Автор Ивайло Андонов, директор ИЦ Пловдив в инвестиционна компания. Авторът

...
Автор Ивайло Андонов, директор ИЦ Пловдив в инвестиционна компания. Авторът
Коментари Харесай

Борсов коментар: Инфлация на хоризонта, S&P 500 с нов рекорд

Автор Ивайло Андонов, шеф ИЦ Пловдив в капиталова компания. Авторът има над 20-годишен опит в областта на вложенията и финансовите пазари

Основните събития, които предопределиха придвижването на световните борсови показатели, бяха данните за инфлацията в Съединени американски щати и срещата на водачите на страните от Г-7. Индексът CPI, или цените, които заплащат американските консуматори, се увеличи през май /+0,6%/ повече от прогнозните, продължавайки наклонността за ускоряване през последните месеци. Годишната инфлация в Съединени американски щати също се форсира до 5% през май 2021 година от 4,2% през април, като надмина пазарните прогнози за покачване до 4,7.Това е най-високият годишен растеж от август 2008 година

След като излязоха данните, анализаторите видяха в цифрите

повече оптимизъм, в сравнение с боязън от призрака на назряващата инфлация.

Мнозина от вложители наподобява са и уверени, че Фед ловко се оправя с възобновяване на икономическия напредък. Това се отрази и в цените на акциите. Секторите промишленост, опазване на здравето и комунални услуги отразиха растежи.

През петте работни сесии изключително мощно се показаха фармацевтичните компании. Книжата на Johnson & Johnson и Merck нарастнаха надлежно с 2 на 100. Pfizer напредна с 2,5% при новините, че Съединени американски щати ще платят на производителя на медикаменти към 3,5 милиарда $ за 500 милиона дози ваксина COVID-19, които имат намерение да дарят на 100-те страни с най-ниски приходи. S&P 500 съумя да мине предходното си рекордното равнище от 7 май 4240 пункта. От началото на годината необятният показател е на зелено с съвсем 13%.

През седмицата по този начин наречените меме акции бяха още веднъж във фокуса на дребните вложители от форума Reddit. След като GameStop, AMC Entertainment и BlackBerry записаха двуцифрени процентни облаги в понеделник, към Reddit манията се причислиха и други акции. Книжата на Clover Health нарастват с впечатляващите близо 60%, а тези на Wendy’s с близо 5%. Във връзка с тези събития Комисията за скъпи бумаги и тържища в Съединени американски щати разгласи, че следи пазарите и търси всевъзможни признаци на непозволено държание и операция, заявявайки, че „ ще действаме в отбрана на вложителите на дребно, в случай че бъдат открити нарушавания на федералните закони за скъпите бумаги “.

Цените на петрола доближиха най-високите си стойности за повече от две години

при волатилна търговия въз основата на оптимизъм за мощно икономическо търсене, откакто новите претенции за безработица в Съединени американски щати паднаха до най-ниското си равнище от първата вълна на COVID-19 в страната предходната година. В четвъртък фючърсите на Brent доближиха 72,52 $ за барел, до момента в който американският недопечен нефт (WTI) нарастна до 70,29 $ за барел. Златото означи най-малък растеж, откакто данните за инфлация се покачиха повече от предстоящото, което докара до леко терзание от вложителите. Спот златото напредна малко над 1900 щатски $ за тройунция, до момента в който златните фючърси се откриха на 1898 щатски $ за тройунция.

Две бяха главните събития от родният ни финансов пазар

От Алтерко оповестиха, че приготвят документите си за листване на акциите си на XETRA 2 на Франкфуртската фондова борса. Акциите са обект на заявление за допускане до търговия на контролиран пазар (XETRA 2) на Франкфуртската фондова борса и след сполучлива процедура за листване те ще се търгуват на двата пазара, заяви сдружението. От началото на годината акциите на „ Алтерко “ АД нарастват с впечатляващите 148% при пазарна капитализация от 310 млн. лева

След сполучливите два транша от продажбата на акции на „ Телелинк Бизнес Сървисис Груп “ АД (ТБС Груп АД), извършени през 2020 година, на 8 юни 2021 година продаващите акционери предложиха на Българска фондова борса (БФБ) нов пакет от 875 000 броя съществуващи акции на цена от 13.50 лева, представляващи 7% от капитала на сдружението. Предлагането бе планувано за интервала от 8 юни до 15 юни 2021 година, само че акциите бяха изкупени в първите 16 минути след старта на търговията. Общо за деня бяха подписани 350 покупко-продажби за над 12 млн. лева С третия транш към този момент се осъществени 21% от планувания размер от 30% за обществено предложение. Компанията притегля както самостоятелни, по този начин и институционални вложители, като през 2020 година за първи път от 10 години на българския фондов пазар влезе огромен задграничен финансов вложител - основаният в Лондон фонд Utilico Emerging Markets Trust plc. От март 2021 година ТБС Груп към този момент е в състава на главния показател SOFIX и се подрежда измежду най-търгуемите и огромни сдружения на БФБ.

Материалът е с информативен темперамент и не би трябвало да се преглежда като предложение за покупки или продажби на финансови принадлежности. Както създателят, по този начин и клиенти на компанията, в която работи, е допустимо да имат един и/или повече от коментираните скъпи бумаги.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР