автор: ЖИВКА ГЕЦОВА Поскъпва чувствително основно лекарство от ключово значение за

...
автор: ЖИВКА ГЕЦОВА
Поскъпва чувствително основно лекарство от ключово значение за
Коментари Харесай

Лекари сигнализират: Поскъпнало лекарство затруднява лечение...

автор: ЖИВКА ГЕЦОВА

Поскъпва сензитивно главно лекарство от основно значение за редица заболели от автоимунни и ​инфекциозни болести, както и за страдащите от репродуктивни проблеми. Медикаментът, който се назовава " Имуновенин ", се ползва и за лекуване на зачестилите неврологични затруднения от коронавирус зараза, измежду които е синдромът Гилен-Баре, алармираха медици пред " Марица ".

Според доктор Юлия Костадинова, шеф на неврологичното поделение при УМБАЛ " Пълмед ", клиничните пътеки не могат да покрият цената на препарата след смяната в цената му, а болничните заведения не могат да си разрешат подобен разход. В същото време като доктор тя акцентира, че няма право да откаже лекуване на своите пациенти, само че се оказва с вързани ръце.

Имуновенинът се създава от българското държавно сдружение " Бул Био " и към момента е доста по-евтин от непознатите препарати. Решението за увеличение на цената му е взето от Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените артикули в края на предишния месец.

Поскъпването се е ​наложило заради обстоятелството, че до неотдавна медикаментът е продаван на цени, които са доста под себестойността му, твърди уеб сайтът clinica.bg. След двойното нарастване сега кутия от препарата, която съдържа 10 ампули, се продава на цена от 386,28 лева за болничните заведения. В аптеките тя надвишава 400 лева При някои болести продуктът се ползва оффлейбъл и не се покрива от Здравната каса, тъй че става на практика недосегаем, когато курсът на лекуване включва сред 60 и 100 ампули.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР