Автор: Евгени Генов за ГласовеДясната ръка на отиващия си военен

...
Автор: Евгени Генов за ГласовеДясната ръка на отиващия си военен
Коментари Харесай

МО раздава детски шоколадчета „България 20 г. в НАТО“, а нови изтребители F-16 все още няма

Автор: Евгени Генов за " Гласове "

Дясната ръка на отиващия си боен министър Тодор Тагарев - някогашният Българска комунистическа партия кадър, пенсионираният полковник Владимир Миленски, началник на Информационния център (ИЦ) на МО, се е развихрил. 20-годишнината от участието ни в НАТО му пристигна дюшеш. Още една прелестна опция, с цел да разгърне „ гений “ в името на „ сакралната “ дата. Освен че провежда кръгли маси, конференции и полемики, медийният гуру на Тагарев се е въодушевил и поръчал стотици дребни детски шоколадчета с лого „ 20 година България в НАТО. Защото сме по-силни дружно “. Гениално! Този кич е заслужен за Гинес. Дори праволинейните комунисти и ЗКПЧ-та от Варшавския контракт (заместник-командири по политическата част) биха завидели на сходно нововъведение.Как на никой до момента не му пристигна мислено тази концепция, само че добре че Господ прати на военното ведомство подобен скъп кадър като ексдругаря Миленски. Войската го е закъсала крепко в доста връзки (посочени са в отчета за положението на защитата за 2023 година, признат от държавното управление и импортиран в парламента), само че дясната ръка на Тагарев е оптимист като френската кралица Мария Антоанета, която бе споделила „ Като няма самун, да ядат пасти “. Така де, войската още няма нови изтребители F-16, блок 70, само че за сметка на това на публичните упования се подмятат шоколадчета. Нещо като залъгалки. Навремето с сходен на ниска цена метод са колонизирали индианските племена в Северна и Южна Америка – раздавали им герданчета, мъниста и гривнички.

А отвън сарказма, ето и сериозен размисъл върху казуса. В последната обява на „ Гласове “ за 20-годишнината от приемането ни в пакта стана дума, че Българската войска бе принудена под напън да унищожи най-страшното оръжие, което притежаваше – оперативно-тактическите ракети „ Скъд “ и SS-23. Ракети, от които трепереха всички. Ние  ги купихме от някогашния Съюз на съветските социалистически републики за 1 милиарда преводни рубли. Тогава  съотношението рубла/лев бе 1:1. Безсмислено е да наблягам, че това бяха държавни, национални, наши пари.След като ликвидирахме ракетите, бе издигнат въпросът  няма ли да получим някакви обезщетения. Бившият шеф на Генщаба по това време ген. Михо Михов разгласи, че ще желаяме да бъдем обезвъзмездени със западни реактивни системи за залпов огън MLRS,които имат съвсем 10 пъти по-голяма далекобойност от сегашните остарели съветски системи „ Град “ на въоръжение в армията ни, които бият единствено на 21 км. Другият вид бе  да получим от Запада ескадрила нови бойни самолети, в случай че не се неистина, ставаше дума за F-16. Доколкото ми е известно, имало е сондажи за такива претенции. Познайте, айде да не е от първия, а от втория път, какъв е бил отговорът?

И внезапно някой си Миленски ни предлага шоколадчета. Което е доста обидно. Поинтересувах се по какъв начин и за какво е станало това, само че от ИЦ всички мълчат. Разбирам,  хората си пазят хляба, тъй като режимът на Тагарев не прости. Но по пътя на логиката си мисля друго. Тези шоколадчета ще би трябвало да са предопределени за деца, зрял човек няма по какъв начин да го прилъжеш с такава дивотия. Струва ми се, че починът може да мине под следния слоган: „ Лапни шоколадче, стани натовче. “

Така преди време са приемали малчуганите за чавдарчета и пионерчета, като авариен отряд на Българска комунистическа партия. Но тогава най-малко ги учеха да наизустяват стихотворения, караха ги да четат. А в този момент – шоколадчета. Сетих се и друго. От пакта въпреки всичко би трябвало да ни почерпят,тъй като някогашни партийци, червени пропагандисти с опит, им вършат акцията за юбилея. Защото фрагментите на Българска комунистическа партия са дялан камък. Стават за всичко. Ексдругарят Владимир Миленски преди време с ленински жар в очите е пропагандирал за Варшавския контракт. Сега с евроатлантически порив, изписан на челото му, ни сочи пътя към НАТО. На такива типажи единствено им сложи задача -веднага, от придвижване, сменят политическия цвят и моралните полезности. Това не е проблем за тях. Стига да им замирише на власт и те да я употребяват.

Владимир Миленски, началник на Информационния център (ИЦ) на МО

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР