Авторът Петър Славов е юрист и икономист по образование, бивш

...
Авторът Петър Славов е юрист и икономист по образование, бивш
Коментари Харесай

Абсурдни ограничения

Авторът Петър Славов е правист и икономист по обучение, някогашен народен представител от Гражданския съвет на Република България, понастоящем в " Нова република " Още по тематиката
Най-вероятно планът ще претърпи съществени промени при второто разглеждане в Народното събрание

Машините на самостоятелните финансови оператори в Европа стават от ден на ден и при нехайство може да се изтеглят пари със солена такса
Наред със законопроекта, който на процедура върна опцията катаджиите да се крият из храстите и по този начин да " упражняват " надзор върху придвижването по пътищата, другият най-обсъждан план в 44-ото Народно събрание досега е този за ограничение на разплащанията в брой до 1000 лева

В Министерството на финансите очевидно нямат самообладание, тъй като се планува първото понижаване на прага да се случи още - забележете - в средата на тази година! Това е в прорез с правилата за промени на данъчното законодателство (тези са през преходна наредба в ДОПК), които обичайно се вършат в края на годината, с цел да имат време хората и бизнесът да се ориентират в тях, преди да влязат в действие от 1 януари идната година.

Нетърпението е толкоз огромно, че в случай че предложенията се одобряват, следва да влязат в действие след по-малко от месец, като лимитират разплащанията в брой в началото на 5000 лева, а по-късно – на 3000 лева от 2018 година, и на 1000 лева - от 2019.

Какво приказват обстоятелствата зад това бързане. На първо място законопроектът няма наложителната предварителна оценка на въздействието по Закона за нормативните актове. Според Правилника на Народното събрание това е съображение той да бъде върнат.

Подобни ограничавания за разплащания в брой - до 1000 лева (500 евро), няма в нито една страна от Европейски Съюз. Дори в Гърция с нейните проблеми и банковата рецесия ограничаването е до 1500 евро. Гласуваният на първо четене план граничи с прям лобизъм в интерес на финансови и банкови институции, като лимитира свободната стопанска самодейност на дребния бизнес, а доста евентуално – и икономическата независимост на жителите, изключително в дребните обитаеми места, където банковата мрежа е едва развита и комисионните за превод са още по-високи.

Въвеждането на сходни ограничения в подобен мащаб ще им основат действителни усложнения. На процедура един смарт телефон или преносим компютър междинен клас коства повече! Ето един прегледен образец с покупката на обикновено обзавеждане за дома – мебели, кухненски уреди и други Дори и всеки от уредите да е на стойност под 1000 лева, в случай че са закупени в еднакъв ден, недотам доброжелателни данъчни чиновници могат да преглеждат покупките " ан блок " и да настояват, че е следвало да се заплати по банка – примерно, когато сте си купили уредите за поръчана вградена кухня. И естествено да наложат и солените наказания по закона.

А те не са по никакъв начин за занемаряване – за физически лица за първо нарушаване санкцията е в размер на 25% от общата сума, а при компаниите – 50%. При наново нарушаване глобите се усилват двойно.

В доста от одобрените демокрации в Европейски Съюз законодателят е разграничил инцидентните покупки - да вземем за пример климатик за дома, от комерсиалните покупко-продажби - дистрибутор на климатици. Ако за първите изобщо има ограничавания, те са от порядъка на 10-15 хиляди евро за инцидентна покупка в брой (например кола на старо), до момента в който за вторите, т.е. за търговци, извършващи такава активност по занимание, прагът, въпреки и снижен, отново е в рационални граници – от порядъка на 5-10 хиляди евро.

Казвам " в случай че изобщо има ограничавания ", тъй като в Германия, Австрия, Словения, Исландия, Англия, Финландия и други сходни ограничавания няма и се смятат задоволителни ограниченията в съответните закони за битка с тероризма и/или против прането на пари. Те изискват докладване на съответните финансови служби на лицето, направило разплащане в брой в огромни размери, което работи като естествена спирачка.

И най-после, бъдете деликатни с почивките в чужбина това лято, изключително в случай че са на стойност над 2500 евро и плащате в брой за тях на съответния туроператор, тъй като след 1 август - в случай че този закон се одобри в този му тип, даже и отчасти да сте платили към този момент и да внасяте последната вноска, ще се ползват рестриктивните мерки за заплащания до 5000 лева в брой!
Мнение +

Когато знаят всичко за теб

Никола Пенев, Лондон, във фейсбук

Да плащаш в брой е форма на независимост - страната или частни осведомителни монополи да не знаят дали си си купил " кюфтета или кебапчета " за вечеря. Когато страната знае всичко за теб, тя неизбежно ще опита да моделира дейностите ти. Когато частен информативен монополист знае всичките ти транзакции, ще се опита да моделира целия ти живот, да ти продава артикули на цена, особено направена за теб.

Прането на пари и корупцията в България няма по никакъв метод да намалеят, в случай че се забрани заплащането в брой, тъй като, с опрощение, целия държавен уред взе участие и тъй като нарушителите тавтологически не съблюдават закона. Електронните заплащания основават облаги за банките и тяхната комисионна ще пораства при безогледно невисок предел. Оставете кеша на мира, който желае да заплаща по банков път - и в този момент може.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР