Автор: Лора Асенова за ГласовеБих го нарекла човекът оркестър, не

...
Автор: Лора Асенова за ГласовеБих го нарекла човекът оркестър, не
Коментари Харесай

Маестро Найден Тодоров пред Гласове: Културата не е въпрос на пазар, а на целенасочена национална политика

Автор: Лора Асенова за " Гласове "

Бих го нарекла индивидът оркестър, не тъй като може и без един от своите музиканти във филхармонията, а тъй като дава всичко от себе си в това, което прави. Използва всичките си контакти, дава цялото си време и сила, гори за музиката и не може без нея. Не смъква усмивката от лицето си, не тъй като няма аргументи да го прави, а тъй като знае, че тя стимулира и дава позитивен заряд на дейностите. Не чака овации, а единствено още повече триумфи. Визионер с позиция, видял културната сфера от всичките ѝ аспекти, в това число от нейния връх. Мечтае и работи първият ни оркестър да е приет по света. А по какъв начин той вижда културата в България, какво би трябвало да се промени и какво може да се направи напълно съответно споделя в нашия разговор за " Гласове ".

- Между какъв брой полета Ви пипвам сега?

- След малко е идващият полет. Този път в България - за Варна. Иначе предстоят полети за Турция, Австрия, Германия. Навремето написах цяла книга по време на полети и както е тръгнало мога да напиша още няколко, тъй като полетите не понижават, а се усилват. Аз обаче няма да се окайвам, тъй като през 2018-2019 година взех решение, че е прекомерно доста пътуването и е доста изморително. И тогава върху всички нас се стовари 2020 година и аз разбрах, че в действителност получавайки това, което желаех, се оказа, че изобщо не го желая. Така че сега се веселя на всичките тези пътувания и се надявам те в никакъв случай да не стопират.

Хубавото, когато пътуваш някъде, е да вземеш най-хубавото като страсти, като прекарвания, като контакти от това място, където си бил, и се върнеш зареден тук, с цел да продължиш да се бориш за нещата да вървят в някаква хубава посока, което, за жалост, не постоянно е допустимо. И аз си мисля, че за доста от хората, които в един миг се предават и не съумяват да продължат, повода е точно в това, че те не пътуват задоволително. И всякога като се връщам в България желая да направя още доста, и още доста, и още доста. В това отношение съм неутолим, тъй като считам, че най-хубавото на нашата специалност, на специалността на хората на изкуството, е, че в действителност няма връх. Където и да стигнеш до върха, установяваш, че си още в подножието. Че има още доста. И това е толкоз прелестно, тъй като то в действителност ни развива и като хора, и като общество, и като всичко. Неслучайно страните, в които изкуството е мощно развито, са мощно развити общества. 

- Всъщност, по какъв начин в действителност се случват тези гастроли? Ето в този момент следва и Виена, Концертхаус. Какъв е правилото? Покана? Как се случва?

- Всичко стартира от другари. Много ни се желае на всички нещата по този начин да се случват, че да няма потребност от персонални контакти, да няма потребност от другарство, обаче в моя живот се потвърждава непрестанно противоположното. Всичко се случва най-добре там, където имаш другари. Приятелите ми оказват помощ. Ето, другар от Солун оказа помощ нещата да се случат да бъде поканена Софийската филхармония. Приятел във Виена провежда преди 4 години гостуването на Софийската филхармония, което повлече след себе си поредност други гостувания, а и сега гостуванията в Австрия и Германия. Всичко се случва, когато хората те познават и те ценят. И когато има взаимно почитание. Не знам дали хората си дават сметка, че в действителност целият свят работи на правилото на персоналните познанства. И съгласно това какъв брой е необятен кръгът на личните ни познанства, толкоз по-високо можем да се вдигнем и ние. И което е най-хубавото в цялото нещо, че ние можем един различен да си оказваме помощ и равнището ни да се качва от ден на ден. Да, в един миг се доближава и до поканите, и до договорите, и до фактическото посещение, само че съгласно личния ми опит, всичко е стартира с диалог на кафе. 

- Контактите у нас някак си се имат за мръсна дума, само че не щеш ли на това се крепи света. В международен проект познанствата работят.

- Нека да сме почтени, когато изпитваш наслаждение да работиш с някого – резултатът е доста по-висок. Когато вършиш работа, тъй като би трябвало да ти се заплати за нея, това, което щее получа е нещо, което… може с него, може и без него. Личното отношение е постоянно това, което прави нещата да бъдат специфични. Защо в България другарството е възприето като мръсна дума, тъй като то се употребява по един много недодялан метод – у нас другарството е превърнато във връзкарство. Приятелството не би трябвало да бъде за това ние да се измъкваме от проблеми.

Приятелството би трябвало да бъде за това да ни защищава да не сътворяваме проблеми. Особено в България има една дума, която е изгубила своето наличие – това е думата почитание. Не е нужно даже да сме другари, в случай че се почитаме – нещата отново ще вървят. Но в България хората някак си не почитат другия. Единият не го уважаваш, тъй като го познаваш. В същото време не уважаваш другия, тъй като не го познаваш. Тоест ние си търсим причина да не почитаме насрещния човек. И назад към другарството – не малко от тези актьори, които гостуват в Софийската филхармония, не биха гостували, в случай че не се познавахме. Не е инцидентно, че в доста институции по света, когато аплайваш за сходна работа, е условие да имаш нужните контакти. 

- Аз проследявам програмата на Софийската филхармония и доста постоянно виждам, че концертите са разпродадени доста по-рано. На какво се дължи това? На маркетинг, на вярна аудитория или на някакъв отзив след коронавирус на апетит за това прекарване?

- В случая повода за това, че Софийската филхармония се оказа съставът в България, който съумява да цялостни най-добре своята зала и съумя пръв да се възвърне от пандемията, е резултат на един извънредно сполучлив мой избор. Намерих човек, който е експерт. Човек, който пое половината от работата, която имам като шеф. И използваме сега дружно логиката на колите - аз съм това, което се вижда, само че откъм гърба различен е моторът. 

- Но тук желая да подчертая това, че културата има потребност от маркетинг. 

-Естествено! Проблемът на културата в България е, че доста хора от културата считат, че те са толкоз извънредно положителни, че нямат потребност да бъдат рекламирани. Съжалявам доста, само че хората не са длъжни да знаят кои сме. Истината е, че за жалост живеем в един свят, в който опаковката продава по-добре от наличието. И това хората на изкуството в България не са го научили още. Въпреки че те самите са подвластни на това предписание, когато пазарят. 

- Но в действителност те имат потребност и от опаковка, с цел да бъдат припознати от хората. 

- От това, което съм видял по света, за жалост опаковката е по-важна от действителните умения. И аз го споделям като диригент, тъй като в света на диригентите това е още по-страшно. Тъй като един музикант, в случай че свири неприятно, най-малко ще се чуе, че свири неприятно. Ако един диригент има добър маркетинг и застане пред положителни оркестри, към този момент няма значение какъв брой е добър. Това е моята непрекъсната борба с българските оркестри. В прочут смисъл, този проблем с диригентите у нас е доста по-видим. Понеже българските оркестри имат едно типично за нас качество – в случай че успееш да ги въодушевиш, могат да създадат чудеса. И аз постоянно им споделям – не е това, което ви прави добър оркестър. Добър оркестър е този, който в най-лошия си миг има положително качество. Защото истината е, че в една верига здравината на веригата е равна на здравината на най-слабата ѝ частица. И това важи и за оркестрите. Качеството на оркестъра проличава по най-слабите му концерти, не по мощните. 

- Как? В техния синхрон? 

- Давам незабавно образец. Ако начело застене един неприятен диригент (това в един или различен миг се случва на всички оркестри), в случай че в този миг оркестърът успее да резервира високото си качество на осъществяване, това значи, че музикантите се наблюдават един различен, че се слушат един различен, че внимават в цялостното осъществяване и това значи, че този оркестър е доста добър. Тогава този оркестър е едно цяло, а не общ брой от музиканти. Мисля, че нещо сходно беше и мотото на Берлинската филхармония – „ 129 музиканти – 1 оркестър “. Да подвластен единствено от този начело, който да ни стимулира – това е методът, по който работят младежките оркестри. Въпреки това обаче аз смятам, че мотивацията е едно доста мощно оръжие за развиването на хората. Защото рационалното мислене е нещо доста хубаво, само че то не ни оказва помощ, когато сме тъжни. То не ни пречи, когато сме радостни. То няма безусловно никакво значение за нас, когато сме влюбени. Рационалното мислене е това, което се вижда в профил. Но истината е, че макар този рационализъм, от който имаме потребност, ние вървим напред или от време на време обратно постоянно по прочувствени аргументи. 

- С какво мотивирате Вашите оркестранти? 

- Опитвам се да ги стимулирам с хора, които да застават пред тях. Хора, които на доста места по света са мъчно налични. Хора, които са от най-хубавите в своята специалност по света. Защото аз самият съм го забелязвал това чувство и в себе си, когато до теб застане подобен човек, това ти дава крила – можеш да полетиш. И съм го забелязал и в Софийската филхармония – когато пред тях застанат такива хора, те в действителност дават най-хубавото от себе си. Което ме прави след това несклоняем, когато не видя най-хубавото от тях. 

- Това е, всеки началник, диригент, началник в никакъв случай не може да бъде изцяло задоволен.

- Аз имам един… то не е принцип, тъй като аз не го върша съзнателно – след концерт постоянно съм благополучен. И съм благополучен, не тъй като сме достигнали Еверест, а тъй като сме постигнали максимума за момента. Имало е случаи да съм трагичен, само че това не е било безусловно, тъй като не сме постигнали 100% от това, което желая, тъй като, в случай че би трябвало да бъда почтен, 100% от това, което желая, в никакъв случай не сме постигнали, даже не сме го и доближавали. По-скоро съм трагичен когато видя изражение на равнодушие, до момента в който се прави музика. Това може да ме срине, тъй като работата на хората на изкуството е да стимулират другите със своето творчество. Но по какъв начин може да ги мотивираме без ние самите да сме стимулирани? Как можем да ги накараме да харесват изкуството, в случай че на нас самите то ни е безразлично? Няма по какъв начин! И затова избирам човек да прави неточности, само че да изпитва наслаждение от работата си, в сравнение с да е непогрешим и всичко да му е безразлично. Е, това не значи, че не се нервирам при всяка грешка…

- Казахте, че ги мотивирате точно с имената, които каните като образци, като идоли, които застават пред тях. Нека споменем и за напъните Ви тази година – за имената, които следват. Как успяхте да ги убедите да дойдат в България? Някои от тях към този момент са били в действителност, не са за първи път! 

- Повториха напълно неотдавна Шарл Дютоа, Готие Капюсон и Диана Дамрау, Кристоф Ешенбах, и Камий Тома. Аз се надявам, че това ще продължи да се случва, тъй като първото посещение на огромните актьори е заслуга на шефа. Но второто, третото, четвъртото и така нататък са заслуга на оркестъра, тъй като това значи, че когато са пристигнали тук, те са харесали оркестъра и публиката. Между другото, имаме изключителна аудитория. 

- Така ли?

- Да, ние не го осъзнаваме. Когато нашата аудитория хареса нещо, тя може да се отблагодарява по доста специфичен метод. И съм забелязал, че доста от гостуващите актьори са сюрпризирани от реакциите на нашата аудитория. 

- Каква е? По-бурна, по-емоционална? По-необрана?

- Точно, тъкмо! Тази липса на обраност е нещо доста красиво за мен, тъй като аз съм бил очевидец на концерти, дирижирал съм концерти (няма да споделям къде), където публиката ръкопляска по един много „ административен “ метод. И аз си споделям „ ок, не им е харесало “. Обаче те ме викат втори, трети, четвърти, пети, шести път на сцената, явно желаят и бис – аз отхвърлям, тъй като не ми импонира методът, по който приветстват. Българската аудитория може да бъде доста прочувствена! 

- Аз постоянно съм си мислела, че тя е неуважавана от изпълнителите, тъй като ръкопляскаме не на място и сме по-експресивни…

- Трябва да кажа нещо и на тази тематика - за случаите, когато публиката ръкопляска не на място. Една парченце в мен се бунтува, една доста по-голяма част от мен пък се радва. И ще кажа за какво. Има две аргументи заради които публиката може да ръкопляска не на място – първата е, в случай че нещо толкоз доста им е харесало, че просто е спряло да ги интересува къде би трябвало да се ръкопляска – това е ужасно! Втората причина е, че не знаят – това също е ужасно, тъй като значи, че това е нова аудитория! 

- Вярно е! Така е.

- Така че аз не се нервирам, когато публиката реагира не на място.

- То не е от пренебрежение. 

- Абсолютно! От пренебрежение може да стане и да си тръгне. 

- И въпреки всичко още няколко имена да изброим до края на годината още кой ще гостува на Софийската филхармония?

- Имаме Вадим Репин, имаме Максим Венгеров, имаме Иво Погорелич, Михаил Плетньов, идва за първи път Василий Петренко. Имаме Лия Петрова и Веско Ешкенази от българските реализатори, да не забравяме и Григор Паликаров и Мартин Пантелеев, имаме Кристиан Мандеал, който за мен е най-хубавият румънски диригент... Ако на мен някой ми каже – избери си единствено един цигулар в света, с който искаш да работиш, единствено един и никой различен, това е невероятно несъмнено, само че преди да се сетя какъв брой доста други ми харесват, ще кажа Максим Венгеров. Василий Петренко, който през декември ще прави „ Лешникотрошачката “ – аз толкоз време се надявах той да пристигна, той е индивидът, който съумях да докарам през другар – дадоха ми няколко благоприятни условия за избор на стратегия. И аз видях „ Лешникотрошачката “! Казах си – Лешникотрошачка, Василий Петренко, месец декември – няма нищо по-добро! Един от най-хубавите български диригенти, който за жалост доста рядко е в България – Росен Миланов ще сложи със Софийската филхармония Девета симфония от Малер. Това е една симфония, която човек може да извършва, единствено в случай че в действителност е доста добър. И доста малко оркестри могат да си разрешат да я изпълнят. Разбира се любимецът на българската аудитория – Саша Гьотцел. Друго щастливо събитие - Сантяго канон Валенсия е един необикновен челист, за който бях слушал, само че не ми беше в полезрението, тъй като е млад, в кариера, мислех си – изобщо няма да му е до нас. Да, обаче ме поканиха в родния му град да ръководя преди известно време, аз отидох и уредниците поканили него за солист. Първа подготовка – фантастична. Втора подготовка, след нея обяд – и аз му споделям - Сантяго, знаеш ли какъв оркестър имаме в София? И не щеш ли в този момент той ще ни гостува, а аз съм извънредно благополучен от този факт! И, несъмнено, има едно друго събитие, което мен доста ме радва, нищо че е без солист – „ Междузвездни войни “! Джон Уилямс! Не мога да направя сезон, в който да няма и Джон Уилямс. Просто тази музика за мен е феноменална!

- И тя стига и до най-младите евентуално. Говорихме си за всички тези огромни имена, които идват в България, обаче те надали идват безплатно… или единствено по другарски по този начин да се каже. И тук идва хубавият въпрос за парите и финансирането. Как вършиме тази магия? 

- В някои по-редки случаи намираме поддръжка извън. В някои от случаите самите реализатори си понижават хонорара, когато идват, несъмнено слагат въпроса това да остане конфиденциално. Тъй като това може да им скапе други политики. Аз съм приел за себе си един доста обикновен модел, а точно, че от бюджета на Софийската филхармония, който включва дотация, доходи, дарения, спонсорства и по този начин нататък към 15% са хонорарите за изпълнителите, които желая да поканя. Това значи, че в миг, в който падне бюджетът ни – ние ще би трябвало да понижим хонорарите на изпълнителите и в случай че те не са съгласни да идват на по-скромни цени, както се случва с някои от тях в този момент – ще би трябвало да понижим броя на гостуващите реализатори. Съответно колкото повече качваме бюджета на Софийската филхармония, толкоз повече аз имам опция да поканвам такива хора. 

- Какъв е бюджетът от страната, който ви отпускат? 

- Той варира съгласно личните ни доходи. От 2011-а година държавните културни институти са на делегиран бюджет. Това значи доста неща, едно от тях е, че дотацията на държавните културни институти варира съгласно приходите. Това звучи доста хубаво, обаче има и своите тежки минуси. Защото значи, че държавните културни институти би трябвало да вършат на първо място събития, които да са забавни на публиката и с това автоматизирано отпадат по-елитарните и по-образователните събития. Аз се пробвам да диря някакъв баланс. Надявам се, че съумявам да го реализира сред това, което е по-популярно, това, което е малко по-елитарно, другото, което е по-образователно, за по-млади хора да има, за по-възрастни хора да има. Винаги се старая в програмата да има в някакво процентно съответствие за всички по нещо. Но това носи своите опасности със себе си, тъй като единствено избрани стратегии носят аудитория, надлежно и доходи. Няма за какво да го укривам, публиката в България идва на концерти не толкоз за творбите, що се касае за изпълнителите. Аз съм си правил опити, правейки стратегия на филхармонията с изключителни творби, само че с не толкоз известни реализатори – за жалост залата не е цялостна на такива концерти. Включително преди няколко години аз направих една доста грандиозна мениджърска неточност – направих един цялостен цикъл единствено с концерти с българска музика. Посещаемостта беше потресаващо ниска, макар че имаше доста красиви творби вътре в програмата. В момента вмъкваме българските творби в другите стратегии, тъй че надали не да останат незабелязани, когато човек си купува билет за концерт, само че, когато пристигна – да ги хареса. Тоест ние постоянно би трябвало да търсим този баланс. Той е доста сложен, тъй като, в случай че като шеф реша, че желая да вършим ужасно доста доходи, мога да изпадна в една обстановка да вършим единствено известни стратегии и в един миг от главната задача, която имаме като културна институция, да не е останало доста. В същото време това съгласно българските закони няма да ме направи неприятен шеф, дори в противен случай – ще ме направи добър шеф, тъй като финансите на институциите ще са добре. От друга страна, в случай че аз се движа единствено по смисъла на положителната художествена политика, която е за израстване на обществото, тъй като има такива творби и такива създатели, тогава ние ще затънем финансово. Това още веднъж прави ли ме добър шеф? Не. Естествено постоянно най-голямата част от бюджета е за заплати. Заплатите варират в другите години в другите институти, тъй като дотацията ни е друга, сред 50% и 80%. Поради ниските заплати, тъй като заплатите в България са в границите на трагикомичното, шефовете дават по-голям % за заплати, при което не стигат парите за активност и парите за прехрана на постройките и се влиза в една серпантина на недостиг. И институтите, които попаднат в такава серпантина, мъчно могат да излязат от нея, тъй като даже да спрат да работят, заплатите вървят. И това прави доста сложна в днешния миг работата на шефа. Аз имам някакви мемоари от годините, когато започнах като шеф в Русенската опера - беше сладка работа да си шеф. В смисъл, че страната подсигуряваше заплатите и осигуровките, подсигуряваше издръжката на постройката, подсигуряваше някакъв % от парите за гостуващи реализатори, надлежно личните доходи оставаха като бонус. Впоследствие нещата се трансформираха и може би това, което е най-трудното за един шеф в България, е да удържи салдото, тъй като е доста елементарно човек да залитне в една или друга посока по прочувствени, а от време на време даже и по рационални аргументи. Сега, по какъв начин се разпределят парите в България – разпределят се за заплати, за прехрана на постройките, за възнаграждения за гостуващите реализатори, разходи от вида на самолетни билети, пътни, хотели, какво не загатвам? Не загатвам парите за реклама и за маркетинг. Защото множеството от българските културни институти през годините са пренебрегвали извънредно доста това нещо. За тях рекламата е нещо, което е надали не непотребен разход. Малцина схващат, че тъкмо това е опаковката, която продава. В доста от институтите на запад от нас средствата за реклама и маркетинг доближават до 30% от бюджета!

- Колко е бюджетът Ви от страната? 

- Варира. В най-силната ни година, която беше 2019 година, държавните пари бяха към 10 милиона. В най-слабата ми година, през 2016-а бяха към 4 милиона. 

- Как вървят заплатите на оркестъра? 

- В момента междинната заплата в оркестъра е към 1 900 лева, в случай че човек влезе в оркестъра без никакъв опит, получава една заплата, с която мъчно се живее – 1 600 лева Действително има позиции в оркестъра, на които заплатите доближават към 3 000 лева, само че това са позиции на водещи музиканти, водещи реализатори в оркестъра с дълголетен опит, с отговорности. Като цяло междинната заплата има още доста накъде да пораства. Но тук е огромният проблем. През 2019 година Министерството на културата и Министерството на финансите одобриха едни рестрикции към държавните културни институти в региона на театралните изкуства, една от които споделя, че дотацията на годишна база не може да пораства с повече от 5%. Тоест, даже когато подвигаме заплатите с 10%, ние към този момент имаме проблем и би трябвало да съкратим други разноски. И тук идва въпросът, който можем да назовем държавна политика – желаеме ли в страната да има институции, които да са толкоз представителни, че в тях да има хора, които да не разсъждават за това по какъв начин да оцелеят, а по тази причина по какъв начин да създадат най-хубавото допустимо в специалността си и да демонстрират България във допустимо най-хубавата светлина по света. Това е решение, което би трябвало да се вземе на най-високо равнище в страната, не на равнище шефове на институти. Но без значение дали ще има, или няма да има такава държавна политика, едно е несъмнено - че в държавните културни институции няма по какъв начин нещата да останат по този метод изключително с тези рестрикции за 5% напредък на бюджета. Защото в един миг с инфлацията, която пораства без рестрикции, и с растящата минимална работна заплата, хората на изкуството могат за следващ път да се окажат на дъното. И тогава ние няма да можем да желаеме от тях да съставляват нацията и да демонстрират красивото лице на България пред света. 

- Колко души работят сега в оркестъра? 

- Филхармонията не е единствено оркестърът. В оркестъра са към 130 индивида.

- А познавате ли някой от тях, който да се занимава и с друго, с цел да си набира спомагателен приход?

- За страдание познавам не един или двама, които се занимават и с друго нещо, с цел да живеят. И отново в Софийската филхармония процентът е по-нисък. Познавам български оркестри, в които над 80% от музикантите имат втора специалност, с цел да оцеляват. Това към този момент трансформира музиката в занимание. И ни връща към остарялата национална сентенция „ музикант къща не храни “. Само че ние не желаеме да живеем по отношение на тази сентенция, нали? Има няколко разновидността за изкуството, за музиката в частност. Изкуството може да бъде бизнес - музикална промишленост. Тогава най-приспособимите ще оцелеят. Или може да бъде обществена политика. Да даваме на хората на изкуството някакви пари, с цел да могат да живеят, да ги има, тъй като е срамно да сме европейска страна и да липсва тази каста. Или може да бъде политика за развиване на обществото. Тези институции да бъдат инструмент на страната за повдигането на равнището на обществото, тъй като то сега няма да кажа къде се намира. И също по този начин тези институции, в случай че не всичките, то част от тях - така наречените културни институти с народен статут, да бъдат лицето пред света. 

- Въпрос на културна политика. И в обстановката, в която сте през днешния ден, какво би Ви се желало да постигнете, да измененията – закон, рестрикция, нещо реалистично? 

- Онова, което съгласно мен би трябвало да се промени е първо да се дадат минимални условия за битие на хората на изкуството и да се постави къде е тази граница на минимални условия. Например, ниското равнище на възнаграждение за хора на изкуството да са две минимални заплати. Съответно това да пораства - за държавните да са три, а за националните – четири. Това е нещо, което е допустимо. Звучи съвсем безсрамно, само че е извънредно малко като средства от бюджета, човек просто не го осъзнава, до момента в който не стартира да счита. Не споделям, че не може да има рестрикции, тъй като тогава ще се окаже, че тези, които работят повече, ще взимат парите на тези, които работят по-малко. Но те би трябвало по този начин да бъдат преосмислени, с цел да отразяват действителността в днешно време. Давам още веднъж образец с рестрикцията за 5% напредък на дотацията с растящата инфлация. Няма баланс сред двете. Една друга рестрикция споделя, че няма да има субсидиране на цена повече от 20 лева на билет. Само че цените на билетите от дълго време към този момент са доста над 20 лева тук-там. Тази рестрикция стои ниско по отношение на днешните цени на пазара. И какво се случва – културните институти, с цел да получат дотацията, от която имат потребност, се постанова да работят два пъти повече. Тъй като цена на билет 40 лева не им носи нищо, те би трябвало да продадат два спектакъла, вместо един. Какво значи това – веднъж, че изморяваме безсмислено хората на изкуството, и второ – вършим нови разноски за спомагателни спектакли. Трето – претрупваме обществото с активност, тъй като, дано да сме почтени, сега музикалният живот на София е свръх пренатоварен, нямаме аудитория за толкоз доста събития. Публиката може да се основава, само че това е муден развой, който не работи на пазарен принцип. И в това време в страната има обитаеми места, в които нищо не се случва. Има една безспорна липса на баланс. Мога доста да приказвам на тази тъжна тематика. Но това, което е най-важното е да се основат естествени условия на институтите да работят и да се основат конкурентни условия за това музикантите да желаят да работят в дадените институти. Можем да вземем образец от Германия, или в случай че желаеме да разсъждаваме по по-различен, пазарен метод, можем да вземем образец и от Англия. Всички имат плюсове и минуси, ние би трябвало просто да изберем какво желаеме. В момента огромният проблем е, че страната не знае какво желае да прави с тази просвета. Всъщност страната възприема културата като пасив, като някакви разноски, които би трябвало да се създадат, тъй като другояче някак си не е комфортно да не ги направи. И заради тази причина бюджетът за просвета на България стои в границите на статистическата неточност. 

- Имаше възходящо предпочитание за стачка у вашите музиканти?

-То не е спряло. 

- Не се ли договорихте с тях?  

- Как да се договоря? Те желаят от мен неща, които не са от моите пълномощия. Но в един миг на човек му писва и стопира да му пука от кого какво зависи. А и в случай че има някой, който да подбутва нещата в избрана посока… Смешното в нашата обстановка е, че една стачка единствено би влошила нещата, тъй като ние сме на делегиран бюджет, а стачка значи да спрем да работим, което ще ни понижи дотацията. В неуместна обстановка сме хората на изкуството... 

- Понеже заговорихме за политика, а Вие бяхте длъжностен министър на културата за няколко месеца. (второто служебно държавно управление на Гълъб Донев, февруари – юни 2023 г.) От този птичи взор от горната страна над проблемите какво видяхте?

- Видях нещо, което ме потресе – няма неприятно отношение към културата. Винаги съм считал, че има неприятно отношение, само че не, няма неприятно отношение, има недоумение, а това е друго. С неразбирането човек може да се бори по различен метод. Когато знаем каква е заболяването, знаем по какъв начин да я лекуваме. Срещу неприятно отношение се бори човек по един метод – със стачки да вземем за пример. Срещу неразбирането следва да се борим по различен метод. И аз бях доста горделив, че, до момента в който работех в Министерството на културата, постоянно се случваше министри да бъдат в залата на концерти. Смятам, че това беше една доста добра политика от страна на хората, които идваха. Впрочем това го обяснявах още преди две години на Комисията по просвета в Народното събрание – поддръжката, която чакаме от политиците не е единствено финансова, ние чакаме поддръжка под формата на наличие в залата. По една доста простичка причина – българите наблюдават какво вършат политиците. Ако българският народ види, че политиците посещават опера, концерт, спектакъл, музей, изложба, тогава българите ще схванат, че това евентуално е значимо, щом политиците го посещават. 

- Но в случай че можете по-точно да определите – казусът е в разпределението на средствата, в степенуването на целите или в общата връзка и систематизиране на дилемите?

- Аз ще стартира от най-горе. Липсва Национална тактика за развиване на културата. При липса на една национална тактика какво да вършим с тази просвета, оттова нататък всеки прави нещо, което той счита за значимо. Защото няма публична политика коя е посоката, към която се движим. Аз още преди години бях задал въпроса – кажете какво желаете от нас? Ако желаете да ни раздържавите, даже и това ще схвана, няма да съм склонен, само че ще го схвана. Искате да сме ви лицето? Искате да образоваме хората? Добре, само че нещо би трябвало да поискате от нас. Липсва Национална тактика, това е формален документ за развиването на просвета, който го няма. Аз съм очевидец на най-малко три опита да се сътвори подобен и трите опита приключиха безрезултатно, последният беше много на финалната права, само че може би имаше много неодобрения от разнообразни страни. Една национална тактика първо ще подкрепи доста Министерството на културата, тъй като то ще знае към какво се стреми. В момента Министерството на културата общо взето тича след събитията. То проучва какво се е случило и кое по какъв начин може да се поправи. А то би следвало да задава посоката. Но, с цел да я задава, самото министерство би трябвало да има нещо, по което да се води. Защото, като кажем министерство, ние си представяме нещо монолитно, само че това са хора като нас, които работят въз основата на нещо, което им е обещано като задача. Ако я няма тази задача, те какво да създадат? Поради неналичието на тактика, всеки, който стане министър, взема решение кое на него му е забавно (или от кое схваща повече) и работи в тази посока. И от време на време едно е сполучливо, друго е по-малко сполучливо. Но в последна сметка опираме до това, че всеки работи съгласно персоналните си визии и желания, тъй като липсва държавната политика на България в областта на културата. Дори в Закона за протекция и развиване на културата има такива парадокси, които са чак занимателни. Понеже работя в Софийската филхармония, незабавно давам образец – чл.7 споделя, че националните културни институти „ се финансират напълно и предпочитано от бюджета на Министерството на културата “. Отиваме малко по-нататък, съгласно член 23 ние се финансираме процентно по отношение на личните ни доходи, с еди-какви си рестрикции. Тоест, в случай че ние не вършим доходи, няма да имаме дотация. Кой от двата члена да гледаме? За такива неща приказваме. И ето, още веднъж се връщаме да приказваме за пари. Но културата не е пари, парите са средството за развиване на културата. Какво желаеме? Искаме да имаме просвета единствено в огромните градове? И тогава да предизвикаме хората да вървят в огромните градове. И това е политика, може да е неприятна политика, само че е политика. Искаме да има просвета на всички места? Да създадем трупи, които да пътуват по всички обитаеми места, тъй че културата да е като една мрежа, една паяжина, която да обхване цялата страна? И това е политика. Искаме да имаме паяжина за страната и да имаме един, два или три огромни културни центрове, с които да се  гордеем пред света и да провокираме културните елити? И това е политика. Ако желаеме пък можем да унищожим всичко и да оставим единствено чалга! Апропо, и това е политика. На мен може да не ми харесва, само че е политика. Просто би трябвало да се знае какво се цели. Държавата обаче би трябвало да има един мироглед, а не петнайсет, и да върви по него най-малко 10 години, с цел да има някакъв резултат. Аз ще дам един доста забавен образец – всеки министър на финансите споделя „ аз ще дам пари за просвета, само че да видя някакви промени, там нищо не се случва “. И в идващия миг аз стартирам да се сещам – първата промяна след 1989 беше през 1991, втората – 1994, третата 1999, след това имаше някакъв интервал, в който имаше относителна непоклатимост, след това през 2004 имаше нова смяна за увеличение на парите за просвета. 2010 промяна, 2011 – последваща промяна, 2015 - промяна, 2019 – реформа… и сега още веднъж слушам, че би трябвало промяна. Аз не знам различен толкоз реформиран бранш в България колкото културния. Но ние не можем да продължаваме да „ реформираме “, без да знаем какви са ни задачите. 

 

- А по какъв начин Ви звучат 0,4% за просвета?

- В рамките на статистическата неточност. Някои страни са създали друго. Понякога парите стигат, от време на време не, само че те са обвързали културата процентно с Брутният вътрешен продукт. Той пораства – порастват и парите за просвета, той пада – падат и средствата за просвета. Защото, в случай че хората нямат какво да ядат, в това време да се изливат милиарди за просвета също не върви някак си. За мен най-логичното би било бюджетът за просвета да бъде процентно привързан с Брутният вътрешен продукт. И тогава си знаем – ето нас толкоз ни интересува културата. 0,4% в тази ситуация. Но за какво се случва това с този прославен %? Първо финансистите не знаят за какво би трябвало да ги дадат тези пари. Защо не го схващат – тъй като още веднъж няма централна културна политика. После те като дадат някакви пари, ги влагат в някакви параграфи, от които половината от тях след това не могат да бъдат изкарани. Имаше подобен казус предходната година – Министерството на културата в единия бранш имаше голям дефицит на средства, в другия бранш се върнаха 30-40 милиона, тъй като нямаше по какъв начин да бъдат изхарчени. Но министерството законово не може да ги трансферира от едната стратегия в другата. Това е поредност от недоразумения, които могат доста елементарно да бъдат решени, в случай че знаем какво желаеме да вършим. Това е главният въпрос. 

- Много ясно очертахте казуса. Имате взор от всички страни на сферата. 

- Никой няма взор от всички страни, само че някои сме в кухнята и виждаме освен следствията, само че и аргументите за проблемите. Например, тъй като от 2011 година театралните изкуства са на делегиран бюджет, това малко измества центъра на тежестта им и те към този момент не работят да повдигат равнището на обществото, а се движат по неговия усет. И противоположното – имаме един противоположен парадокс в музеите и в галериите, където се субсидира избрана бройка от хора, само че в действителност няма никакви пари за активност. Как тъкмо те да си обновят фонда, по какъв начин те да провеждат събития? Казват „ от доходи от гости “. Колко би трябвало да са тези гости, на какви билети? А България може ужасно доста да печели от всичкото това, което имаме като културно завещание. Гърция и Италия това вършат. А ние не го виждаме, то си седи тук, разрушава се, тъй като ние не знаем какво да вършим с него. 

- Жалкото е, че го губим. Не просто седим и го гледаме, ами то изчезва. 

- Министерството на културата се дели нагледно казано, както обичам да споделям – на живи изкуства и културно завещание. Ние сме съумели да намерим допустимо най-грешния метод за субсидиране и на двете. И това е заради неналичието на концепция какво желаеме да вършим с тях. 

- В този проект Ви разбирам. Дано се стигне до такива хрумвания. Това зависи от други хора, само че нека да стигнат Вашите послания до тях. А в персонален проект това, което Вие можете да постигнете в Софийската филхармония, каква е Вашата цел за този мандат?

- Със Софийската филхармония желая да потвърдя първо на себе си, след това на българите и трето на света какво може да се случва в Българи и какво може да се случва с български оркестър. Ако го потвърдя пред света – това ще вдигне имиджа на България, в случай че го потвърдя пред българите – това ще накара други културни институти да се стремят да се развиват по същия метод, в случай че съумея да го потвърдя пред себе си, което е най-трудното общо взето – тогава ще знам, че съм постигнал нещо в живота си, че всичко, което съм правил, е имало смисъл. Защото това да дирижираш един оркестър, различен оркестър, един спектакъл, различен спектакъл и така нататък е доста забавно и е ужасно вълнуващо, само че в дълготраен проект не е удовлетворяващо, тъй като в последна сметка концертът минава, отпътува, след една година никой не го помни. А това, което се пробвам да направя за себе си, е да си потвърдя, че можем да създадем нещо, което да промени в положителна посока развиването на културата в България. 

- Дай, Боже! Желая Ви триумф и мисля, че го постигате и го вършиме! 

 

 

 


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР