Аз имах доста сложи отношения през предишните години с Русия.

...
Аз имах доста сложи отношения през предишните години с Русия.
Коментари Харесай

Борисов: След като „Южен поток“ стана „Турски“, се чувствахме предадени, но си мълчахме

" Аз имах много постави връзки през предходните години с Русия. Но прагматиката изисква да имаме естествени връзки с тях ". Това съобщи министър председателят Бойко Борисов на конгреса на Европейските студенти-демократи във Варна, представен от Фокус.

"Всичко се върти към газа и нефта. Стават великански разбърквания в тези сфери в света. От няколко години ние единомислещо в Европейския съвет гласуваме наказания против Русия. Според мен те не изиграха роля ", уточни Борисов.

По думите му, откакто Европейски Съюз не е приел "Южен поток " на територията на България, той е станал "Турски поток " и ще минава през Гърция и Италия. "Тогава се почувствахме предадени, само че си мълчахме. Активно започнахме построяването на газовия хъб "Балкан ", разяснява той.

Според него ние имаме стратегическо състояние и цялата ни газова инфраструктура е доста мощно построена. "80% от компресорните станции на задачите Балкани са в България. Завчера Европейската комисия ни разреши да преговаряме и за пряк съветски газ за този хъб. Така че тук работим доста прагматично, тъй като другояче загубите за България са големи ", уточни Борисов.

Премиерът напомни, че предходната седмица у нас бяха извършени най-големите учения на НАТО в Европа. "Няколко хиляди военнослужещи организираха стрелби с най-различни оръжия. Нашата политика е безусловно лоялно, мощно, 100% участие в НАТО, което е и нашата сигурност и защита и в това време – прагматични връзки с Русия по повод газовите доставки и стокооборота ", разяснява той.

"Винаги съм смятал, че сред Европа и Русия би трябвало да има прагматични и доброжелателни връзки. За страдание, не по наша виновност те не постоянно са такива. Резултатите нормално са плачевни за Европа. Не са били такива от Първата и Втората международна война ", уточни Борисов.

"Не бих се наел да предвиждам или да разясня връзките сред другите страни в Европейски Съюз и Русия или сред Съединени американски щати и Русия. Считам, че в България водим умерена и прагматична политика по отношение на тях. България в никакъв случай не е се е огъвала и в никакъв случай не е била проблем за НАТО или Европейски Съюз ", добави той.

Загубихме президентските избори, тъй като не искахме да ги спечелим, съобщи още Борисов. На въпрос къде са били мощните страни на ГЕРБ при успеха на парламентарните избори и какъв съвет би дал на студентите като метод, откакто партията е изгубил президентските избори, той разяснява: "Загубихме ги, тъй като не искахме да ги спечелим ".

"Много е значимо за демокрацията да има ясно разграничаване на управляващите. Когато една партия, колкото и да е добра и демократична, е спечелила и президентската, и парламентарната, и изпълнителната и локалната власт, това не е добре за демокрацията ", посочи Борисов.

По думите му в един миг всички партийци стартират да мислят, че са си самодостатъчни. "Да, по-лесно е за ръководство, само че е по-опасно за самата партия. Безспорно ГЕРБ е направила най-вече в България. Безспорно се видя, че няма по-добра опция, само че в това време, когато отидеш на избор, предизвикаш ги, е избор на доверие от народа. Отстрани като се дръпнеш, виждаш доста неточности и проблеми, които другояче в ръководството и когато всички управляващи са от една партия, няма по какъв начин да се виждат ", добави той.

"Винаги съм благодарял на бог и на народа, че сме се разбирали. Много неточности си регистрирах, доста проблеми видяхме, които в този момент поправяме. Особено в бюрокрацията и тежката администрация. Много отрезвяващо работи, тъй като всичко, което правиш, ти се коства най-правилното, само че то едва ли е. В същото време направеното и забележимото от нас през годините е несъмнено ", съобщи Борисов и изброи инфраструктурните планове, столичното метро и други

"Защо комунистите не са го създали? Още през 19 в. в Европа е имало метро. С една дума хората оцениха направеното, само че в това време желаеха да чуят по какъв начин ще има повече правдивост, по-бърза и незатормозяваща администрация. Много е значим ежедневният разговор с хората, обществените мрежи доста ми оказват помощ. Всеки сигнал и запитване го систематизирам ", акцентира премиераът.

"Мисля, че нещата в този момент са си по местата. Има доста добра и ясна границата сред институциите. Това е най-хубавото в условия на народна власт ", разясни той.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР