсигурява по-висок напредък с години напред, добави той.

Въвеждането на еврото той разяснява по този начин. Надявам се, че съществува народен консенсус по този въпрос. За страдание по ред аргументи предходните държавни управления не съумяха да намерят воля и поддръжка в Европейски Съюз, с цел да осъществят тази политическа цел и се надявам това да стане в този момент. Въвеждането на еврото до две години е реалистично, съгласно Велчев.

Финансистът съобщи още, че е значимо да има държавно управление, тъй като едно държавно управление може да работи обикновено, когато има призната законодателна стратегия в Народното събрание.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР