Аз правя крачка назад в името на Конституцията, защото промените

...
Аз правя крачка назад в името на Конституцията, защото промените
Коментари Харесай

Пеевски даде крачка назад – обяви, че напуска конституционната комисия

„ Аз върша крачка обратно в името на Конституцията, тъй като измененията са неотложни, ще ограничим пълномощията на основния прокурор. “

Това съобщи депутатът от Движение за права и свободи Делян Пеевски след извършеното през днешния ден разискване в Народното събрание на идните промени в Конституцията от представители на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и правосъдният министър.

Теми на разискване ще са обсегът на конституционните промени, методът по който те ще бъдат прокарани през Народното събрание, времевите параметри, това, че за нас актуалният състав на Висш съдебен съвет не е в положение да избере нов основен прокурор, избирането на нов състав в този смисъл и основен прокурор, промените в Наказателно-процесуален кодекс и в правосъдната власт “, разяснява задачите на срещата по-рано през днешния ден съпредседателят на Демократична България Христо Иванов, представен от БГНЕС.

По думите на ръководителя на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова срещата била подбудена от обстоятелството, че от партията осъзнават освен нуждата за промени в Наказателно-процесуален кодекс и закона за битка с корупцията, само че и потребността от промени в Конституцията в частта ѝ за правосъдната власт.
Наясно сме, че няма да е лек процесът. По допустимо най-бързия метод би трябвало да формираме Комисия по конституционни въпроси.
Десислава Атанасова, ръководител на ПГ на ГЕРБ-СДС

Председателят на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ акцентира, че смяната в Конституцията е извънредно значимо нещо.

„ Ние сме били главните бранители на настоящата конституция, макар че не я подкрепяхме при нейното приемане. На тази среща през днешния ден са декларирани поръчки за промени в Конституцията, ние би трябвало да си създадем сметка до какво равнище са стигнали функционалностите, взаимоотношенията сред другите управляващи, и оттова да забележим има ли потребност - и в случай че има такава, кои текстове в Конституцията и в каква посока да ги променим. Дотук добре, само че оттова стартират другите неща. Всеки от нас декларира, че има план за промени в Конституцията “, сподели още Карадайъ.

„ Ние организирахме към този момент една среща с Надежда Йорданова от Демократична България и Хамид Халид от Движение за права и свободи. Трите плана за промени в Конституцията на ГЕРБ, ПП-ДБ и Движение за права и свободи имат основни загуби “, сподели още тя и добави:

„ На тази среща в този момент би трябвало да стане ясно пътя, по който ще се движим - трите партии оферират промени, които да разисква конституционната комисия или започваме сериозна работа и договаряния, с цел да разберем модел и идея. “

Карадайъ посочи, че Движение за права и свободи са показали план на всички партии, като са декларирали, че това са единствено хрумвания, на които да се разиска какво да се направи и дали има единодушие.

„ Това беше преди година и половина. Днес смятам, че сме стигнали до стадия да приказваме за съответни хрумвания за промени. Когато приказваме за правосъдна промяна ние доста ясно знаем, че без промени в Конституцията няма по какъв начин да създадем изцяло издържана правосъдна промяна. Нашият апел е да проведем открит разговор, на основата на който да търсим единодушията, а не разликите “, сподели още водачът на Движение за права и свободи.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР