Автор: FRANCE 245 юли 2024 г.Мисля, че само военноначалниците разбират

...
Автор: FRANCE 245 юли 2024 г.Мисля, че само военноначалниците разбират
Коментари Харесай

Ами Аялон, бивш шеф на Шин Бет: Докато Нетаняху е премиер, няма да има мир. Дори да убием всички активисти на Хамас, още утре две деца могат да вземат нож и да убият израелец

Автор: FRANCE 24

5 юли 2024 година

Мисля, че единствено военноначалниците схващат доста добре границите на военната мощ, те го схващат доста по-добре от политиците и евентуално по-добре от дипломатите. Нашите генерали схващат, че сме унищожили военния потенциал на “Хамас ”, че завладяхме Хан Юнис за трети път, Нусейрат за повторно и че даже да убием всички деятели на “Хамас ” и всичките им ръководители, даже да разрушим всичките им командни центрове и военните им инфраструктури, още на идващия ден две деца могат да вземат нож и да се опитат да убият израелец. Следователно няма военно решение в тази война! Нашите военноначалници го споделят всеки ден, само че политическите ни ръководители не го одобряват, споделя Ами Аялон, някогашен началник на израелското вътрешно разузнаване пред FRANCE 24.

 

 

- Добър вечер и добре пристигнали в предаването “Лице в лице ” (Tête-à-Tête) на France 24. Нашият посетител довечера е Ами Аялон, някогашен началник на Шин Бет, израелското вътрешно разузнаване. Той е бил също шеф на израелските Военноморски сили. Включваме го от Северен Израел. Много благодаря, господин Аялон!

- Благодаря ви за поканата!

- Войната в Газа продължава към този момент девет месеца. Един елементарен, само че решителен въпроса: смятате ли, че израелският министър председател Бенямин Нетаняху в действителност желае да приключи тази война?

- За да бъда изцяло почтен, нямам никаква визия. Знаете ли, в моето семейство по-скоро жена ми схваща от логика на психиката, аз не знам какво мисли той. Но когато чувам неговите изказвания, когато дава обещание уверено военно проваляне на “Хамас ”, знам, че Нетаняху е доста предвидлив и доста образован човек, само че не мисля, че желае да постави завършек на войната, тъй като той доста добре знае, че в борбата против тероризма няма военно решение и единственият метод да бъде надвит “Хамас ” е да се сътвори друга действителност, т.е. да се мине през дипломацията, а той няма подобен метод и, с цел да ви отговоря, нямам никаква визия какво желае в действителност.

- Говорителят на израелската войска неотдавна съобщи, че да се споделя на израелците, че “Хамас ” ще бъде погубен, е мятане на прахуляк в очите. Какво ви приказва това за възприятията на хората в израелския боен уред и в апарата за сигурност?

- Мисля, че става дума за международен феномен. Трябва добре да се разбере, че войните, които водим през ХХI век, са изцяло разнообразни от тези, които водехме през ХIХ и ХХ век. Във войните, които водим през днешния ден, няма военни решения. Видяхме го в Афганистан, видяхме го в Ирак, видяхме го в няколко района на Африка, а в Израел го виждаме всеки ден - на Западния бряг на река Йордан, в Ливан, а през днешния ден в Газа. Това, което съобщи нашият представител, е тъкмо това, което споделят всички военноначалници в Съединени американски щати, Европа, в това число в Израел. И знаете ли, това е необичайно. Мисля, че единствено военноначалниците схващат доста добре границите на военната мощ, те го схващат доста по-добре от политиците и евентуално по-добре от дипломатите. Нашите генерали схващат, че сме унищожили военния потенциал на “Хамас ”, че завладяхме Хан Юнис за трети път, Нусейрат за повторно и че даже да убием всички деятели на “Хамас ” и всичките им ръководители, даже да разрушим всичките им командни центрове и военните им инфраструктури, още на идващия ден две деца могат да вземат нож и да се опитат да убият израелец. Следователно няма военно решение в тази война! Нашите военноначалници го споделят всеки ден, само че политическте ни ръководители не го одобряват.

- Смятате ли, че по някакъв метод “Хамас ” към този момент завоюва тази война, поставяйки палестинския въпрос в центъра на международното внимание?

- Както споделих към този момент и държа да го повторя, единственият метод да бъде надвит “Хамас ” е да представим по-добра действителност, по-добра концепция. Тази по-добра концепция е по-добър политически небосвод за израелците и палестинците. Знаете ли, множеството палестинци не са членове на “Хамас ”, те не имат вяра в концепцията за шариата като конституция. Те не желаят в бъдещата Палестина “Хамас ” да бъде на власт, тъй като “Хамас ” е доста интегристко коренно религиозно придвижване и “Хамас ” желае шариатът да бъде конституция. Повечето палестинци не са на това мнение. Днес те поддържат “Хамас ”, само че единствено тъй като “Хамас ” се бори за тяхната независимост. Докато не създадем друг небосвод с разнообразни политически вероятности за двата народа, а точно решение с две страни, “Хамас ” ще се радва на поддръжка и в някакъв смисъл ще печели тази война.

- Чуваме мнозина да споделят в Израел, че няма проект за деня по-късно в Газа. Чухме го от министъра на защитата Галант. Мислите ли, че в действителност това е по този начин, че няма безусловно никакъв проект за деня след войната, или че има подобен, само че не се приказва за него?

- Не, няма никакъв проект за следвоенния интервал. Казвам го още от втория ден, от 8 или 9 октомври 2023 година И това е необикновено. Сигурен съм, че няма проект, тъй като знам, че кабинетът реши да не приказва, да не дискутира, да не взема решение за деня по-късно, тъй като сега, в който стартират, обединението ще рухне. Това е явно. Очевидно е, че не желаеме да останем в Газа. Знаете ли, 75% от израелците през днешния ден считат, че тази война би трябвало да спре неотложно. Тя в никакъв случай не трябваше да се случва. Тя би трябвало да спре, когато всички заложници бъдат върнати и ние освободим всички палестински пандизчии от нашите затвори. Ние, несъмнено, желаеме да забележим политически развой, който да докара до районна коалиция, която да сътвори същинска сигурност, когато би трябвало да се надигнем против Иран. Това желаят 75% от израелците, само че за жалост, не това се случва през днешния ден.

- Г-н Аялон, нямате ли чувството, че говорите, без никой да ви чува в Израел в този миг? Когато казвате “аз съм за решение с две страни ”, не мислите ли, че с това, което се случи на 7 октомври, няма никакъв късмет болшинството от израелците да одобряват това решение?

- Не съм напълно склонен. Признавам, че израелците ненавиждат концепцията за две страни. Но, в последна сметка, когато погледнем социологическите изследвания, виждаме това изследване отпреди три седмици, съгласно което 65%от израелците желаят войната да завърши и да се сътвори районна система за сигурност - със саудитците, европейците, несъмнено, американците, египтяните, йорданците и така нататък Всички ние разбираме, че с цел да бъде реализирано това, би трябвало да стартира развой, който да конкретизира решението с две страни. Знаем, че ще бъде мъчно,  знаем, че ще бъде доста дълъг развой, евентуално ще отнеме години, ще бъде еволюционен развой. Но надълбоко в сърцето си разбираме, че това е единственият метод да подсигуряваме сигурността. Все повече израелци схващат през днешния ден, че това ще ни донесе освен сигурност, тъй като ние разбираме, че в случай че направляваме, в случай че завладеем цялата палестинска територия, ние няма да бъдем болшинство в нашата страна!

- Г-н Аялон, чухме, четохме за допустимо принуждение, даже закононарушения, осъществени от израелци против цивилни палестинци, филантропични служащи, публицисти и така нататък, даже за мъчения в лагер за задържане в пустинята Негев. Вие сте служили дълго време под израелско знаме. Шокиран ли сте? Изненадан ли сте или смятате, че в действителност има проблем вътре в израелската войска и службите за сигурност?

- Това е доста внимателен въпрос. Постоянно си напомням, макар че напуснах армията преди тридесет години, а Шин Бет пред двадесет и пет години, че по време на война се правят жестокости и повече от един път сме превишавали пълномощията си. Виждали сме го във всички войни в историята, това е самата същина на войната. Видяхме го в Афганистан, Ирак и, несъмнено, в нашите лични войни. Ужасен съм, когато го слушам, само че не съм сюрпризиран. Всичко, което мога да кажа, е, че в нашия случай всеки случай, всяко събитие ще бъде обект на следствие и се надявам, че в случай че установим, в случай че открием, че в действителност се е случило такова нещо, виновниците ще бъдат изправени пред правораздаването.

- Ами Аялон, явно има доста опасения от война с “Хизбула ”, т.е. с Ливан. Някои в Израел считат, че “Хамас ” не е екзистенциална опасност за страната, само че може би “Хизбула ” е такава. Опасявате ли се от война?

- Споделям паниките от война с “Хизбула ”, само че това не е екзистенциална опасност. За екзистенциална опасност може да се приказва, единствено когато е застрашено съществуването на страната. Такава опасност съставлява Иран, само че “Хизбула ” не съставлява екзистенциална опасност. Това ще бъде доста сложна война, доста израелци ще загинат, мисля, че още повече ливанци ще загинат и мисля, че би трябвало да създадем всичко, с цел да я избегнем. Пак споделям, че с цел да я избегнем, би трябвало да спрем войната в Газа, да понижим загубите. Ние печелим всички борби в Газа, само че би трябвало да разберем, че в случай че не използваме дипломацията и политическия развой, няма да спечелим успеха в тази война. Израелците го схващат през днешния ден. Чух нашият министър на защитата, който добре познавам, той беше под мое командване във военноморските сили, да споделя, че би трябвало да създадем всичко по силите си, с цел да избегнем война с Ливан. Надявам се, че той схваща, че с цел да стане това, би трябвало да прекратим войната в Газа.

- Последен въпрос: смятате ли, че Бенямин Нетаняху би трябвало да си тръгне, с цел да има мир?

- Възможно най-бързо! Докато той е министър председател, няма да имаме мир, няма да имаме сигурност и с всеки минал ден ще губим демокрацията си. И мисля, че 80% от израелците го схващат през днешния ден. Повечето хора, които са дали своят вот за него, през днешния ден желаят той да си тръгне. Той би трябвало да си тръгне неотложно.

- Ами Аялон, благодаря ви доста, че отговорихте на въпроните на FRANCE 24 от Северен Израел, а на вас благодаря, че гледахте нашето предаване!

Превод от френски: Галя Дачкова

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР