Автор: Сиймур ХършБелият дом и Централното разузнавателно управление отново са

...
Автор: Сиймур ХършБелият дом и Централното разузнавателно управление отново са
Коментари Харесай

Сиймур Хърш: Какво каза Байдън на Биби?

Автор: Сиймур Хърш

Белият дом и Централното разследващо ръководство още веднъж са в несъгласие, както и по време на изгубената война на Украйна с Русия, по отношение на обстоятелствата на място, защото президентът Джо Байдън ненадейно реши да лети още веднъж за Израел, сякаш по молба на Бенямин Нетаняху, обезверения израелски министър председател.

Байдън сподели, че, както той се изрази, ще " пази гърба " на Израел, като реалокира две американски бойни групи самолетоносачи в района, дружно с хиляди американски бойци. Щеше да е по-добре, в случай че беше направил това, което Америка постоянно е правила: да разгласи, че администрацията му ще стартира да доставя по въздуха вода и храна за стотиците хиляди жители на Газа, на които Израел подреди да изоставен южната част на страната и ги изпрати до граничната врата с Египет, която, както Нетаняху и сътрудниците му трябваше да знаят, няма да бъде отворена.

Пътуването на Байдън идва в миг на интернационално отвращение, откакто най-важната болница в град Газа беше разрушена със стотици жертви от израелска бомба или заблудена ракета, изстреляна от " Ислямски джихад ". Президентът съобщи, че на първо място насочва обръщение за въздържаност. Ако това е по този начин, президентът е бил в цялостно незнание за израелските планове.

В изявление за предаването " 60 минути " в неделя Байдън бе запитан дали е време за преустановяване на огъня в Газа. Байдън подцени въпроса и съобщи, че израелците " би трябвало да преследват Хамас. Хамас са тайфа страхливци.... Те слагат щабовете си там, където има цивилни, здания и други сходни... само че израелците ще създадат всичко допустимо, с цел да избегнат убийството на почтени цивилни. " Той съобщи, че разисква опцията за основаване на безвредна зона - филантропичен кулоар - за жителите на Газа, които са избягали, откакто са били предизвестени, че Израел има намерение да унищожи всичко в града. Запитан дали Хамас " би трябвало да бъде отстранен изцяло ", Байдън отговори позитивно и добави, че " би трябвало да има път към палестинска страна ".

Палестинската страна не е в дневния ред на Израел.

Във Вашингтон има анализатори на разузнаването, които считат, че Нетаняху, който се обрисува като мощния човек в новото изключително държавно управление на единството на Израел, няма желание да разреши на нито един член на Хамас да оцелее. Те считат, че той не се интересува от проблемите на жителите на град Газа, които са избягали на юг към Египет и в този момент се намират без храна и вода и се сблъскват с действителността, че стопански закъсалият Египет няма интерес да отвори границата си за милион или повече бежанци, които се нуждаят от храна, жилище и медицински грижи.

Беше ми казано, че отношението на Нетаняху, както го правят оценка анализаторите на разузнаването, е еднакво на решителност " да заличи Хамас ". Един добре информиран чиновник ми сподели, че " град Газа е в развой на преобразяване в Хирошима, без да се употребяват нуклеарни оръжия ". По думите му в даден миг американските бомби от израелския боеприпас, в това число известните като " разрушители на бункери ", могат да бъдат ориентирани към системите от подземни тунели, в които Хамас създава оръжията и възнамерява ужасяващите офанзиви в Южен Израел на 7 октомври. Ежедневните израелски бомбардировки на Газа накараха мнозина в Близкия изток и Европа да заключат, че точно израелска бомба е блъснала болничното заведение там.

Според израелските проекти няма да има потребност от масирана сухопътна инвазия, само че формалният представител ми сподели, че израелските войски ще бъдат нужни за търсене на тези членове на Хамас в подземния свят, които решат да се предадат. Заповедта, сподели служителят, ще бъде " стреляй на място ". Капитулацията няма да бъде алтернатива. Длъжностното лице ми сподели, че бойците на Хамас, които ще излязат от тунелите, обезверени от потребността от храна, се възприемат от израелците като гладуващи плъхове, които ще бъдат посрещнати с отровна храна. Съдбата на близо двестате заложници, множеството от които израелци, само че се знаеше, че измежду тях има и няколко американци, не беше казана.

Според американското разузнаване нападението на " Хамас " се провали във всяко едно отношение. " Хамас вярваше - сподели ми служителят, - че триумфът на техния рейд, плануван в продължение на две години, ще сплоти арабския свят за тяхната идея. Те смятаха, че " Хизбула " - мощната ливанска партия, следена от шейх Хасан Насрала в Бейрут - " и ООП [Организацията за избавление на Палестина] на Западния бряг ще ги поддържат. "

Американската оценка е, че управлението на Хамас е почнало да възнамерява нападението преди две години и " в този момент ", споделя служителят, " е бил верният миг ". Той изясни, че управлението на " Хамас " " безусловно се е страхувало ", че продължаващите договаряния сред Израел и Саудитска Арабия ще доведат до по-нататъшна изолираност на групировките, които се опълчват на Израел.

Беше ми казано, че най-жизненоважният покровител на рейда на Хамас е иранското държавно управление, чието управление в Техеран е взело участие директно, във връзка с парите и материалите за офанзивите на 7 октомври. " Иранците - сподели язвително служителят - желаят да нападат Израел с всеки палестинец, който могат да намерят ". Но " Иран не осъзнаваше какъв брой доста убийства на цивилни ще има. Хамас беше вманиачен по кръвта ".

Арабистът Хуан Коул, професор по история в Мичиганския университет, неотдавна разгласява в " Телеграф " есе, в което в детайли разказва четири метода, по които набегът на " Хамас " е нарушил ислямското право. Хамас е умъртвил почтени хора, в това число дами и деца; разрушил е град; не е предизвестил справедливо; и е взел цивилни жители за заложници. Коул цитира пророка Мохамед: " Не убивайте слаби старци, дребни деца или дами. "

Подобни реакции имаше и от страна на Хизбула и Дамаск. Беше ми казано, че макар опасенията на Запада няма признаци, че въстанието на Хамас е послужило като ентусиазъм за враговете на Израел. " В Голямата игра - сподели служителят - това беше шахматна партия, в която Хамас беше пешка ".

Планът на Нетаняху, сподели ми служителят, планува израелската войска да убие всички членове на Хамас, които успее да открие, да унищожи тунелната система - може би благодарение на американски бомби, които могат да обхванат на десетки метри подземен, преди да се взривят, и по-късно да барикадира тогавашния град Газа в южния му край. Израелските бойци ще бъдат назначени да обикалят квартал по квартал в опустошения град, с цел да търсят изоставащи. Ще се внимава да не се допусне бягство на отцепници от Хамас към Средиземно море.

През последните дни администрацията на Байдън изпрати в района две американски авионосни групи с ескадрили от бойни самолети F-15, F-16 и A-10, повече от 10 000 военноморски чиновници и 2000 морски пехотинци в символ на поддръжка за Израел. " Всички американски служби се впускат в това - сподели ми служителят, - само че Израел споделя: " Върнете се обратно ". Ние не желаеме вашите неща. " Той продължи: " Днес няма по-добри водачи от тези в израелските военновъздушни сили. Биби го е овладял и никой израелец няма да се тормози за ориста на жителите на Газа ".

И по този начин, попита служителят: " Защо Байдън чука на вратата? Дали президентът ще каже на Биби: " Не можеш да направиш това "? Оставете бежанците от Газа да стоят на открито на границата с Египет ".

Служителят не отговори на риторичния си въпрос. Но той попита дали една от аргументите за неочакваното пътешестване на президента " може да е просто да държи войната в Украйна отвън първите страници на вестниците? ".

 

Инфо: seymourhersh.substack.com

Превод: " Гласове "

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР