Аз бях свидетел, като ръководител на Комисията по външна политика,

...
Аз бях свидетел, като ръководител на Комисията по външна политика,
Коментари Харесай

Димитър Гърдев за въоръжението ни: Средствата в момента не могат да осигурят елементарно ниво на сигурност

" Аз бях очевидец, като началник на Комисията по външна политика, на доста стратегии (б.р.: за превъоръжаване), които бяха предлагани на България, само че по една или друга причина не бяха изпълнени. Имаме проекти, които са най-малко от 10 години за рационализация на въоръжените сили и сега сме на такова равнище, с минимални средства, които не могат да обезпечат най-малко обикновено равнище на сигурност на страната ". Това сподели в утринния блок на Радио " Фокус " " Добро утро, България " Димитър Гърдев,  посланик и някогашен ръководител на Комисията по външна политика, във връзка мненията на президента Румен Радев по отношение на връзките България-Украйна и тематиката " Донор ли е България на военна помощ за Украйна ".

" Има моменти, които в действителност са безусловно правилни (б.р.: в мненията на президента Радев) и това е, че последните 10 години българската войска беше оставена без нужните проекти за превъоръжаване. Ние сега се намираме в едно пределно ниско равнище за осъществяване на главните функционалности на въоръжените сили, а това е отбрана на териториалната целокупност на България ", сподели Гърдев.

" Много от проектите, които бяха заложени за осъществяване на българския бюджет, не бяха изпълнени. Сигурността е като кислорода във въздуха - малко да намалее и се задъхвате. Въоръжените сили в една страна не могат да бъдат обновявани незабавно и ненадейно, а България изпусна тази опция ", добави той. 

От думите му стана ясно, че неналичието на модерно въоръжение на българската войска е пропуск на всички държавни управления от най-малко 10 години насам.

По мотив думите на президента Радев, че България е донор на въоръжение за Украйна, някогашният ръководител на Комисията по външна политика сподели: " Ние имаме решение на Народното събрание. Това решение се състои от 9 точки. В 6-а точка се споделя, че ние ще предоставим нужното, желаното от украинската страна, във опциите на българската страна. Този развой е наложителен за всяко едно държавно управление, дори  и служебно, тъй че тук не виждам някакви исблъсъци. "
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР