Автор: Katie Hodgetts, theecologist.org В началото на февруари бордът на

...
Автор: Katie Hodgetts, theecologist.org В началото на февруари бордът на
Коментари Харесай

Еcologist: 1,3 млрд. лири кредит от ЕИБ за ТАР - или как публичните средства се използват за мръсна демокрация, в ущърб на хората и на планетата


Автор: Katie Hodgetts, theecologist.org

В началото на февруари бордът на Европейската капиталова банка даде най-голямата инвестиция, заем от 1,3 милиарда лири за Транс-Адриатическия водопровод (TAP). Тази противоречива дотация бе атакувана от тези, които се борят за народна власт и против измененията в климата.

В основата е TAP? Огромни суми от обществени средства се употребяват за финансиране на стратегия, която ще бъде в ущърб както на хората, по този начин и на планетата, което значи, че Европейски Съюз интензивно възнамерява неуспех.

Ако слушате деликатно в един спокоен ден, можете да чуете конвулсивното дишане на бъдещите генерации. Те се връщат в далечното минало, където се вземат решенията, които ще разрушат всяко ярко или заслужено бъдеще.

Обхватът на TAP

Това усещане, изразено от доста от нас, се отразяваше в Европа в деня, когато Европейска инвестиционна банка утвърди заем от £1,3 милиарда (EUR 1,5 млрд.) – от парите на европейците, за финансиране на Транс-Адриатическия водопровод (TAP ).

TAP ще бъде част от Южния газов кулоар (SGC); серия от взаимосвързани газопроводи, които ще придвижват 120 милиарда кубически метра каспийски газ от Азербайджан през шест страни до Европа. Проекът за ТАР е с дължина 870 км, минаващ от Гърция в Италия, през Албания и Адриатическо море, което го прави колкото упорит, толкоз и спорен.

Зависимост от изкопаеми горива

Европейската капиталова банка съумя по едно и също време да подкопае науката, Парижкото съглашение и демокрацията, като даде заем, без значение от отчет от преди десетина дни, че Южният газов кулоар може да бъде натоварен от позиция на нездравословните излъчванията, толкоз, в случай че не и повече, колкото са въглищата. Това го твърди изследване на CEE Bankwatch Network. Решението бе взето макар необятно публикуваната социална опозиция и приноса за пагубното изменение на климата.

TAP е изправен пред сериозна социална опозиция, чиито отзив затихва през годините и минава през доста стадии. Миналата година бяха изпратени 4 000 имейла от засегнатите жители по време на полемиките на Европейска инвестиционна банка и тази година стартира да се популяризира вирусна акция с световните жители, които организират акция с лозунга " не с моите пари ".

Въпреки всичко, имаше опозиция поради земята. В Италия 94 кметове излязоха против тръбопровода. Налице е необятно публикувана угриженост по отношение на въздействието на TAP върху водоснабдяването. В Албания и Гърция тръбата ще бъде построена непосредствено през земеделска земя.

Вместо дипломатическа полемика, тази опозиция се сблъска с милитаризация и мощни репресии, като една италианска общественост бе сложена във военно състояние. В рамките на гражданското общество има надълбоко чувство, че TAP ще подкопае демокрацията.

Решението е в прорез с задачите на Европейски Съюз за 2030г. и 2050 година за силата и климата.

Колин Рош, определящ се от обединяването " Приятели на Земята " твърди: " Европейската капиталова банка в този момент блокира нахално Европа в десетилетия на взаимозависимост от изкопаеми горива, даже когато прозорецът за потребление на изкопаеми горива се затваря”.

Корупция и корист

" Най-голямата инвестиция на банките в рискови изкопаеми горива подкопава уговорката на Европейски Съюз за дейности в региона на климата, когато незабавно би трябвало да преминем към бъдеще без изкопаеми торива ".

Този заем идва след вълна от научни предизвестия против природния газ, да вземем за пример отчет, оповестен в края на предходната година, който изрично заключи, че в случай че Европейски Съюз предложи стратегия за намаляване на излъчванията от 2ºC, тогава не може да се построява нова газова инфраструктура. Накратко, газът не е мост към чисто енергийно бъдеще. Това е задънена улица.

Защо тогава Европейска инвестиционна банка даде подобен противоречив заем?

Сегашната линия на Европейски Съюз е, че ще поддържа " диверсификацията на доставките на газ за посрещане на бъдещите енергийни потребности ". Но може би би трябвало да разгледаме по-дълбоките политически претекстове.

В момента Русия обезпечава 30% от природния газ за Европейски Съюз, което е източник на безпокойствие, защото страната в исторически проект спря газовите си доставки за Украйна през 2014 година

Следователно, Европейски Съюз се стреми да подсигурява личната си енергийна сигурност, като диверсифицира своята верига за доставки надалеч от хипотетични властнически режими. Въпреки това, TAP ще внася газ от Азербайджан – страна, която в никакъв случай не е имала свободни избори и е обременена от изказвания за корупция и злоупотреби.

Планиране на неуспех

Освен това, през предходната година абсурдът с прането на пари в Азербайджански фонд от $2,9 милиарда, употребен от Азербайджан за оказване на въздействие и възнаграждение на лобисти, апологети и европейски политици. Така че, в случай че Европейски Съюз желае да диверсифицира газовите си доставки надалеч от това, което те дефинират като по-малко постоянни режими, тогава може би тази логичност на TAP изцяло не съответствува?

Може би отказването от съветски газ в действителност е геополитическо придвижване за подкопаване на съветското въздействие? Или може би това е облагата на кукловода в дипломацията? Или може би - както постоянно се случва – дистанцията сред двете стават още по-замъглено.

Изграждането на тръбата демонстрира високите равнища на доставките на газ, които Европа планува за в бъдеще. С увеличението на предлагането се трансформират ценовите сигнали и газът става по-евтин. Това на собствен ред би победило вложенията в бъдещия съперник на газа - възобновими енергийни източници.

Природният газ в бъдеще не е сателит на възобновимата сила, а е конкуренция. Европейският съюз има по-малко от 1,5 милиарда евро, с цел да влага в сила от възобновими източници, като предложи решение, което ще ни блокира в бъдеще с високи въглеродни излъчвания.

---------------------------------------------------

Източник: https://theecologist.org/

CBBSS INFOLETTER ON OIL AND GAS E&P 2018
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР