Айк Мнацаканян ще спори за титлата на турнира по борба

...
Айк Мнацаканян ще спори за титлата на турнира по борба
Коментари Харесай

Мнацаканян излиза за титлата на турнир по борба в Египет

Айк Мнацаканян ще спори за купата на шампионата по битка в Александрия (Египет).

В категория до 77 кг класическия жанр националът записа три победи - на старта беше безапелационен против индиеца Саджан Саджан със 7:0, по-късно победи с 3:1 Юнус Емре Башар (Турция), трети на Мондиал 2022, а на полуфиналите се оправи и с китаеца Жуй Лю с 1:1. Азиатецът също е трети от Световното състезание през 2022 година.

Така за златото по-късно Айк Мнацаканян ще излезе против казахстанеца Демеу Жаздраев, втори на Мондиала през 2017-а.

В кариерата си Мнацаканян има бронзови медали от Световни и Европейски шампионати.

До дребния край при 57-килограмовите стигна Евелина Николова. Бронзовата медалистка от олимпийските игри в Токио 2020 започва с туш против индийката Сито Сито. На четвъртфиналите тя се наложи над Юнсин Фън (Китай) с 3:2, а на полуфинала загуби с туш от Александрия Таун (Канада).

За бронза по-късно през днешния ден Николова ще излезе против Джулия Оливейра (Бразилия) или Ци Чжан (Китай).

Турнирът е първи за българката този сезон. Тя пропусна първата конкуренция в Загреб поради лекуване на контузия.

Финалните срещи стартират от 18.00 часа.

Останалите българки не съумяха да стигнат до борба за оценките. В категория до 62 кг Биляна Дудова бе спряна с 3:6 от Грейс Якоб Бюлент (Норвегия), двукратна №1 в Европа и втора света още на старта. Съперничката й загуби в идващия кръг и българското присъединяване завърши.

В категория до 62 кг Мими Христова стартира с триумф – туш за 43 секунди против Сумитра Сумитра (Индия). След това европейската шампионка от 2020-а се оправи с Лайс Нунеш (Бразилия) с 8:5, само че на четвъртфиналите претърпя загуба с 3:3 от Йохана Линдборг (Швеция).

Капитанката на националките Тайбе Юсеин не взе участие поради получена контузия в навечерието на шампионата.

При 68-килограмовите Юлияна Янева, която дълго лекуваше травма, направи оспорвана среща с Мерим Жуманазарова (Киргизстан), бронзова олимпийска медалистка, само че загуби с 0:2. София Георгиева беше туширана от Ала Белинска (Украйна) в същата категория. Съперничките и на двете не съумяха да стигнат финалите и националките завършиха присъединяване си.
Източник: novsport.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР