Аз исках отговор на един въпрос - кои са тези

...
Аз исках отговор на един въпрос - кои са тези
Коментари Харесай

Петкова: Странно е, че бизнесът внесе жалба в КЗК срещу двете държавни дружества, които са задължени да продават тока си на борсата


" Аз желаех отговор на един въпрос - кои са тези участници на пазара, поименно посочени, които оферират такива цени и които рекетират българския бизнес да подписва такива контракти. Не получих отговор на този въпрос. В подмяна на това се подава тъжба в Комисия за защита на конкуренцията против двете държавни сдружения, които по силата на закон са задължени да продават създадената от тях електрическа енергия на енергийната борса. И бизнесът беше доста удовлетворен от тази смяна в Закона за енергетиката, защото борсата ще има ликвидност и цялата търговия ще бъде обществена и прозрачнаСиндикати и бизнес се готвят за митинг ". Това разяснява министърът на енергетиката Теменужка Петкова в студиото на предаването " Още от деня " на Българска национална телевизия във връзка на напрежението, което се поражда в обществото от изказванията на работодателските организации за фрапантно повишаване на тока на свободния пазар.

Синдикати и бизнес недоволстват и се готвят за митинг. Работодателските организации предвиждат нарастване на тока сред 30 и 60%, верижно повишаване на продуктите от първа нужда, в това число на храните и упорстват страната да се намеси.

Ситуацията е доста притеснителна - това, което българският бизнес изнесе като данни, като свои догатки за увеличение цената на електрическата сила на свободния пазар, в действителност звучи доста притеснително, съобщи Теменужка Петкова. " По думите й, тази информация върви в общественото пространство в последния месец. По този мотив през декември предходната година ние организирахме две срещи с българския бизнес, със синдикатите, с производителите на електрическа енергия, държавната енергетика в това число, дружно с нас бяха и търговците и КЕВР. Всички страни в този развой бяхме на една маса. Целта на тази среща беше да се изяснят какви са аргументите, в случай че има такова повишение на цената на електрическата енергия на свободния пазар ", посочи Петкова. Тя обаче акцентира категорично, че страната в лицето на министерството на енергетиката не може да се намеси на свободния пазар на електрическа енергия, нито може да контролира цените.

" След като става дума за свободен пазар, всички знаем по какъв начин се дефинира цената - дефинира се от търсенето и предлагането. Що се отнася до контролирания пазар, на който са всички битови консуматори и потребители на електрическа сила - небитови потребители, които са присъединени към мрежите ниско напрежение, то цената е контролирана от КЕВР и тя е такава, каквато регулаторът я е определил. Държавата не може да въздейства нито на свободния, нито на контролирания пазар. Целта на смяната в Закона за енергетиката е отделянето на КЕВР към българския парламент и неговото избиране от страна на Народното събрание, т.е. изпълнителната власт да няма нищо общо с регулирането на цената на електрическата енергия. Но що се отнася до цената на свободния пазар, изрично страната няма по какъв начин да се намеси на този пазар ", изясни министър Петкова.

Тя напомни, че на извършената среща прикани работодателските организации да посочат търговците, които спекулират с цената, договарят се между тях и оферират цени, които са доста по-високи от пазарните. " На този мой апел бизнесът не можа да отговори, не можаха да посочат съответни компании на търговци, които злоупотребяват, съгласно тях, с ситуацията си на пазара. По този мотив приканих, в случай че те разполагат с такива данни, да ги дават на способния орган, който е Комисията за защита на конкуренцията /КЗК/ ", добави Теменужка Петкова.

През януари тази година още веднъж инциирахме такава среща, защото стартира полемика в обществото по тази тематика, чуха се гласове, че е налице липса на връзка с министерството на енергетиката, с Българския енергиен холдинг, напомни Петкова. " Срещата, която предизвиках, беше в същия формат - със синдикати, бизнес, търговци на еленергия и КЕВР, с цел да чуем още веднъж какво тормози българския бизнес. За страдание от бизнеса отхвърлиха да дойдат на тази среща. Признавам си, че това беше доста неприятна изненада за мен ", сподели министърът. Тя напомни, че работодателските организации желаеха диалог с премиера, отбелязвайки, че е тяхно право да желаят диалог на друго равнище, откакто от бизнеса настояват, че не е открито решение на техния проблем.

Министър Петкова обаче сложи въпроса има ли въобще подобен проблем. " Според това, което демонстрират данните от търговията с електрическа сила на Българската самостоятелна енергийна борса /БНЕБ/ (от 1 януари влязоха в действие промени в Закона за енергетиката, с които всички производители с мощ над 5 мегавата са задължени да търговат електрическата енергия си на енергийната борса), включително и сдруженията в държавната енергетика. Цената, която се реализира на БНЕБ е пазарната цена и междинната цена 76,09 лева за мВТч. На днешния ден / петък/ реализирана цена за утрешния ден - събота, на платформата " ден напред " е 69 лв. за мВТч.

" Това е цената, която излиза от производителите на електрическа сила. Оттук нататък по какъв начин се стига до цена 100 лева - 120 лева за мВТч, каквато бизнесът твърди, че се предлага, за мен е голяма мистерия. Проверката на тези твръдения е в компетенциите на Комисия за защита на конкуренцията. Всеки, който разполага с данни за картел във връзка с обособени търговци на електрическа енергия, би трябвало да сезира този способен орган, който има пълномощията да направи нужните следствия за да откри налице ли са сходни условия ", сподели енергийният министър.

На въпрос какви дейности могат да се подхващат, в случай че се откри съществуване на картелирани министър Петкова отговори, че Комисия за защита на конкуренцията има ясно написани правила и процедури, по които работи. Ако бъдат открити картелни съглашения, се пристъпва към глоба към сдруженията, взели участие в сговарянето и надлежно се ползва законодателството в тази област.

От АОБР сезираха Комисия за защита на конкуренцията и антимонополната комисия удостовери, че ще ревизира за координирано държание АЕЦ " Козлодуй " и Топлоелектрическа централа " Марица Изток 2 ", като ще се ревизира дали има контрактувано съдействие сред тях и с търговци на електрическа енергия. " Бях доста сюрпризирана от това, което бизнесът направи - точно да сезира Комисия за защита на конкуренцията за картел на двете държавни сдружения, производители на електрическа сила - АЕЦ " Козлодуй " и Топлоелектрическа централа " Марица Изток 2 ". Изненада ме това, че те сезираха на процедура Комисия за защита на конкуренцията, че на Българската самостоятелна енергийна борса 92% от електрическата сила се обезпечава от тези две сдружения и това, съгласно подателите на сигнала, съставлява картел и нарушаване на конкуренцията ", разяснява Петкова.

Министър Петкова още веднъж акцентира, че според промените в Закона за енергетиката, от 1 януари 2018 година държавните производители на еленергия са задължени да я продават през БНЕБ. " Как може да се приказва за картел, когато по силата на закон нашите /държавните - бел. ред/ сдружения са задължени да търгуват там своята електрическа енергия? ", попита министърът. Петкова показа, че е направила изследване във връзка с огромните потребители на електрическа сила от промишлеността, с цел да ревизира има ли проблем при тях. Оказало се, че огромните индустриални предприятия нямат проблем с търговията с електрическа сила, нямат проблем и с доставчиците на еленергия и надлежно с цените, които те са им предложили и на които са сключили договорите си за тази година.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР