Айсберг, приблизително два пъти по-голям от Ню Йорк, ще се

...
Айсберг, приблизително два пъти по-голям от Ню Йорк, ще се
Коментари Харесай

Айсберг два пъти по-голям от Ню Йорк ще се отдели от Антарктида

Айсберг, почти два пъти по-голям от Ню Йорк, ще се отдели от антарктическия мразовит шелф вследствие на бързо разрастваща се цепнатина, която се следи от НАСА, съобщи The Guardian.

За пръв път пукнатината на шелфовия хладилник Брънт се появява през октомври 2016 година, като стартира да се популяризира на изток. Отворът, прочут като хелоуинска цепнатина, се пресича с друга цепнатина, която явно е била постоянна през последните 35 години, само че в този момент се форсира на север със скорост от към 4,02 км в годината.

След като тези две пукнатини се срещнат, което може да се случи в границите на седмици, айсберг от минимум 660 кв. км ще бъде освободен.

Този развой, прочут също като отелване, е натурален за ледените шелфове, само че „ последните промени са непознати в тази област “ и може да доведат до дестабилизиране на ледения шелф Брънт, предизвести НАСА.

Дългосрочното бъдеще на антарктическите ледникови шелфове ще окаже огромно въздействие върху повишението на морското ниво по целия свят. В отчет, оповестен от американски и английски учени предходната година, се споделя, че ледът в Антарктика се топи с рекорден ритъм, което съставлява огромна опасност за крайбрежните градове.

Проучването откри, че топенето на ледената завивка се е ускорило три пъти през последните пет години. Освен в случай че не се подхващат фрапантни ограничения за понижаване на излъчванията на парникови газове и ограничение на световното стопляне, учените считат, че топенето на леда на Антарктика би трябвало да добави повече от 25 см към световното повишаване на морското ниво до 2070 г.
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР