Лекарите от Луизиана описват непредвидените последици от държавната забрана на абортите

...
Аз имам по-голяма вероятност да умра, отколкото майка ми при
Коментари Харесай

„Аз имам по-голяма вероятност да умра, отколкото майка ми при раждането. Така че като страна резултатите ни се влошават“, д-р Ребека Джи, АГ -гинеколог и бивш секретар на Министерството на здравеопазването на Луизиана, каза пред 60 Minutes.

Гий беше интервюиран от кореспондента на 60 Minutes Шарин Алфонси като част от неделния доклад за нивата на майчина смъртност в Съединените щати. Според Световната здравна организация САЩ имат един от най-високите нива на майчина смъртност в развития свят, като Луизиана притежава едни от най-високите проценти от всеки американски щат.

Миналата година, когато Върховният съд отмени Роу срещу Уейд, Луизиана въведе широка забрана на абортите, която заплаши лекарите, които нарушат новия закон, с отнет медицински лиценз и евентуален затвор.

„Можете да имате забрана за аборт и да не криминализирате лекарите, които се опитват да осигурят стандартните грижи за спонтанен аборт или ранна загуба на бременност или всяка загуба на бременност“, каза д-р Дженифър Авеньо, спешно отделение лекар и директор на здравния отдел на Ню Орлиънс.

Някои лекари казват, че нежеланите последици от новия закон вече оказват негативно влияние върху здравето на бременните жени и достъпа им до здравеопазване, като същевременно поставят лекарите в трудно обвързване.

„Полагаме клетва да не причиняваме вреда и това наистина е нашата северна звезда като лекар“, каза д-р Авеньо пред 60 Minutes. „Но когато перспективата да направите това може да доведе до повдигане на наказателни обвинения… това е наистина трудно място за нашите лекари.“

Според д-р Авеньо и д-р Ребека Джи, някои лекарите се страхуват, че някои лечения за жени, страдащи от спонтанни аборти, могат да бъдат погрешно изтълкувани като осигуряване на аборт и да се считат за незаконни, въпреки че са стандартът за грижа в други щати.

„Жена, която вече е бременна, но има кървене или инфекция, законите са неясни“, каза д-р Ги пред 60 Minutes. „Знаете ли, за да спаси живота й, това означава ли, че може да загуби белите си дробове, сърцето или други органи? Какво трябва да бъде изложено на риск по отношение на здравето й, за да се намеси лекар?“

Боже каза пред 60 Minutes, че акушерството и гинекологията са нюансирани области и тя се надява законодателите на Луизиана да изменят забраната си за аборти, за да премахнат потенциалните наказателни санкции за лекарите и да обмислят как законът влияе върху по-широкия достъп до медицински грижи за майките.

Луизиана забраната на абортите беше подкрепена с огромно мнозинство от доминирания от републиканците законодателен орган. Губернаторът Джон Бел Едуардс, демократ, подписа законопроекта миналото лято.

Можете да гледате пълния доклад на Шарин Алфонси, „Ефектът на доминото“, по-долу.

Видеото на top беше първоначално публикуван на 30 април 2023 г. Продуциран е от Keith Zubrow и редактиран от Sarah Shafer Prediger.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР