Автор: Илиян Василев, http://bulgariaanalytica.org Доган се легитимира като мажоритарен собственик

...
Автор: Илиян Василев, http://bulgariaanalytica.org Доган се легитимира като мажоритарен собственик
Коментари Харесай

Сделката по ТЕЦ „Варна“ – христоматия на гранд корупцията в България


Автор: Илиян Василев , http://bulgariaanalytica.org

Доган се легитимира като мажоритарен притежател на Топлоелектрическа централа „ Варна “ и излезе на „ ярко “ и незабавно изникнаха въпросите – за какво в този момент, за какво точно посредством тази договорка и какво това значи за българския политически пейзаж?

Следя договорката към Топлоелектрическа централа „ Варна “ от много време, тъй като тя е христоматия на българската грандкорупция и пленяването на страната. Рано или късно „ медиаторите “ би трябвало да правят отстъпка на същинските притежатели. Подобен вид са няколко покупко-продажби сега – една от най-видимите други такива е договорката за ЧЕЗ България, в които вземат участие значителен кръг от забъркани лица, в това число известни български братя предприемачи, не по-малко известни политици, които обезпечават политическия гръб и несъмнено плеяда от медиатори в банки, правоохранителни органи, правосъдна система, висши държавни служители, медии и така нататък

Малко детайлности от договорката, в която за 3500 лв. Доган получава повече от 200 милиона лв.. Това което виждаме през днешния ден има дълга предистория и подготовка. Започва се с евентуалното съучастничество на топ-мениджъри на ЧЕЗ от този интервал, които умишлено бездействат и не осъществят бизнес ъпгрейда на Топлоелектрическа централа „ Варна “, което води до срив в цената на активите. Нещо повече, мениджърите на ЧЕЗ извеждат от употреба блокове, за което осведомят ЕСО.

Това е основна изходна причина, с цел да може компанията да се купи на ниска цена.

Запознат съм плана за газификация и рационализация на Топлоелектрическа централа „ Варна “, който е от съвсем 10 години. Мога да ви уверя, че единствената спънка – високата цена на природния газ, беше преодоляна преди няколко години, когато и нефтът и природният газ се сринаха като цени. Не е мъчно да се аргументира тази теза, задоволително е да се види по какъв начин внезапно спадна износът на електрическа сила от България в Турция и Гърция, тъй като в двете страни включиха на макс газовите турбини за генерация на електрическа сила. В подобен миг да продаваш за стотинки блокове, които бездействат, явно не е положително управническо решение. Да напомним – ЧЕЗ е друга държавна компания и сходни „ покупко-продажби “ не са изключение..

Втората спирка по пътя на следствието на гранд корупцията е самата договорка и готовност на заемите, тъй като колкото и да са обезценени тези активи и колкото и мениджмънта на ЧЕЗ да спомага въпреки всичко костват значително пари. Няма естествена банка, която да се нагърби с сходни заеми, само че у нас имаме най-малко три банки, които рискуват, тъй като знаят че банковия контрол на Българска народна банка е блокиран.

Създава се особено сдружение „ Сигда “, което да придобие Топлоелектрическа централа „ Варна “, като размерът на уставния капитал от 5 хиляди лв.. Напомням, в ООД това е размера на отговорност на съдружниците – което отбелязва размера на риска, който банките би трябвало да поемат. Тези банки постоянно попадат в ликвидни рецесии, само че за това постоянно се намесва страната с инжекции на средства.

По данни от финансовия доклад на ЧЕЗ в Прага – получената сума по договорката за Топлоелектрическа централа Варна е 48 милиона евро, като по сметките Топлоелектрическа централа Варна е разполагала с повече от 20 милиона евро в кеш. Теоретично банките не би трябвало да се тормозят, тъй като това са мощни подценени активи, които елементарно могат да възвръщат цената си, само че към датата на решението за разпределяне на заема обезпеченията по никакъв метод не са могли да покрият неговата стойност. И по какъв начин са „ управлявали “ кредитния риск – с по-високата от пазарната рента от 7,5 %? Това минава единствено в случай че сте сигурни че банковият контрол е под надзор. Съгласете се, даже и най-високата рента не може да покрие риска от дефолт по заем, когато обезпеченията липсват или куцат. Не инцидентно в цялата сага се появява един парцел, който също толкоз инцидентно принадлежи на един олигарх в съседство. Напомням – това са непроизвеждащи, т.е. „ мъртви “ активи.

Ето ви корупция на равнище банка и на равнище надзорни органи, както и на равнище ДАНС и финансово разузнаване, защото договорката не може да се осъществя единствено с заеми. Трябват и други, „ лични “ средства. Но всички държавни институции заедно и проведено си затварят очите и гледат настрана. Никой не търси генезис, не гледа за пране на пари и така нататък

Цялата система за отбрана и контрол на страната е блокирана, а това го могат единствено трима души в страната – Доган, Пеевски и Борисов.

След това идва времето за позволение от регулаторните органи, тъй като става въпрос за централизация и за необикновен бранш – енергетиката.

Комисия за защита на конкуренцията реагира извънредно пъргаво и повратливо. За договорка с активи, които са добити за 96 милиона лв., „ мъдрото управление “ на Комисия за защита на конкуренцията взема решение да не се произнася, тъй като оборотите на всички участници в концентрацията не надвишават 25 милиона лв., а оборотът на обекта на придобиване не надвишава 3 милиона лв. за миналата (2016) финансова година!? Ако не сте разбрали – Комисията счита, че това е дребна договорка, без резултат върху конкуренцията. Мнението на Комисия за защита на конкуренцията е, че договорката може да се подписа без отсрочване. Пародия на „ самостоятелен “ орган.

КЕВР също ще реши бързо и оправдано да издаде лиценз за търговия на Топлоелектрическа централа „ Варна “, като утвърди и бизнесплана на централата до 2022 година. Без забележки с цялостно единогласие.

След сключването на договорката се правят две основни интервенции – първата е големия кеш в компанията, над 40 милиона лв., да бъде неотложно раздаден, с цел да се погасят заемите за закупуването и от новите „ акционери “ или погасят задължения към банката и други кредитори. Въпреки цялата „ талантливост “ на схемата липсва доста значим детайл – сигурни и незабавни доходи. И решението идва със студения запас.

За задачата проведената планова група първо сменя управлението на ЕСО, тъй като систематичния оператор няма никаква причина да си затваря очите и прави дарове на който и да било. Преди това околните до Доган и Пеевски шефове от борда на Топлоелектрическа централа „ Марица – Изток -2 “, измежду които се откроява Илко Желязков, осъществят непринуден отвод от леден запас, с което жестоко накърняват ползите на сдружението и на акционера – страната. Да се лишиш от сигурни доходи, когато си в изключително тежка финансова обстановка, е чиста проба самоубийство. Загубите на централата към този момент надминават 200 милиона лв., само че всички отклоняват виновността за срутва на компанията върху казуса с цената на излъчванията, които централата би трябвало да закупува. Ето ви композиция от два фактора – първият е отвод от рационализация, който внезапно покачва разноските по излъчвания, отвод от доходи от студения запас и …. Топлоелектрическа централа „ Марица Изток-2 “, която има централно значение за балансиране на енергийната ни система, е „ на въжетата “. За да закърпят някак ситуацията, спретнаха една работна група, с цел да избавя медийно бездействието на властимащите. След дъжд качулка.

Традиционната класика на олигархията през прехода: с цел да се роди нов олигарх – Доган, би трябвало да загине държавно дружество – Топлоелектрическа централа „ Марица Изток-2 “.

Следва рутинна история със стремително организиран търг на ЕСО за нов леден запас – период от три дни!? и Топлоелектрическа централа Варна има обезпечени милиони доходи, без даже да се постанова да работи и да влага. Не съм сигурен, дали ЕСО са търсили доказателства за задоволителен ресурс от качествени въглища, тъй като постоянно могат да минат с контракт за бъдеща доставка на природен газ като аварийно гориво. Важното е приходите да текат, а вероятността от включване на студения запас е минимална – има доста превишение на мощности над потреблението.

Това е късата предистория, икономисвам числа и данни, с цел да дам общата картина.

Новото и значимото е да си отговорим на въпроса за какво Доган реши в този момент да излезе от сянка.

Както тази, по този начин и сходни покупко-продажби, които се готвят сега, приказват че настава значим стадий в преструктуриране на собствеността у нас. Настъпва стадий на легитимация на политическата олигархия и подготовката й да излезе на повърхността. Мина стадият на държането на пари в офшорни сметки, пък след Лондон и Залива, към този момент по никакъв начин не е несъмнено, че парите няма да бъдат разкрити и иззети. Нали „ незаконните “ ни олигарси наблюдават каква е ориста на побратимите им – съветските олигарси.

На пръв взор ходът на Доган е безмислен, защото позициите му и властта наподобява постоянна. Затова и арогантността в сходна постъпка бие всевъзможни върхове на прехода. Доган има вяра, че народът е толкоз анестизиран, че реакция няма да последва. Но това е единствено настоящо положение на фона на набъбващо неодобрение. И Доган взема решение да работи оптимално бързо.

Истината е, че той нито е безконечен, нито е всевластен. Пеевски съумя към този момент да трансформира властта си в персонално благосъстояние, а патронът му Доган се постановяваше да се крие. Отношенията сред двамата не са повече сред началник и зависещ. За това евентуално егото на пенсионната възраст на владетелят на сараите са комбинирали деяние, с цел да произведат това изплуване на повърхността.

Друга причина, която сигурно попада в листата с претекстовете е, че подмолната власт изпитва безпокойствие за бъдещите си позиции. Разследванията, които предстоят против топ български политици в Съединени американски щати и в Европейски Съюз, ще свият пространството за маневри на локалните политически олигарси. Нещо повече, Цацаров не може повече да ги покрива, тъй като би трябвало да рапортува в битката с корупцията. Ветко и Миньо са единствено началото. Битката за преразпределението на властта е неизбежна и преди прокуратурата да удари „ непознатите “, олигарси би трябвало да обезпечи подслон на „ своите “. Не инцидентно първата работа на КПКОНПИ бе да даде индулгенция на Делян Пеевски.

Със сигурност един от претекстовете на Доган да излезе на ярко е нуждата от легитимация на благосъстояние, което може да се наследи. Все отново не е първа младост.

Всуе се морят – рано или късно тези покупко-продажби ще бъдат атакувани, в това число от Национална агенция за приходите – тъй като игрите със цената на активите, покупка на активи за стотици милиони, против хиляди лв. е гротескна интервенция. Може да се търси умишлено изпитание за неплащане на налози.

Вярвайте – в никакъв случай не е късно да се разнищи договорка и подреди схемата на евентуалните финансови и данъчни закононарушения.

Излизането на Доган и Пеевски на ярко значи единствено едно – двамата имат вяра, че повече Борисов не им е необходим и му оферират да направи същото – да излезе на ярко като легитимира благосъстоянието си. Но до момента в който те са в сянка, Борисов е под прожекторите и това упражнение за него е самоубийствено.

Другият извод е, че Доган и Пеевски се нареждат намерено в енергетиката като сътрудници на Газпром. Известно е, че към този момент водят договаряния за директни доставки и вложения в Топлоелектрическа централа „ Варна “. А това означа, че Булгаргаз ще потъне. В скоро време.

Преходът приключва – който грабил, грабил.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР