автор: Морис Сендак превод: Стефан Русинов издателство: Лист цена: 25

...
Коментари Харесай

Книга: Морис Сендак - "В нощната кухня"

автор: Морис Сендак превод: Стефан Русинов издателство: " Лист " цена: 25 лева
" В нощната кухня " е втората книга на Морис Сендак, която към този момент има българско издание. Без подозрение - шедьовър на илюстраторското и полиграфското изкуство. Заедно с първата издадена " При дивите неща " и с още неиздадената книга " Там на открито " тя е част от самобитна трилогия, в която Сендак поглежда надълбоко във вселената на детските усеща.

Морис Сендак (1928 - 2012) е публицист и илюстратор, основател и на театрални декори и костюми. Смятан е за един от най-важните детски създатели на ХХ век. Роден е в фамилията на полски евреи, чиито контузии бележат целия му живот, а в творчеството му, траяло 60 години, има доста препратки към тях. " В нощната кухня " не прави изключение.

Историята: през нощта дребният Мики се разсънва от някакъв тътен. Още латентен, внезапно полита и пропада в нощната кухня, където трима готвачи, (и тримата с мустака на Хитлер) замесват утринния кекс. Мики пада в тестото, само че те не престават да го месят дружно с него, и най-после го бутат да го изпекат във фурната. Ще се трансформира ли Мики в Мики-кекс? Не. Не единствено съумява да се измъкне, само че и трансформира полепналата буца тесто по него в аероплан, с който литва към Млечния път и към високата като небостъргач бутилка мляко. Помага на готвачите, като им сипва от нея мляко. Накрая, при изгрев слънце, откакто е бил и Мики водача, и Мики млекаря, се връща в леглото си " безкексен и изсъхнал ".

Като всеки сън, историята е колкото странна, толкоз и естествена. Тя следва класическата скица на вълшебните приказки - извървяване на пътя от тестване към решение, от заплаха към избавление. Мики се сблъсква и с въпроса кой и какъв да бъдеш в света на възрастните и по какъв начин да не бъдеш обхванат от тях. Буквално. Той изживява гастроужаса и на Хензел и Гретел и на Малечко Палечко, и на Макс и Мориц да не бъдат небрежно сдъвкани. Да не приказваме, че да изчезнеш в нечия паст е призрачен сън още от събуждането на човечеството, да се сетим единствено за Йона и кита
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР