автор: ОЛЯ АЛ-АХМЕД Д-р Йорданка Господинова е лекар, треньор по здравословно

...
автор: ОЛЯ АЛ-АХМЕД
Д-р Йорданка Господинова е лекар, треньор по здравословно
Коментари Харесай

Д-р Йорданка Господинова: Подходящите храни са щит срещу вир...

автор: ОЛЯ АЛ-АХМЕД

Д-р Йорданка Господинова е доктор, треньор по здравословно хранене. Нейната прабаба е била фамозен национален врач в Асеновград. Преди три години основава програмата за мъдро намаляване Smart Diet, която ползва първо върху себе си. Разработва неповторим хранителен режим, посредством който не просто смъква 29 кг, само че и връща всичките си медицински индикатори назад в нормата.

- Д-р Господинова, в пика на следващата вълна на ковид сме. Ясно ли е към този момент кои храни и артикули укрепват имунитета и се опълчват на болестта?

- Ситуацията с Ковид в действителност е доста неподходяща и ни сложи в изключително състояние. Накара ни да се замислим за здравето си и навиците си по напълно друг метод. Правилното хранене и приемането на задоволително количество вода са извънредно значими за положението на организма като цяло. Хората, които се хранят уравновесено, са по-здрави, с по-силна имунна система и с по-нисък риск от неподходящо протичане на инфекциозни болести.

Затова човек би трябвало да яде многообразие от пресни и непреработени храни всеки ден,

с цел да си набави витамини, минерали, фибри, протеини и антиоксиданти, от които се нуждае тялото му. Важно е да се пие задоволително количество вода, най-малко 2.5 литра дневно. Бялата захар, наситените мазнини, трансмазнините и солта би трябвало да се заобикалят, с цел да се понижи рискът от наднормено тегло, затлъстяване, сърдечни болести, инсулт, диабет и някои типове рак, които са спомагателен утежнителен фактор при инфекцията с Ковид.

- Стана съвременно да се приказва за витамин D3 и неговото значение за имунитета. Какво ще посъветвате тези, които имат недостиг на този значим детайл?

- Витамин D е извънредно значим витамин, който има мощни резултати върху няколко системи в цялото тяло. За разлика от други витамини, той действа като хормон и голяма част от клетките в тялото ни имат рецептор за него. Нашето тяло създава витамин D от холестерол, когато кожата ни е изложена на слънчева светлина.Той се среща и в избрани храни като мазна риба и обогатени млечни артикули, макар че е доста мъчно да се набави задоволително единствено от диетата.

Препоръчителният дневен банкет е към 400–800 IU, само че доста специалисти споделят, че би трябвало да се приема даже повече

Дефицитът на витамин D е доста постоянно срещан. Смята се, че към 1 милиард души по света имат ниски равнища на витаминa в кръвта си.

Най-ефективният метод за извличане на витамин D е посредством слънцето. Поради това е нужно да получаваме най-малко 20-30 минути директна слънчева светлина дневно. Хранителни източници и хранителни добавки също могат да доставят витамин D на тялото ни. Подходящи храни са яйца, мляко, гъби, сьомга, херинга, капсули рибено масло (от треска), риба звук, соево мляко.

- Защо приемането на повече течности се счита за толкоз значимо?

- Приемането на задоволително количество течности е извънредно значимо за вярното действие на всички система в организма. Някои потвърдени изгоди от пиенето на задоволително вода са увеличение на физическата устойчивост, доста повишение на менталната сила и възстановяване на действието на мозъка. Има също удобен резултат върху отделителната, храносмилателната и сърдечносъдовата система. Също по този начин покачва успеваемостта на метаболизма при съблюдаване на нискокалорична диета.



- Как би трябвало да наподобява здравословното меню предвид на пролетния сезон?

- Яжте плодове, зеленчуци, леща, фасул, ядки и пълнозърнести храни (напр. непреработена царевица, просо, овес, пшеница, кафяв ориз) и храни с високо наличие на нутриенти (месо, риба, яйца и мляко). Ежедневно яжте плодове, зеленчуци и храни, богати на фибри (овес).

За закуска избирайте сурови зеленчуци и пресни плодове, а не храни с високо наличие на захар, мазнини или сол. Не преварявайте зеленчуците и плодовете, защото това може да докара до загуба на значими витамини. Когато употребявате консервирани или сушени зеленчуци и плодове,

изберете сортове без добавена сол или захар.

Консумирайте ненаситени мазнини (например такива от риба, авокадо, ядки, зехтин, соя, рапица, слънчогледово и царевично масло), а не наситени мазнини (тлъсто месо, масло, кокосово масло, сметана, сирене и свинска мас). Избирайте бяло месо, е не алено. Избягвайте модифицираните меса, защото те са богати на мазнини и сол. Махнете от менюто си индустриално създадените храни, тъй като те съдържат трансмазнини. Такива са бързите замразени храни, пържени храни, пайове, бисквитки, маргарини и спредове.

Когато готвите и приготвяте храна, ограничете количеството сол и високонатриеви подправки (соев сос). Ограничете дневния банкет на сол до по-малко от 5 г (приблизително 1 чаена лъжичка) и използвайте йодирана сол. Избягвайте храни с високо наличие на сол и захар. Ограничете приема на безалкохолни или газирани питиета и други питиета с високо наличие на захар. Избирайте пресни плодове вместо сладки закуски като бисквити, сладкиши и шоколад.

- Много родители питат с какво е целесъобразно да се хранят децата по време на епидемията?

- Подрастващият организъм е много предразположен на инфекциозни болести. Това в композиция с сложния надзор при децата води до елементарно разпространяване на вируса. Спазването на хранителен режим при децата е мъчно, тъй като постоянно те не схващат за какво е належащо да одобряват по-малко от вкусните храни, с цел да получат бъдещи изгоди. Това, което можем да създадем, е да сложим образец, като се храним вярно. Също по този начин би трябвало да ограничим всички модифицирани и захарни храни до най-малко.

- А какво бихте посъветвали хората в много преклонна възраст?

- Важно е да съблюдават добра хигиена на живот, като се хранят със здравословни храни, богати на потребни нутриенти, одобряват задоволително течности и да са физически и ментално дейни всекидневно. Освен всичко би трябвало да се пазят настойчиво, тъй като както статистиката демонстрира, вирусът става по-агресивен с напредването на възрастта.

- Как да се борим с пролетната отмалялост, която основава проблеми на доста хора?

- С идването на пролетта нормално изпитваме преход от по-пасивен към по-активен живот, което слага тялото ни в интервал на акомодация. Повишената потребност от сила за по-дългите пролетни дни обаче може да надвиши способността на тялото ни да се оправи с тази смяна.

Поради това ние се усещаме изморени

Все още не знаем точната причина за пролетната отмалялост, само че се допуска, че се дължи на вътрешни и външни фактори. Това, което можем да създадем, с цел да повишим равнищата си на сила, е да съблюдаваме добра хигиена на живот. Следвайки изложените нагоре препоръки, ние ще повишим тонуса на тялото си, ще освободим душeвността си и по този метод интервалът на дискомфорт ще се съкрати доста.

- През пролетта хората постоянно изпадат в депресии. Ограниченията поради противоепидемичните ограничения в допълнение усилват риска от такива положения. Какво бихте посъветвали хора с сходни проблеми?

- Социалният контакт е извънредно значима част от човешкото общество и ограничението му води до нежелани последици. В днешно време обаче рисковете от директното другарство доста надвишават неподходящите последици от ограничението му. Поради това би трябвало да се приспособяваме. Трябва да поддържаме връзка по нов, друг метод. Със сигурност интернет не би могъл да размени директния контакт, само че основава благоприятни условия, които биха били немислими в аналогична обстановка преди няколко десетилетия. Това, което бих предложила на хора, които се борят с депресивно положение заради изолираност, е да намерят общество в интернет, което споделя ползите им, и споделят постоянно. Така ще придобият възприятие за принадлежност и ще получат мотивация.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР