Авторитетният германски седмичник Ди Цайт публикува водеща статия за войната,

...
Авторитетният германски седмичник Ди Цайт публикува водеща статия за войната,
Коментари Харесай

Иван Кръстев пред Ди Цайт: Край на мира в Европа, иде епоха на болката

Авторитетният немски седмичник " Ди Цайт " разгласява водеща публикация за войната, която Русия стартира в Украйна, от българския политолог и мъдрец Иван Кръстев. Изводите на нашенеца са ужасяващи, представяме ви тезите му със съществени съкращения.

В началото Кръстев ни напомня за мирния ред, който се откри след края на Студената война. Той стартира с Обединението на Германия и може да приключи с разпада на Украйна, написа Кръстев. " Този нов ред отхвърляше използването на мощ като инструмент за решение на спорове и насърчаваше взаимната обязаност сред европейските страни. В въплъщение на тази Европа се трансформира върховенството на човешките права. "

В оня свят след 1989 година покълна и вярата, че тогавашната посткомунистическа Русия също ще прегърне демокрацията и либерализма. Ако просто кажем, че не се стигна до такава степен, ние несъмнено ще омаловажим случилото се, написа създателят. " Подобно на Германия след Първата международна война, Русия се трансформира в гневна ревизионистична мощ, която има за цел да унищожи целия европейски ред ", акцентира по-нататък Кръстев.

В този европейски ред болшинството хора желаеха мир, а войната беше немислима, напомня Иван Кръстев и продължава: " Тази Европа обаче сега потъва. Руският президент унищожава освен украински градове и военната и енергийна инфраструктура на страната (…), той изнасилва самите морални основи, върху които е стъпил европейският кротичък ред. (…) От епохата на " нежната мощ " ние прекосяваме в епохата на издръжливостта. Под нежна мощ се схваща тактиката на Запада да употребява като основно оръжие своята огромна прелест. А " устойчивост " - това е умеенето на либерално-демократичните общества да блокират всеки опит уязвимостта им да бъде употребена като оръжие против тях. "

Иван Кръстев счита, че едно либерално-демократично общество е способно да се съпротивлява против експанзия като Путиновата, която употребява точно слабите му страни - народовластието и миролюбивостта - само с издръжливостта на обособените си човеци и на гражданското си общество. " И това общество би трябвало добре да си дава сметка какъв брой е уязвимо. В епохата на издръжливостта се брои не толкоз болката, която можеш да причиниш другиму, а болката, която самичък можеш да изтърпиш. "

Все повече страни желаят да си " възвърнат контрола "

Иван Кръстев напомня, че в случай че до неотдавна концепциите и полезностите на западните страни победоносно са се разпространявали чак до най-затънтените кътчета на земното кълбо, сега от ден на ден страни като че ли се пробват " да си възвърнат контрола " и да употребяват личната си просвета, вместо да копират непознати.

" Началото на тази нова епоха, което е маркирано от култа към личната ексцентричност, ще има трагични последици за салдото на силите в света. Навлезли сме в една фаза, в която бъдещето на интернационалния политически ред към този момент се взема решение не от триумфите и привлекателността на една политическа система, а от това до каква степен съперникът на тази система умее сполучливо да манипулира нейната накърнимост. "

Войната е тъкмо противоположното на пандемията

В края на обширното си есе в седмичника " Ди Цайт " българският политолог и журналист написа: " В деня, когато Путин нахлу в Украйна, аз се оказах на гарата във Виена. Опитах се да си показва вълната от бежанци, която ще тръгне насам от спешния район. Войната е тъкмо противоположното на пандемията. Пандемията ни принуждава да останем на едно място. Войната ни принуждава да бягаме. Във времената на пандемия всички ние се тревожехме най-много за медицинския риск, на който са подложени нашите престарели родители. Във времената на война всичките ни паники са свързани с бъдещето на децата ни. А иронията се състои в това, че възрастните хора, които ние се опитвахме да спасим през пандемията (понякога, уви, безуспешно), в действителност са децата от последната огромна война. "

Превод: " Дойче Веле "
ТЕМА преди 1 час 1866 преди 1 час 659 преди 1 час 1346
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР