Автор: Стефани Хилдебранд, Berliner KurierСезонът на сечта започва през октомври.

...
Автор: Стефани Хилдебранд, Berliner KurierСезонът на сечта започва през октомври.
Коментари Харесай

Бежанската криза: В Берлин изсичат паркове, за да строят бараки за мигранти

Автор: Стефани Хилдебранд, Berliner Kurier

Сезонът на сечта стартира през октомври. Във втория по население регион на Берлин - " Панков " наближава началото на построяването на два вътрешни двора с пространства за настаняване на бежанци. Жителите провеждат следващия ден на протести тази неделя.  

В квартал " Шлоспарк " на големия регион " Панков ", който е в източната част на града и в миналото е считан от западняците за неофициална столица на Германска демократична република, се разисква една дата. На 9 октомври би трябвало да бъдат изсечени доста дървета в два вътреши двора на улица Ossietzkystraße, с цел да може по-късно да се осъществя извънредно противоречив план. В дворовете на постройките от 50-те години на предишния век ще бъдат издигнати две огромни и тромави сглобяеми къщи, в които ще могат да живеят повече от 400 души. Това е допустимо единствено тъй като Сенатът се базира на специфичния строителен закон за настаняване на бежанци. Проектът е подложен на критика на доста фронтове. Районът към момента се опълчва на плана, само че хората са безсилни.

В продължение на години жителите и Gesobau спорят дали и по какъв начин да уплътнят региона.  Протестът на жителите постоянно е оставал кротичък - с концерти и арт акции. В последна сметка беше реализиран компромис, който трябваше да се осъществя със застроителен проект. Трябваше да се построят 60 жилищни единици, а множеството дървета и детската площадка трябваше да бъдат непокътнати. Известни персони също агитираха за строителство с възприятие за мярка във времена на климатични промени. Напразно.

Сградната администрация на Сената извади жокера със специфичното законодателство и прокара огромното строителство със специфични права на градеж.

Страх от основаването на обществен център в " Шльоспарк "

Настроението в днешния ден е унило. Никакво количество вкусна торта от сергията за сладкиши не може да скрие това. " Тенджерата под налягане е под пара, но в действителност под пара ", споделя един от жителите. Друг гражданин удостоверява: " Да, боязън ни е. Това ще се трансформира в гореща обществена точка ". " Панков " към този момент има прекомерно малко каквато и да е инфраструктура. Цинично е, че в новите къщи няма да се нанесат фамилии на бежанци с дребни деца, тъй като детските градини и местата в учебните заведения са незадоволителни.

В дългата поредност от спорни изказвания се добави ново отчаяние: " Ясно е, че ще бъдат изсечени повече дървета, в сравнение с е обявено публично, а мястото на детската площадка освен, че няма да бъде увеличено, а фрапантно понижено ", не се уморяват да изясняват от гражданската самодейност Grüner Kiez Pankow. Но същинският проблем е загубата на доверие. Тук към този момент никой не има вяра в демократичните процеси и функциониращия глас в една народна власт. 

Да имаме вяра в демокрацията до дъно

В лагера за отбрана на дърветата, построен от палатки, плажни черупки, одеяла за пикник и хамаци, дърветата бяха боядисани с бяла защитна багра. По време на боядисването беше прочетено отворено писмо до ръководещия кмет.

" Това, което се случва тук, е занемаряване на компромиса, реализиран след дългогодишни полемики сред ангажирани жители и органите на район  " Панков ", по отношение на изменен, екологично резистентен проект за застрояване на " Schlossparkkiez ", се споделя в писмото.  Този компромис се показва в решението на администрацията на " Панков "  да открие процедура за застроителен проект с необятно гражданско присъединяване. " Това, което се случва сега, е невиждано посягане върху сполучливия развой на гражданско присъединяване! ", пишат засегнатите и многото им поддръжници.

Последиците от злощастните дейности на някогашния сенатор по строителството Андреас Гайзел и неговия правоприемник обаче надалеч надвишават локалната угриженост: " Тук се възпира демократичното присъединяване, без което идната екологична смяна няма да успее ", споделят те. Сред първите подписали се са някогашният кмет на " Панков " Сьорен Бен, писателите Фолкер Браун и Ян Фактор и музикантът Андрей Хермлин. Тази неделя в " Панков " са пристигнали представители на цивилен начинания от целия град, с цел да осведомят хората за актуалните закани за устойчивостта на климата, подбудени от безразсъдни строителни планове. Хората в целия град се усещат по същия метод като тези в квартал " Шлоспарк " в " Панков ".

Искат ли да се изнесат, когато къщите бъдат издигнати? Да, споделят някои. Неколцина към този момент са напуснали. Как може да успее интеграцията там, където доминират безпомощността и разочарованието? Те диагностицират колониалния нрав на западняците към източен Берлин, в който се прави огромно пренаселване, защото чиновниците действат като инфернална бригада срещу застрашения регион. Не остава доста време, преди да се стартира с нова, още по огромна сеч и обезлесяване.

 

Инфо: Berliner Kurier

Превод: " Гласове "

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР