Аз съм Виктор Орбан в пола, разказваше преди година-две Корнелия

...
Аз съм Виктор Орбан в пола, разказваше преди година-две Корнелия
Коментари Харесай

Орбан в пола, или тактическият провал на Нинова

" Аз съм Виктор Орбан в пола ", разказваше преди година-две Корнелия Нинова на всеки, който идентифицираше като възможен симпатизиращ слушател. По отношение на облеклото се оправи: пола – вид " Председател на Трудово-кооперативно земеделско стопанство, тръгнал за партийно заседание в града ". В другото обаче не се оправя изключително. Тоест:

повярва си, че към този момент е Орбан, само че се оказа, че не е

Преди известно време стана ясно, че Нинова е създала следния проект, благодарение на който да трансформира Българска социалистическа партия в единолично притежание – а ла Орбан – та да има на какво да стъпи, с цел да направи същото със страната след време. Целта на проекта беше двояка: първо, да в профил най-видимата проевропейска фигура - Сергей Станишев и неговите съидейници в Българска социалистическа партия, с цел да – второ: трансформира Българска социалистическа партия в антиевропейска националистическа партия от вида на Орбановата.

За да реализира първата си цел, Нинова разкри, с поредност от свои дейности и подмятания, както и посредством доближени представители, следната 3-степенна своя тактичност:

а) Не позволява Станишев да води листата за евроизборите.

б) Не го позволява да участва в листата въобще.

в) След изборите, групата евродепутати на Българска социалистическа партия не се включва в групата на Партията на европейските социалисти (ПЕС). Нинова намира мотив публично да изведе Българска социалистическа партия от участие в ПЕС и упреква за това Станишев.

Допускаме и един финален стадий - г), при който Нинова изключва по този начин обвинявания Станишев от Българска социалистическа партия, демонстрирайки добиването на единолична власт в партията си по сходство на Борисов в ГЕРБ и, несъмнено, на Орбан във " Фидес ".

Цялото величие на този проект (да перифразираме класиците) се разруши още на стъпка б). Нинова просто не си даде сметка за някои базисни условия, нужни за триумфа на сходни инициативи. А точно: можеш да станеш едноличен водач на една партия единствено, в случай че ти персонално си я основал; или – в случай че тя е структурирана на родов принцип, та да понася от горната страна си вождове.

Българска социалистическа партия не е учредена от Нинова, тъй че единият вид отпада. От друга страна, Българска социалистическа партия в действителност е по-скоро някаква племенна субкултура, в сравнение с партийна машина. Това без терзание са признавали пред аудитория не един и двама нейни деятели. Само че тук има едно огромно НО: можеш да станеш водач на племето единствено, в случай че си роден и израстнал в него, или – в случай, че си външен – в случай че си минал съответната процедура на инициация, проведена от племето, с цел да станеш негов пълновръстен член.

Тук нещата за Нинова са много по-сложни, в сравнение с тя явно си е представяла.

Тя не е отгледана от аленото племе

Не е била член на Българска комунистическа партия, не е била от страната на Българска социалистическа партия по време на огромните борби от 90-те години. Напротив, тя прекарва това бурно десетилетие като кадър на Съюз на демократичните сили. Следователно, с цел да може да стане водач, би трябвало да е минала развой на инициация. Не е обаче ясно, видяно извън, дали Българска социалистическа партия просто няма съответни племенни процедури на инициация, или те не са били приложени по отношение на Нинова. Така или инак, тя е чужденец, " приходант ", не принадлежи напълно.

Тръгвайки от такава позиция, няма по какъв начин да станеш водач. Поне – не в такива къси периоди и не с тактиката, която Нинова приложи.

Нейният тактически неуспех обаче е сигнал и за стратегически подобен.

След чутовната финансова рецесия от 2008 година, породена само от алчността на банкери и от разгула на " десни " политици, европейските общества се оглеждат за леви други възможности. Някакви такива се родиха – Сириза в Гърция, Подемос в Испания; Лейбъристката партия в Британия и Демократическата в Съединени американски щати завиха внезапно наляво. Дори в България, множеството дейни хора на възраст под 40 клонят вляво. Леви политики, в случай че бяха показани, щяха да се радват на поддръжка.

Станишев обаче, макар евролевия си профил, не беше в кондиция (т.е. след абсурда " Пеевски " ) да откри социална поддръжка за каквито и да е политики. Наследилият го отпред на Българска социалистическа партия Миков просто чакаше нещо да се случи. С появяването на Нинова се отвори опцията Българска социалистическа партия да " олевее " по тертипа на англичаните и американците и да откри нова аудитория. А и вероятно, в вероятност, да свърши нещо потребно за страната.

Нинова обаче, защото в никакъв случай не е била ляв човек, не разпознава наличната опция. Очевидно не искаше и да остави партията си да бъде разпозната с олигархичното й крило. Оттласквайки се от него, само че неспособна да тръгне наляво, тя потегли в противоположната посока – към крайната десница, компактно доближаваща се до моделите на почти-фашизъм, преобладаващи Източна Европа преди войната. " Орбан в пола "...

Резкият завой към национал-социализма лиши Българска социалистическа партия от вероятността
да притегли актуалните леви хора


и по този начин освен да откри огромна нова аудитория, само че и да прати олигархичното си крило в пенсия. Вместо това, Нинова насочи партията си към ксенофобското гето измежду българските гласоподаватели, което в най-хубавата си кондиция не стига 15 %. В това гето, обаче, към този момент вършеят партии, които са много по-автентично ксенофобски, в сравнение с би могла да бъде Българска социалистическа партия, която въпреки всичко е правоприемник на интернационалистична идеология.

За да убеди оптимално количество хора да я последват в нейния крайно-десен завой, Нинова беше длъжна да им показва онази власт и убеденост, която би пристигнала с постигането на еднолична власт в Българска социалистическа партия. Затова тя отдели на това си занятие толкоз доста време и обмисляне. Спъвайки се в Националния си съвет, обаче, Нинова стартира да наподобява неспособна да трансформира Българска социалистическа партия в национал-социалистическа групировка, както и безапелационно да показва себе си като " Орбан в пола ".

Отваря ли се опцията за появяването на " естествена лява партия " на мястото,
сега заето от Българска социалистическа партия?


Задаваме си този въпрос от десетилетия, тъй като – какво по-добро за едно европейско общество от това, жителите в него да са показани от естествена левица, естествена десница, естествен център и прочие? Какво по-добро от това, жителите да бъдат представлявани от съществени, умерени хора, предлагащи политики за общото богатство (всеки от своя си ъгъл) – вместо от кряскащи палячовци и квартални фюрерчета, сеещи ненавист и борещи се само за удовлетворяването на личната си лакомия с публични средства?

Затова вярата Българска социалистическа партия да влиза в интервал на катарзис е национално-отговорна вяра. На правилото на скачените съдове, някаква нормализация на Българска социалистическа партия би повлякла след себе си процеси на нормализация и в другия правоприемник на Българска комунистическа партия – ГЕРБ.

Защото, съгласете се, не можем да влизаме в европейски избори, до момента в който от едната страна ни гледа неприятно (да не би да сме някакви прикрити джендъри...) " Орбан в пола ", а от другата приказват за развъртане с чукове и трошене на покриви и тераси...

 Орбан в пола, или тактическият неуспех на Нинова
© Анелия Николова

Всичко, което би трябвало да знаете за: Евроизбори 2019 (226)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР