Аз бих го направил. Така прокурорът от Софийската градска прокуратура

...
Аз бих го направил. Така прокурорът от Софийската градска прокуратура
Коментари Харесай

Кой е прокурорът, обявил, че иска да разследва Гешев?!

" Аз бих го направил ". Така прокурорът от Софийската градска прокуратура Милко Момчев отговори на въпроса " Защо в България не се откри един прокурор, който да проверява Бойко Борисов за " Барселонагейт " или Иван Гешев за " Жоси " и " Осемте джуджета "?

Прокурор Момчев даде обстойно изявление в предаването " Денят с Веселин Дремджиев ", което се излъчва по ТВ 1. В него той сподели, че не се опасява да приказва и посъветва своите сътрудници в прокуратурата да последват образеца му и да правят съзнателно и почтено отговорностите си.

" Аз бих повдигнал обвинявания на Борисов или Гешев, само че истината е, че то не е толкоз елементарно да се изкара едно такова дело ", сподели прокурора. Милко Момчев изясни по какъв начин един път решил да се самосезира, само че делото било отнето с решение на горестоящата прокуратурата, тъй като не се спазвал правилото на инцидентното систематизиране на делата.

В момента прокурор Милко Момчев не може да се самосезира и да образува досъдебно произвеждане против основния прокурор Иван Гешев. През юли м.г. година Конституционният съд излезе с решение, че всеки " способен " прокурор има право да стартира следствие против основния прокурор, като началникът на държавното обвиняване няма право да се меси.

Ключовата фраза в решението на Конституционен съд е " способен прокурор ". Според Наказателно-процесуалния кодекс способени да проверяват магистрати са единствено прокурорите в Специализираната прокуратура, а Момчев не е от тях. В изявлението прокурорът изясни своето отчаяние, че не е бил определен на два пъти от Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет за един от десетте делегирани прокурори в България, които работят за Европейската прокуратура. Той добави, че апелира решението на Висш съдебен съвет пред съда. " Прокуратурата да се промени, да се модернизира, да има обществено лице ", сподели Момчев. Той изясни, че прокурорите би трябвало да могат да показва мнението си по делата, по които работят, без да се тормозят.

" Това беше по този начин по времето на господин Борис Велчев. Той поощряваше всеки един прокурор да приказва пред медии. Мълчанието ражда съмнение ", сподели прокурор Момчев. В умозаключение той увери премиера Кирил Петков, че има почтени прокурори и в България, само че те би трябвало да се почувстват малко по-смели.

Милко Момчев е работил по редица извънредно спорни каузи – следствието на падналата постройка на ул. " Алабин " в София; делото за убийството на ямболската адвокатска Надежда Георгиева, по което бе намесено името на някогашния основен прокурор Николай Филчев; " Октопод " -ът, по което бе упрекнат Алексей Петров; той образува делото против варненския рапър Мишо Шамара за ария. Това следствие стартира в първия мандат на ГЕРБ и формалното опрощение бе, че текстът на песента поругавал националния байрак. В него имаше и фраза " Не имам вяра в ГЕРБ, само че мощно имам вяра в герба ". Тези каузи са част от значимите провали в портфолиото на държавното обвиняване в последните 15 години.

В продължение на над 7години Момчев работеше като командирован прокурор в Софийската градска прокуратура преди да бъде назначен за редови обвинител.

Вижте видео от гостуването на Милко Момчев:

Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР