Автор Васил Атанасов, инвестиционен консултант при управляващо дружество Юг Маркет

...
Автор Васил Атанасов, инвестиционен консултант при управляващо дружество Юг Маркет
Коментари Харесай

Борсов коментар: Поскъпването на суровините и пандемията спъ...

Автор Васил Атанасов, капиталов съветник при ръководещо сдружение Юг Маркет Фонд Мениджмънт А

Националното статистическо ръководство на Китай разгласява стопански данни за първата половина на 2021 година, съгласно които брутният вътрешен артикул на страната е бил 53,2167 трилиона юана. Това е растеж от 12,7% на годишна база при съпоставими цени и приблизително нарастване от 5,3% през двете години. Данните демонстрират, че през второто тримесечие стопанската система на Китай нараства с по-ниски темпове от предстоящото. Според анализатори това се дължи на доста повишените разноски за първични материали и на развиването на пандемията от COVID-19. Освен това, фабричната инфлация евентуално е достигнала връх и цените на суровините ще извърнат посоката си надолу. Това сложи въпроси за вероятностите, свързани с възобновяване на международната стопанска система. Групата на финансовите министри на страните от Г-20 също алармираха за закани, които биха могли да трансформират възобновяване в международен мащаб. Това съгласно тях са главно новите разновидности на ковид и неравномерното движение на имунизация.

Азиатските акции се намалиха в края на седмицата

макар оповестените положителни резултати на най-големия производител на чипове за Apple - тайванския тръст TSMC. Печалбата на компанията за последното тримесечие е с нарастване от 11,2% на годишна база. Най-широкият показател MSCI на акциите от Азиатско-Тихоокеанския район отвън Япония загуби 0,35%, натежавайки от спада с 1,2% на тайванските акции. Понижението на цените на акциите на TSMC оказа въздействие и върху доста други акции, свързани с полупроводници в района, като южнокорейската Kospi спадна с 0,6%, а японската Nikkei загуби 1,1%. Слабостта на акциите, свързани с чипове, също спомогна за свалянето на S&P 500 с 0,33% и Nasdaq Composite - с 0,70% в четвъртък. Златото, въпреки това, доближи едномесечен връх от 1834,3 щ. $ за унция и за последно доближи Щатски долар 1818 щ. $ за унция.

Цените на петрола останаха под напън

след компромисно съглашение сред водещи производители от ОПЕК и изненадващо неприятни седмични данни за търсенето на горива в Съединени американски щати.

Европейските фондови пазари чакат тримесечния сезон на облагите. Инвеститорите се надяват на усъвършенствания, защото континентът се отваря от рестриктивните мерки, наложени за битка с пандемията. Германският търговец на обувки Puma (DE: PUMG) увеличи вероятностите си за продажби през 2021 година, подсилени от мощното търсене през второто тримесечие, изключително в Северна Америка, все пак цените на акциите се намалиха през седмицата, очевидно вложителите чакаха повече. Подобна история беше и с Burberry (LON: BRBY), защото първокласната фешън къща заяви, че нейните сходни продажби са се повишили над равнищата преди пандемията за 13-те седмици до 26 юни, само че запасите <210> са намалели с 2,3%. Акциите на Ericsson (BS: ERICAs) паднаха с съвсем 10%, като шведската телекомуникационна компания регистрира спад на продажбите на значимия китайски пазар, засенчвайки многогодишната 5G договорка с американския колос Verizon Communications от 8,3 милиарда щатски $ (NYSE: VZ).

През идната седмица вложителите ще наблюдават от близо публикуването на последните данни за потребителските цени от Еврозоната преди срещата на Европейската централна банка за установяване на политиката през идната седмица.

Слабо придвижване на БФБ

Доверие Обединен Холдинг АД-София (DUH ) добави 6,25% към капитализацията си през седмицата. Това стана факт, откакто Комисията за финансов контрол утвърди проспекта за нарастването на капитала за първично обществено предложение на емисия в размер до 2763 броя елементарни, поименни, безналични, свободнопрехвърляеми акции с право на глас, с номинална стойност 1 лев всяка и емисионна стойност 4,20 лв. всяка. Увеличение на цените на акциите имаше и при Адванс Терафонд АДСИЦ-София с +5.53% и Фонд за недвижими парцели България АДСИЦ-София с +2.03%. Лидер в пониженията беше Сирма Груп Холдинг АД-София с -2.97%. За страдание, оборотите на пода на БФБ не престават на бъдат ниски и ликвидността там продължава да бъде проблем.

Авторът е сертифициран капиталов съветник. Представеният разбор е само с информативна и дискусионна цел и не съставлява капиталов съвет и/или рекомендация. Както създателят, по този начин и негови клиенти е допустимо да имат един и/или повече от коментираните финансови активи.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР