Aз и моето семейство имаме три бункера, в които да

...
Aз и моето семейство имаме три бункера, в които да
Коментари Харесай

Цирковият артист Александър Балкански: Имаме три бункера, в които да се укрием, ако войната се премести у нас.

" Aз и моето семейство имаме три бункера, в които да се укрием, в случай че войната се реалокира у нас. И под едната, и под другата къща разполагаме със скривалища. Застраховали сме се преди години! "

Това разгласи цирковият актьор акад. Александър Балкански. Изказването му е във връзка напрежението, което ескалира с всеки минал ден в Европа. Както " България Днес " писа, бомбоубежищата у нас са в извънредно окаяно положение и занемарени с години.

Всичко почнало преди повече от 30 години. Тогава Балкански, брачната половинка му и двамата му синове избавят шестима служащи от Строителни войски, затиснати от паднал кран.

" Наградиха ни с ордени и часовници. Дадоха ни и строителни материали за градежа на къща. А военачалник Русев ни посъветва да си създадем специфична стая, в която да се скрием при възможни нуклеарни детонации. Така и направихме. Стените са дебели 60 см и са от здрав бетон.

Като дете Балкански си играел в бункер в столичния квартал " Лагера ".

" А в този момент, почтено казано, липсва информация къде има и в какво положение се намират. А е редно и би трябвало да се демонстрират по медиите ", споделя още той. И добавя: " Кирил Петков да издърпа ушите на тези, които са отговаряли през годините за положението на бомбоубежищата, тънещи в бедност и безстопанственост. Нали това е смяната? ".

Войната в Украйна се отразила доста неприятно и на цирковото изкуство.

" Ние доста пострадахме. Пет номера от нашата стратегия няма да могат се състоят, тъй като се извършват от съветски и украински актьори, които не могат да дойдат в България ", споделя с горест Балкански. Балкански има проект и при вероятно нахлуване над България. " Базата ни е на 40 км от София и най-вероятно отвън огромните градове няма да падат бомби. Имахме 3 камили, а откогато не разрешиха животни в цирка, станаха 12. Ще ги колим и ще ядем камилско месо, което е извънредно вкусно. Имаме и 50 декара земя, ще гледаме картофи, лук, зеле и други храни ", споделя той. Балкански споделя още, че се е гордеел с Владимир Путин, само че съветският президент се оказал " въздух под налягане ".

Междувременно легендата в художествената гимнастика Нешка Робева демонстрира огромна храброст. При възможен спор тя няма да търси леговище. " Няма да се укривам! Ако се стигне до военни дейности в България, няма да може да стигнем до бункерите. За какво да пробвам? ", безапелационна е Робева.

Нешка Робева

Заслужилата занаятчия на спорта заобикаля да гледа телевизия последно време. Пуска си единствено класическа музика и се любува на хубостта на осъществяванията.

" Две години нагнетяваха боязън и смут от тази пандемия. Хората не са в естественото си положение. И незабавно идва тази война. Ако всички бяха поискали мир, към този момент щяхме да го имаме. Аз имам вяра, че още не е късно нещата да се решат с дипломация ", добавя Робева.

От своя страна барабанистът Калин Вельов няма никаква информация за бомбоубежищата у нас.

Калин Вельов

" Нямам концепция къде ще се скрия, в случай че се случи нещо такова. Не мисля, че България има някаква подготовка по тази тематика ", тормози се той. Според него спасението ще е по селата или в планините. Ако стартира изненадваща война у нас обаче, хората няма да могат да реагират толкоз бързо.

" От 90-те години насам нищо ново не е издигнато. Метролинията ни не е толкоз огромна, с цел да събере всички. Пък и метро има единствено в София, ами другите градове като Пловдив, Варна - къде ще се скрият хората ", размишлява музикантът.

И Коцето Калки не знае къде има бункери и в какво положение са. " Единственото, на което съм попадал, е под опустошения пантеон. Там снимахме преди " Рок под жълтите павета ". Иначе няма по какъв начин да знаем. Защото си мислим, че живеем в един сигурен свят. А се оказва, че този свят е раздиран от бомбардировки ", разяснява изпълнителят.

Коцето Калки

Той е уверен, че подземните градове са нужни, в случай че не при положение на свръхзвукови бомби, то при други бедствия. " Както на един хубав плаж на остров Пукет си отпътуваха хиляди от цунами, то и при нас може да ни доближи някакво злополучие. Добре е да имаме подготовка. Затова би трябвало доста да се клатят краката на виновните за занемарените бомбоубежица ", добавя той.

Активират указател на скривалищата

Електронен указател на бомбоубежищата в България ще проработи от идната седмица. Това разгласи шефът на Групово дело " Пожарна сигурност и отбрана на популацията " Николай Николов. Чрез интернет всеки ще може да открие къде е " неговото " бомбоубежище и кой е най-прекият път до него.

" Трябва да бъдем спокойни, тъй като бомбоубежищата са годишно проверявани. На процедура всички здания, строени след 1950 година, са пригодени и като скривалища ", споделя Николов.

Той прибавя, че оборудването в тях е остаряло, само че градивните условия са спазени. Все отново не вижда кой и за какво ще ни атакува.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР