Автор Андре Беркоф, радио Сюд, 20 юни 2022 г.- Петролното

...
Автор Андре Беркоф, радио Сюд, 20 юни 2022 г.- Петролното
Коментари Харесай

Шарл Гав: Ембаргото върху руския петрол ще вкара Европа в невъобразима рецесия

Автор Андре Беркоф, радио " Сюд ", 20 юни 2022 година

- Петролното ембарго ще засегне бедните хора, а не тези, които, са отпред, тъй като президентският аероплан ще продължи да лети, само че елементарният човек няма да може да отиде с колата си да види своята майка, която е с Алхцаймер и е на 50 км, тъй като е доста скъпо. Искат да спрят цялата търговия с руснаците. Добре. Но това има голяма цена. И виждате, че Китай, Бразилия, Индия споделят: “Ако нямате нищо срещу, момчета, ние ще продължим да търгуваме с Русия”. Тоест има разделяне на света сред света на woke ( “будните”), ние, и света на хората, които ръководят в полза на своите страни.

- Искам да кажа на хората, е, че американският ред, който стартира през 1945 година, се срутва на всички места. И тук би трябвало да направя една дребна забележка, малко анекдотична, само че която може би ще заинтригува вашите слушатели, а тя е, че когато заспите през 1788 година и се разсъните през 1820 година, не разбирате нищо - светът се е трансформирал. Заспивате през 1889 година, събуждате се през 1920 година и не разбирате нищо - светът се е трансформирал. Заспивате през 1989 година и се събуждате през 2020 година и не разбирате нищо - към този момент няма Съветски съюз, Китай е първата страна в света и така нататък Това, което се пробвам да кажа, е, че продължителността на живота на човешките институции е почти 70 години и по-късно те изчезват, тъй като са прекомерно тромави и така нататък Така че би трябвало да осъзнаем, че се намираме в действителност в революционен интервал, в който институциите на Европа могат да изчезнат.

- Шарл Гав, президент на “L'institut des Libertés”, икономист. С него ще беседваме за това дали Европа ще се окаже пред валутен провал, тъй като се случват някои неща на интернационалните пазари. Добър ден, Шарл Гав! Да поговорим за това, което става в света от четири месеца насам, когато Русия нахлу в Украйна. Къде сме през днешния ден? И изключително с огромните маневри сред Русия, Китай, Индия, Съединени американски щати, дедоларизацията на света, за която се приказва, прегрупирането с рублата, рупията, юана, какво става, Шарл Гав?

- Колко часа имате?

- Колкото желаете! (смях) Имаме цялостен час.

- Ще стартира с нещо доста просто, с цел да обясня какво се случва. Знаете, че стопанската система е трансформирана сила. Вземате сила, добавяте малко труд, получавате артикули и печелите пари с това. Не може да има стопанска система без сила.

- Говорите за сила във физическия смисъл на думата?

- Във физическия смисъл на думата, за цялата сила. В началото са въглищата, газът, електричеството, само че това е същото нещо. Енергията има доста любопитен цикъл. Икономическият цикъл, който познавате, е три-четири години развиване, една година криза. Енергията има по-скоро цикъл от 25-30 години.

- Дългосрочен.

- Дългосрочен. Тоест вие вършиме обилни разноски за изследвания и развиване, копаете кладенци, изграждате нуклеарни централи и нормално произвеждате доста. Така че в продължение на 10-15-20 години силата е евтина, а превръщането на евтината сила в доходоносен артикул е елементарно.

- Търсенето и предлагането.

- Да, търсене и предложение. А когато има доста предложение, цената на силата пада, остава ниска, всичко върви добре. И защото никой не печели пари от сила, тъй като цената е ниска, хората стопират да вършат изследвания и след 20-25 години започваме да изпитваме дефицит на сила и в този миг цената на силата скача трикратно, четирикратно и се оказваме в енергийна фаза като тази през 70-те години. Имаше опашки…

- Абсолютно. Прословутата война в Близкия Изток, ОПЕК, която увеличи четирикратно цените.

- И в този миг има проблем. Защото би трябвало да произвеждаме сила, само че би трябвало да изчакаме 10 години, до момента в който тя бъде разполагаем, тъй че пред нас има 10 сложни години. Преди две-три години писах за това, че ще влезем в енергийна рецесия, беше нужна междинна просветеност, с цел да се разбере. Така че се надявам, че нашите ръководещи са били наясно.

- Какво се случи през днешния ден и какво породи всичко това?

- Русия нахлу в Украйна. Добре, Русия нахлу в Украйна. И в този миг Европа и Съединени американски щати, обзети от огромна нравственост, взеха решение, че това е доста неприятно. Добре, това е доста неприятно. Но също така, те взеха решение, че повече няма да купуват нефт. Но не знаеха ли, че сме в интервал, в който по този начин или другояче има дефицит?

- Именно, те не помислиха за дефицита, който се задава.

- Който към този момент беше почнал. Цените към този момент бяха почнали да се покачват. Единственият, който направи инвестици в тези изкопаеми горива, беше Русия, тъй като това е тяхната…

- Защото това е тяхната основа, тяхното ДНК.

- Да, и също така вижте мащаба. Това е най-голямата страна в света, тя е голяма, могат да копаят кладенци на всички места. Така че в този миг спряхме да внасяме и казахме: “Ще го купуваме от други”. Но няма други! И откакто няма други, какво ще вършим? Вероятно Русия ще продава нефт на Индия, която ще ни го рафинира…

- Точно това се случва към този момент.

- И която ще ни го препродава на тройна цена. И също така сме подписали контракти с Русия, които бяха в евро, тъй че плащахме нашия нефт в евро, печатахме красиви дребни хартийки и ги изпращахме в Русия, а тези положителни хора бяха по този начин общителни да вземат част от тези евра и да купуват нашите държавни облигации. Донякъде това е огромна загадка, само че ние не плащахме нашия нефт - давахме им подправени пари и с тези подправени пари те купуваха нашите подправени облигации, това е.

- От позиция на силата и от позиция на валутата, през днешния ден в света бяха обърнати неприкосновени маси.

- Много неща могат да се случат. Сега ще би трябвало да купуваме нашата сила по-скъпо, само че едно от следствията от това повишение на цените на силата, е, че инфлацията потегли нагоре. Мисля, че междинната инфлация за европейските страни в еврозоната е 8%.

- В Съединени американски щати какъв брой е?

- 8%. Но мисля, че в една от балтийските страни е 22%. Това значи, че паричната политика, създадена в предишното, е била прекомерно хлабава. Както споделяше Жак Рюеф, инфлацията значи да субсидираш с пари, които не съществуват, разноски, които не носят нищо.

- По отношение на какво беше прекомерно хлабава?

- Например, плащаха на хората да не работят по време на Ковид в продължение на една година. Издадоха облигационни бумаги, които бяха закупени от Централната банка. Печатаха пари като луди, тъй че през днешния ден цената на валутата понижава. Хората не схващат, само че инфлацията не е повишаване на цените, а спад на цената на парите, тъй като напечатахме прекалено много. Трябва да проумеем, че държавните управления желаят да понижат цената на валутата, тъй като без това няма да могат да заплащат задълженията си. Така че това не е повишение на цените, а банкнотите в джоба ви губят цената си.

- Само че хората виждат покачването на цените, когато отидат да пазарят в магазина.

- Те го виждат, само че това не е покачване на цените. Например, в случай че мерите цените в злато, няма покачване на цените, единствено цената на банкнотата в джоба ви понижава, тъй като държавното управление е направило по този начин, че да понижава. Защото това му разрешава да заплаща по-малко на държавните чиновници, да изплаща дълга, т.е. това е доброволна маневра на държавните управления за основаване на обедняване на хората.

Повишаване на цените стартира и в Съединени американски щати, знаете, че през ноември там ще има избори и демократите не потеглят добре. И защото демократите значително са виновни за повишението на инфлацията в Съединени американски щати в този миг, ще би трябвало да се покачат лихвените проценти. Защото не може да се борите против инфлацията, в случай че не вдигнете лихвените проценти. Трябва да дадете причина на хората да държат парите си кеш, без да ги харчат. Днес, да вземем за пример, действителните лихвени проценти в Германия, приспаднати от инфлацията, са минус 8. Тоест, това, което би трябвало да извършите, е да ги накарате да купуват допустимо най-бързо. Така че лихвените проценти ще се покачат. Но в случай че се покачат лихвените проценти върху $, не можем да останем с 0 лихвени проценти върху еврото…

- Защото еврото ще спадне още повече.

- Следователно би трябвало да се покачат лихвените проценти в Европа. Но тук има дребен проблем. А той е, че в случай че повишите лихвените проценти в страни като Италия, Франция, Испания, те имат подобен дълг поради паричните и бюджетни нелепости, които направиха от 10 години насам, че цялото увеличение на основаното благосъстояние ще отиде за заплащането на дълга.

- Искате да кажете, че Италия може да се срине стопански?

- Тя може да се срине стопански, това е доста просто. Да вземем за образец Франция, днешното равнище на дълга. Ако лихвените проценти върху цялата цялост са…

- Те са 120% от Брутният вътрешен продукт.

- Ако бяха 8%, в случай че след седем години останат 8%, всички данъчни доходи ще обслужват дълга, към този момент няма да има нищо за хората, за опазването на здравето, за защитата, за образованието, за полицията. Следователно има проблем. Ще би трябвало да се реже. Но неприятното е, че Италия реже от двадесет години и в един миг италианците ще си кажат: “За какво ни е еврото?”. Но в случай че те изоставен еврото, съгласно договорите, които са подписали, това значи да изоставен Европа, да излязат от Европа като англичаните. А това рискува да повлече Унгария, цяла серия от страни, които се питат какво вършат там.

Какво ни чака в този момент? Бях написал една книга, която се споделя “Лъвове, водени от магарета” (Des lions menés par des ânes, 2003., предговорът е от Милтън Фридман - б. пр.), в която обяснявах, че еврото ще унищожи Европа, това беше през 2002-2003 година През 2012 година еврото трябваше да скочи.

- Защо през 2012 година?

- Защото имаше огромна гръцка рецесия, рецесия с Италия и така нататък и господин Драги, който по това време беше шеф на Европейската централна банка, сподели: “Ще направя всичко належащо, с цел да оцелее еврото”. Какво означаваше “всичко необходимо”? Това означаваше да сведе лихвените проценти до нула, с цел да не заплаща Италия цената на своя дълг. Но в това време това разори всички немски рентиери, всички немски пенсионни фондове и така нататък Сега те са разорени, това е реалност. Но в случай че в този момент лихвените проценти не се покачат, ще се върнем към предходния проблем.

- Ще се върнем в 2012 година

- Ще се върнем в 2012 година, само че към този момент не може да се понижават лихвените проценти, тъй като има инфлация, а по това време нямаше. За първи път от основаването на еврото има основна разлика сред това, което желае Германия - да спре инфлацията, т.е. да се вдигнат лихвените проценти, и това, от което има потребност Италия - нулеви лихвени проценти. Не можем да имаме и двете по едно и също време. Едното от двете ще надделее. Следователно назрява огромна рецесия сред тези, които желаят да се поддържа цената на валутата, и тези, които желаят да я понижат, в противоположен случай Италия ще се пръсне. За първи път има противоположни ползи. Всеки път, когато има рецесия от 20 година насам, това, което вършат, е да понижават лихвените проценти и това позволяваше на Италия да оцелява.

- Интересното е, въпреки че не това е тематиката, че Германия съживява въглищата.

- Очевидно, тъй като нямат сила.

- Но това не е необикновено - ще замърсяват като луди, до момента в който ръководят немските еколози?

- Това е гротескното. Знаете ли, забавното е, че когато германците горят въглища и вятърът идва от североизток, Париж е цялостен с въглищен прахуляк, тъй като той идва с вятъра. И какво прави госпожа Идалго (кметът на Париж - б. пр.)? Тя лимитира трафика, макар че горят въглища на 1000 км отсам. Те в действителност ни вземат за простаци! През целия си живот съм работил за хора като Реймон Арон, които съм съветвал, които разсъждаваха разумно. А през днешния ден, от пет-десет години, нашите общества минаха от разумни към магични общества. Тоест, хората споделят: “Това, което вършиме, е неприятно, не одобрявам това, което правите”…

- И даже и да е рационално не се прави.

- Например, те стопираха целия импорт на нефт. А това ще вкара Европа в невъобразима криза.

- Ембаргото върху съветския нефт.

- И ще бъдат наранени бедните хора, а не тези, които, са отпред, тъй като президентският аероплан ще продължи да лети, само че елементарният човек няма да може да отиде с колата си да види своята майка, която е с Алхцаймер и е на 50 км, тъй като е доста скъпо. Искат да спрят цялата търговия с руснаците. Добре. Но това има голяма цена. И виждате, че Китай, Бразилия, Индия споделят: “Ако нямате нищо срещу, момчета, ние ще продължим да търгуваме с Русия”. Тоест има разделяне на света сред света на woke ( “будните”), ние, и света на хората, които ръководят в полза на своите страни.

- Това е забавно, тъй като епохи наред Западът се смяташе за рационалния център на света. Казваше: “Правим това за всички вас”.

- Това е колониализмът. Знаете, че през 90-те години на ХХ век с Жюл Фери и така нататък трябваше да отидем да научим тези клети хора по какъв начин да живеят.

- Това беше Просвещението.

- Това беше Просвещението, трябваше да внесем просвещение и към момента сме носители на просвещение, само че на другите им е мъчно да ни имат вяра.

- Шарл Гав прави вълнуваща геополитическа, геостратегическа и геофинансова картина на света. Това, което скицирахте, е, че вървим към разделяне на света, което към този момент няма нищо общо с това, което е било преди, а е сред $ и еврото, Запада като цяло, и всички други.

- Това са не толкоз всички други, това е Китай.

- Главно Китай.

- Китай разбра по време на рецесията през 2008-2009 година, че би трябвало да се сътвори различна валутна система. Написах една книга на британски, която се споделя “Сблъсъкът на империите” (Clash of Empires), която хората могат да намерят в Amazon, с цел да обясня, че една империя в никакъв случай не се основава с непозната валута. Трябва да можете да плащате суровините с вашата валута, с цел да можете да ги преобразувате преференциално - прибирам се към концепцията, че силата е стопанска система. Така че те сътвориха нова централна банка, нов МВФ, нова Световна банка, петролен фючърсен пазар в юани в Шанхай, тъй че Съединени американски щати към този момент не знаят кой купува и кой продава нефт, защото е в юани, тъй като, когато е в долари, има информация. И също така, когато има прекалено много юани, тъй като сте продали доста нефт на Китай, Китай е подготвен да ви заплати част от този нефт в злато.

- Те са натрупали и злато.

- Те трупаха злато като луди. Леярни в Швейцария работят за Китай от петдесет години на цялостен работен ден. Купуват злато по целия свят, претопяват го и го изпращат там. Днес Китай основава различна валутна система. Така че от една страна има фиатна валутна система, т.е. валути, учредени на положителната воля на страните, само че ние знаем, че нашите страни не могат да заплащат задълженията си, и, въпреки това, валута, която ще се основава на нещо доста по-сигурно, да вземем за пример злато. Това значи, че вървим към делене на света на две и в случай че вървим към делене на света на две, не може да има свободни финансови транзакции сред тези две елементи. Тоест вървим към надзор на търговията, контрал на цените, надзор на капиталите, надзор на хората и така нататък От едната страна ще бъде китайския свят, а от другата страна - нашият свят.

- Ако добре съм схванал, руснаците ще бъдат част от китайския свят.

- Напълно. И също така Китай публично сподели предходната седмица посредством гласа на Си, че руснаците са техни съдружници. Защото цялата тази украинска история - няма да се връщам към нея - само че е доста елементарно да бъде спряна. Достатъчно е украинският президент да съобщи обществено, че никога няма да влязат в НАТО. Това беше единственото нещо, което желаеха руснаците.

- Е, желаеха и малко от Донбас и Одеса.

- Не, не! Искаха да признаят Крим, който прочее в никакъв случай не е бил украински. Виждайки бедствието, до което докара това, тези момчета трябваше да кажат, че в действителност американците ги тласнаха към войната. Мисля, че Монтескьо беше споделил, че постоянно би трябвало да осъждаме този, който води война, само че още повече оня, който прави войната неизбежна.

- Да, това е ясно. Мисля, че в случай че беше различен, а не Байдън, щеше да се оправи по различен метод.

- Щеще да успокои украинците.

- Знаем, че Саудитска Арабия през днешния ден продава нефт на Китай в юани.

- Тя го предложи и незабавно по-късно американската дипломация се задейства. Президентът на Съединени американски щати ще посети Саудитска Арабия, с цел да ѝ изясни какъв цвят са парите - те са зелени, не са червени и така нататък Не знам дали това още е по този начин, само че знам, че Индия купува своя нефт в рупии, защото петролната насила в интернационалната търговия беше голяма, тъй като те са огромен вносител.

- И го препродават на Европа с комисионна.

- Надявам се с облага. Искам да кажа на хората, е, че американският ред, който стартира през 1945 година, се срутва на всички места. И тук би трябвало да направя една дребна забележка, малко анекдотична, само че която може би ще заинтригува вашите слушатели, а тя е, че когато заспите през 1788 година и се разсъните през 1820 година, не разбирате нищо - светът се е трансформирал. Заспивате през 1889 година, събуждате се през 1920 година и не разбирате нищо - светът се е трансформирал. Заспивате през 1989 година и се събуждате през 2020 година и не разбирате нищо - към този момент няма Съветски съюз, Китай е първата страна в света и така нататък Това, което се пробвам да кажа, е, че продължителността на живота на човешките институции е почти 70 години и по-късно те изчезват, тъй като са прекомерно тромави и така нататък Така че би трябвало да осъзнаем, че се намираме в действителност в революционен интервал, в който институциите на Европа могат да изчезнат.

- Това е краят на империите.

- Напълно. Това подхожда на края на империите. Така че сме в този интервал и затова ще сменим валутата, ще сменим… В моята специалност, която е консултант на хора, които имат прекалено много пари, постоянно им споделям: може да купите две неща на пазарите - може да да купите контракт, т.е. облигация на френската страна, това е контракт, който сключвате с френската страна, която ще ви заплати в евро и т.н.; може да купите част от благосъстоятелност - ликвидна акция, както споделям постоянно. Е добре, пазаруването на контракти в света на институции, които ще рухнат, е малоумие. Трябва да купувате единствено дялове от благосъстоятелност.

- Имате поради акции на този, на този, на този…

- Вие сте били на двадесет години през 1900-1920 година, живели сте в Германия, която е претърпяла Втората международна война, желаете да си оправите пенсията. Какво вършиме? Купувате недвижима благосъстоятелност - тя е бомбардирана, нищо не остава. Купувате валута - тя изчезва два пъти поради облигациите.

- Говорите за Първата международна война.

- За Първата международна война. Купувате злато, само че се оказвате в нарушаване, тъй като това е неразрешено. Купувате от “Фарбен”, “Дойчебанк”, “Мерцедес” и след четиридесет години умерено се пенсионирате. Тоест, желая да кажа, че капитализмът има един превъзходен симптом, който ви разрешава да инвестирате във времето, а хората в бизнеса по принцип много по-умело от вас заобикалят компликациите в този вид интервали. Следователно това, което би трябвало да извършите, е да поемете риска на волатилността. Но знам, че всички хора, които през днешния ден получават пенсии във Франция, 70% от пенсиите са облигации на френската страна и това ще доминира.

- Особено хората с дребни пенсии, които се чудят по какъв начин ще се препитават.

- Това е извънредно. Вместо да пазят тези хора, форсират тяхното обедняване чрез инфлацията.

- Сякаш живеем в два свята - на аристокрацията и на третото съсловие.

- Имам възприятието, че аристокрацията, както вие я описвате, тези хора горе, в последна сметка са решили да закрепостят селяните към земята, да им попречат да стачкуват, да заловен самолета, тъй като има доста хора в Партенона, който ще посетят…

- Да ни пречат.

- Именно, да ни пречат.

- Думата имат слушателите. С нас е Шантал от Бастия. Добър ден, Шантал!

Шантал: - Добър ден, Андре! Очарована съм, че мога да беседвам с господин Шарл Гав! Искам да му благодаря, тъй като той в действителност ни ориентира, упътва, изяснява, защото стопанската система не е нещо явно. Така че желая да му благодаря за всичко, което прави. Това първо. Второто нещо, за мен войната в Украйна беше нужна на Съединени американски щати - мисля, че им трябваше огромен спор, тъй като са в икономическа рецесия и би трябвало да се потърсят пари другаде. Но въпросът, който желая да задам на господин Гав: сред двата тура на изборите господин Макрон сподели, че сме влезнали във военна стопанска система. Видях, че държавното управление в Испания е готово да конфискува всичко - спестяванията, да реквизира обществена, частна благосъстоятелност и така нататък при положение на финансова рецесия, на война. Мисля, че това изречение на Макрон за военната стопанска система ни приготвя за същото нещо. Така че, госпожи и господа спестители, мисля, че е време да офейкаме.

Шарл Гав: - Основата на нашата цивилизация, в частност на нашите политически системи, от Лок в края на ХVII век, който беше британски мъдрец, беше правото на благосъстоятелност, тъй като от момента, в който имате благосъстоятелност и сте богат, имате това, което американците назовават с “огромна елегантност” fuck your money, т.е. в случай че някой ви досажда, му казвате “прави каквото искаш, аз си отивам у дома на спокойствие”. И единственият метод да направиш хората плебеи е да им отнемеш собствеността. Трябва да си дадете сметка, че от години правото на благосъстоятелност постепенно се разрушава. Съветвам някои огромни финансови институции във Франция и им споделих преди четири-пет години да купуват китайски облигации - те се повишиха, до момента в който всички други облигации се намалиха - а те ми споделиха: “нямам право”. Тоест държавното управление си е присвоило правото да споделя на спестовните сдружения какво да вършат с парите си. Става дума за кражба на благосъстоятелност от тези хора и те ще бъдат задължени да купуват френски облигации, които няма да костват нищо. Истинският проблем, който имаме през днешния ден, е, че тази линия на цялост, кято е в преамбюла на френската конституция, за правото на благосъстоятелност - не може да има самостоятелна независимост, в случай че няма самостоятелна благосъстоятелност - най-хубавият метод да се нападна е войната, тъй като ви споделят: “вие сте непрокопсаник, тъй като не желаете да защитавате страната”.

- А това, което споделя Шантал за фразата на Еманюел Макрон за военната стопанска система и това, което става в Испания?

- Означава тъкмо това: ще ни вкарат във война, за могат да ни ограбят по-добре. Това ме плаши. Първо, те нямат никаква историческа просвета, нямат никаква философска просвета, никаква научна култура…

- Говорите за принцовете, които ни ръководят?

- За принцовете, които ни ръководят. А в миналото, когато Дьо Гол беше тук, хората, които заемаха техническите постове, бяха от Минния корпус и познаваха кръстосаното умножение. Днес това са финансови инспектори и хора от Института за политически науки и те не знаят по какъв начин се прави кръстосано умножение. Това, което се пробвам да кажа, е, че през днешния ден имаме хайлайф с интелектуална беднотия - нарекох го “инептокрация” (ineptocratie - некадърнокрация) - и ние сме в инептокрация.

- Обажда се Пиер. Добър ден, Пиер!

Пиер: - Добър ден, Андре, добър ден, Шарл Гав! Браво за това, което вършиме, което проследявам от дълго време! Въпросът ми, господин Гав, знаем накъде отиваме - знаем, че това ще се сгромоляса. Мисля, че би трябвало да стане бързо, колкото по-дълго е, толкоз повече ще страда френският народ. Надявам се да е по-бързо.

Шарл Гав: - Знаете какво споделят германците, които имат възприятие за комизъм, както знаем. Те имат една фраза, която доста ми харесва: по-добре ужасяващ край, в сравнение с смут до безкрайност. Никой не може да планува бъдещето. Ако можеше, социализмът щеше да продължи да съществува, щяха да знаят всичко, което не върви. Това, което се пробвам да кажа, е, че навлизаме в интервал, който ще бъде доста сложен. Когато попитали Оскър Уайлд по време на процеса му по какъв начин е банкрутирал, той споделил: " доста постепенно първоначално и доста бързо най-после ". На това се надявам - при този муден крах, това постепенно задушаване, от което всички страдаме, единственото нещо, което би трябвало да създадем, е да се отървем от тази ръководеща класа, би трябвало да сменим ръководещите.

- Трябва да сменим елита. Трябва да има хайлайф, само че би трябвало да бъде заменен.

- Това не е хайлайф, той се трансформира в аристокрация. Така че се надявам това да стане бързо, само че не знам, никой не знае. Това, което споделям е на хората, е, че би трябвало да се опитат да основат повече локални връзки към себе си.

- Да се върнат към локализма.

- Да се върнат към локализма, с цел да могат бързо да си оказват помощ един на различен. Когато бях млад, бях непосредствен с едно швейцарско семейство, едно от огромните исторически швейцарски фамилии, буржоа от Базел от ХII век. И си дадох сметка за нещо доста любопитно в Швейцария - към тези огромни фамилии имаше цяла серия от това, което римляните са наричали gens (група от семейства с роднинска връзка - б. пр.), т.е. хора, които в реалност не са зависели от семейството, само че когато имало проблем, се обръщали към този натурален водач, който е бил водач на gens и създавали общественост от няколко фамилии. Нямам отговор на вашия въпрос, само че във всеки случай близката взаимност би трябвало да се върне. Тъй като държавната взаимност рискува да се счупи, би трябвало да се върнем към близката взаимност.

- Винаги да мислим световно и да действаме локално, както споделяше Рене Дюбос.

- Така е. Напълно правилно.

- Обажда се Ги от Понто-Комбо. Добър ден, Ги!

Ги: - Добър ден на вашия посетител и на целия екип на радиото! Не хванах предаването от началото, само че чух за недвижимите парцели и може би съм останал с неправилна визия, само че мисля, че сюзерените, които ни ръководят, имат интерес да задлъжняваме оптимално и да ставаме притежатели на оптимален брой неща, с цел да бъдем с вързани ръце и крайници и да не можем повече да излизаме на улицата за каквото и да било.

- Да, правилно е, тъй като би трябвало да се изплащат.

Ги: - Защото би трябвало да се изплащат и заради това хората не стачкуват и “жълтите жилетки” бяха нещо кратковременно. Така мисля.

Шарл Гав: - Не е неверно това, което казвате. Не бива да се не помни, да вземем за пример, остарялата еврейска традиция много преди Христа. Тогава е съществувало опрощаване: на всеки 70 години отменяли всички задължения, тъй като един задлъжнял човек не е свободен. Аз персонално отказвах да имам задължения до 40-45-та си година. Имах доста малко, тъй като когато имам задължения, се усещам доста некомфортно.

Ги: - Така е, ние сме от остарялото потомство.

Шарл Гав: - Не, просто хората може би не схванаха по какъв начин стават плебеи. А човек става плебей посредством дълга. Познавам малко хора, които се забогатели, като са задлъжнели.

- Добре, Шарл Гав, само че по какъв начин да постъпят хората, които желаят да имат апартамент, дом, само че нямат пари, с цел да платят? Значи би трябвало да задлъжнеят и тук се връщаме към собствеността: от една страна, казвате, че човек би трябвало да бъде притежател, че това е нещо хубаво и това е така; само че въпреки това, нямам средства за това.

Шарл Гав: - В този миг би трябвало да се взема чартърен. Аз, да вземем за пример, когато взех решение да отпътува за Лондон през 80-те години, тъй като не желаех да пребивавам в страна, в която има министри комунисти, с жена ми имахме три деца, само че нямах нито стотинка и нищо не бях купил. Така че върнах ключовете от жилището, който бях наел, споделих “много благодаря” и на 14 септември бях в Лондон, децата ни бяха записани в гимназията. Дългът е метод да намалите своята независимост. Представете си, че намирате работа в Авиньон, след това я губите и намирате друга в Тулуза. Но в случай че сте купили нещо в Авиньон, сте заклещен.

- Може да го препродадете.

- Може да го препродадете, държавното управление ще вземе 10% налог.

- Всъщност човек постоянно би трябвало да избира сред независимост и сигурност.

- И този, който избира сигурността, няма да има нито сигурност, нито независимост.

- Бенджамин Франклин.

Ги: - Съгласен съм. Само един въпрос: какво мислите за всички тези хитреци, които ни ръководят?

Шарл Гав: - Не всичко е изгубено. Знаете ли, във Франция има нещо, което върви доста добре и което се назовава “съучастнически капитализъм”, т.е. в случай че сте другар с човек, който е приключил Националното учебно заведение по администрация (ENA), той ще ви дава хубави контракти, които се заплащат с взети в заем пари. Страната ще обеднява, само че той ще печели. Има три благоприятни условия през днешния ден, когато проучваме Франция: първата е, че сме ръководени от тъпаци, което е допустимо. Втората, която също е доста значима, е, че те имат прикрит дневен ред, който не разбираме - това, които ви приказват за Давос, за тези вълнуващи неща…

- За конспирационистки контракт.

- Казвам, че може би има някакъв ужасяващ скрит план, аз не мога да преценява. И третата е, че това са просто мръсници, които ни крадат. Ако имате четвърта концепция, кажете я.

- Във всеки случай знаем, че съучастническият капитализъм съществува, освен във Франция, само че и другаде. Не бива да забравяме, че доста хора не престават да забогатяват, несъмнено.

- Крадейки от другите, което не е обикновено.

- Няма други слушатели, само че Facebook реагира. Например “Сняг” споделя, че казусът е, че парите не се преразпределят - къде отиват те? Много хора слагат този въпрос, те в действителност не схващат къде отиват парите.

Шарл Гав: - Аз също, апропо. Къде отиват парите? Ще завърша с една смешка на човек, който доста харесвах, Милтън Фридман. Той споделяше: има четири метода да харчите пари. Имате пари, които сами сте спечелили, и ги харчите за себе си. Имате пари, които сами сте спечелили, и ги харчите за някой различен. По принцип индивида, за който ги харчите - не знам дали ще купя Ферари на жена ми, да вземем за пример, тя може би няма да е доста въодушевена, не е първото нещо, за което ще се сети. После, има пари, които някой различен е спечелил, да вземем за пример дядо ви и вие ги харчите - наследството. Може би няма да бъде изхарчено в полза на всички останали. И най-после, има пари, които никой не е спечелил, които са били откраднати от трето лице, т.е. от страната. Тези хора харчат, с цел да бъдат избрани отново, те не харчат, с цел да създадат положително, харчат, с цел да бъдат определени, затова харчат в корупционни действия. Точка. Колкото повече едно общество е свободно, толкоз повече извоювани пари има, които са изхарчени от тях.

- Бих споделил, че това е обикновена мъдрост и би трябвало да продължим да я практикуваме.

Източник " Гласове "

Превод Галя Дачкова

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в!
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР